5 Cartilaj biosintetic pentru refacerea articulatiei genunchiului - Blog - Mihai Comsa - PaginaMedicala.ro
Home Bloguri Blog Mihai Comsa Cartilaj biosintetic pentru refacerea articulatiei genunchiului
Cartilaj biosintetic pentru refacerea articulatiei genunchiului
10 Iulie 2009 17:42

Un abstract prezentat in cadrul reuniunii anuale a Societatii Americane de Ortopedie si Medicina Sportiva din 9-12 iunie 2009, Keystone, Colorado, a aratat ca o grefa biodegradabila de tesut sintetic poate fi folosita in tratamentul pacientilor cu leziuni ale cartilajului genunchiului. Studiul este inedit prin faptul ca a folosit tehnica RMN (rezonanta magnetica nucleara) si cartografiere T2 (tehnica de vizualizare cantitativa) pentru a examina cum se incorporeaza grefa in articulatia genunchiului.

Leziunile cartilajului articular de la nivelul genunchiului pot aparea in multiple situatii, pronind de la traumatisme directe (cum ar fi cele rezultate in urma unor accidente auto, moto, etc.) pana la cele rezultate printr-o miscare de pivotare si rotatie in jurul axului longitudinal al articulatiei (cum se intampla in cazul sportivilor). Cartilajul articular nu are capacitate intrinseca de refacere, lipsindu-i blastii celulari. Prin urmare, in lipsa unui tratament adecvat, aceste leziuni duc la supraincarcarea tensionala a tesutului functional vecin sporind riscul de progresie catre artrita degenerativa. Procedura chirurgicala de refacere constra in transplant autolog osteocondral, prin care se transfera cartilaj functional dintr-o portiune indemna a suprafetei articulare respective in zona lezata, traumatizandu-se astfel chirurgical zona donoare.

Medicii de la Spitalul pentru Chirurgie Speciala au investigat daca transplantul grefei TruFit CB, sintetica, biodegradabila, poate fi folosita pentru a acoperi locul donor. Scopul a fost monitorizarea fuziunii protezei la locul de implantare si calitatii cartilajului reparator.

Proteza TruFit are doua straturi. Stratul sinovial are structura si proprietati similare cartilajului, iar cel bazal are proprietatile tesutului osos. Anatomic se aseamana foarte mult cu testul normal.

Chirurgii au implantat proteza la 26 de pacienti cu leziuni donoare rezultate in urma operatiei de transplant autolog. Ulterior, acesti pacienti au fost monitorizati pe o perioada de 39 de luni.

S-a observat ca proteza a suferit un proces de maturare prevazut de medici, fenomene ce pe masura trecerii timpului a dus la o asemanare morfologica si functionala tot mai mare cu tesutul nativ.

Medicii sunt de parere ca potentialul acestei grefe este exploatabil si in tratamentul defectelor cartilaginoase primare, fiind vorba de un tratament eficient pe termen lung care poate reda functionalitatea articulatiei.

 

Categorii: Perspective in tratament
Taguri: rmn, articulatie, artrita degenerativa, autolog, cartilaj, cartografiere t2, osteocondral, transplant, trufit
(3477 vizualizari)
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica