5 TEHNICI DE DIAGNOSTICARE A CANCERULUI DE SAN - Blog - Loredana Flamanzeanu - PaginaMedicala.ro
Home Bloguri armonie si sanatate TEHNICI DE DIAGNOSTICARE A CANCERULUI DE SAN
TEHNICI DE DIAGNOSTICARE A CANCERULUI DE SAN
12 August 2010 22:20

În Uniunea Europeană mor anual aproximativ 130 de mii de femei din cauza cancerului de sân

În fiecare an în spaţiul comunitar sunt depistate alte 350 de mii de cazuri noi, adică peste un sfert din numărul femeilor depistate cu cancer – au această maladie la sân. De cele mai multe ori însă aceste femei sunt diagnosticate mult prea târziu sau greşit. Prin urmare boala nu mai poate fi tratată  şi de aici numărul mare de decese. Tocmai de aceea, la nivelul Uniunii Europene accentul se pune pe prevenţie.

Bruxellesul a alocat peste 3 milioane de euro într-un proiect care a început încă de acum doi ani şi care şi-a promis să găsească mijloacele tehnice necesare de a diagnostica din timp cancerul de sân. Rezultatul: o staţie de lucru menită să readucă speranţa celor lovite de acest flagel.

Cum va funcţiona însă această staţie? explică Amadeu Tardio, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

“Proiectul finanţat de Uniunea Europeană integrează practic toate tehnologiile pe care le avea la dispoziţie astăzi, dar care se fac separat într-o singură staţie de lucru.

Am adunat laolaltă oameni de ştiinţă şi  specialişti în IT pentru a putea funcţiona această staţie. Iar acum, în premieră încep testele. Prototipul va fi testa în trei oraşe din Europa:  Berlin, în Germania, Dundee în Marea Britanie şi în oraşul Nijmegen din Olanda.

Testele vor fi susţinute de  experţi IT din mai multe universităţi din Europa. Avem şi oameni de ştiinţă eminenţi implicaţi în acest proiect. Totodată experţi în diagnosticarea cancerul de sân din şase state membre au participat activ în cadrul acestei program, experti din Belgia, Germania, Italia, Olanda Suedia şi Marea Britanie”.

Specialiştilor europeni li s-au alăturat şi colegi de-ai lor din Statele Unite. Împreună aceştia vor introduce în staţia de lucru toate testele ce pot fi făcute unui pacient. Modurile imagistice care pot fi comparate includ mamografia cu raze X, tomosinteza, imagistica prin rezonanţă magnetică, mamografia 2D/3D cu ultrasunete şi cu emisie de pozitroni.

Staţia de lucru are  instrumente software clinice care pot compara rezultatele testelor combinându-le cu profiluri de risc personalizate în ceea ce priveşte apariţia cancerului de sân, pe bază de informaţii genetice şi istoric familial.

Potrivit lui Amadeu Tardio, este un proiect foarte important care ar putea avea un impact decisiv în diagnosticarea timpurie. Detectarea timpurie înseamnă salvarea a mii de vieţi în Europa în fiecare an. Şi totodata ne-ar permite să evitam diagnosticarea gresita, o alta problema importanta pe care o avem cu cancerul de san. Operatii  si tratamente inutile aplicate care urmează după un diagnostic pus greşit”.

Proiectul HAMAM vine după alte două proiecte cu finanţare UE:SCREEN şi SCREEN-TRIAL. Aceste proiecte au dus la progrese majore în diagnosticarea europeană a cancerului de sân, ceea ce înseamnă că astăzi Europa este liderul mondial în sisteme de diagnostic pentru mamografia digitală. Prin proiectul HAMAM, Europa îşi va consolida poziţia de lider în domeniu, susţin reprezentanţii Comisiei Europene.

 

Taguri: cancer de san, imagistica, prevenire
(640 vizualizari)
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica