Ambliopia

ARTICOL PUBLICAT DE:
Oftalmologie - medic oftalmolog Baltateanu Alina Maria Alina Maria Baltateanu online
Specializare: Oftalmologie
22 Octombrie 2011 10:20

   Ambliopia

      Ambliopia ( "ochiul lenes") la persoanele adulte este o realitate cu care oftalmologul se confrunta, in special, in cazul examinarii pentru obtinerea permisului auto ( ambliopia afecteaza 2-3% din populatie); astfel, medicul  se vede pus in situatia de a nu declara apte pentru conducerea autovehiculelor , persoanele cu ambliopie si a explica faptul ca nu poate trata ambliopia la varsta adulta.

  Ce este ambliopia si ce solutii avem petru ca un tratament tardiv sa nu fie prea tardiv?

1. Definitie

   Ambliopia( " ochiul lenes") reprezinta scaderea unilaterala a a AV( acuitatii vizuale) , mai rar bilaterala, care nu se imbunatateste cu corectie optica si nu se explica suficient printr-o leziune organica.

   Scaderea vederii apare in cursul primei decade de viata si nu mai evoleaza ulterior.Prin tratament precoce,  pana la 9 ani, si corect instituit se vindeca.

   In functie de gradul alterarii AV( consideram AV normala 1) , ambliopia este:

-usoara( AV 0,8- 0,3)

-medie( AV0,3-0,1)

-mare(AVsub 0,1)

2. Etiologie

-anizometropica( diferenta de refractie intre cei doi ochi este mai mare de 1 D)

-strabism ( ochii nu sunt in pozitie ortoforica; vederea este mai slaba la ochiul nefixator; strabismul conduce la ambliopie sau poate fi consecinta ambliopiei )

-izoametropica(ambliopia izoametropica este bilaterala si este produsa de vicii de refractie mari , simetrice; obisnuit, hipermetropia mare )

-ambliopia meridionala poate fi unilaterala sau bilaterala si apare in astigmatismele necorectate

-ocluzia( ptoza congenitala sau secundara unui hemangiom de pleoapa superioara sau ocluzia iatrogena-" patching")

-organica: opacifierea mediilor( cataracta, leucom cornean)

3. Patogenie

Indiferent de etiologie, ambliopia se produce prin 2 mecanisme:

3.1 Privatiunea se produce prin lipsa unei stimulari adecvate a maculei cu privarea dezvoltarii structurilor retiniene si corticale aferente( prin acest mecanism apare ambliopia organica si prin ocluzie)

3.2  Supresia se produce prin interactiune binoculara anormala sau competitie; in momentul in care ochiul mai slab ( care formeaza o imagine tulbure) trimite un stimul slab , neuronii ochiului congener bun preiau controlul si suprima conexiunile binoculare; prin urmare, neuronii care provin de la ochiul slab vor fi scosi din functiune. Amblopia prin supresie apare in anizometropii, strabism.

    Consecinta privatiunii si supresiei este lipsa dezvoltarii vederii binoculare. Vederea binoculara este un proces complex de integrare a imaginilor percepute de cei doi ochi intr-o imagine unica, proces care se desfasoara la nivelul scoartei cerebrale.

 

4. Consultul oftalmologic in ambliopie

    Eu recomand primele consulturi oftalmologice la copil, la orice varsta, cand suspectam ambliopia, iar la un copil sanatos, la varsta de 6 luni(screening cu PlusOptix) si la varsta de  3 ani.

Protocol de examinare dupa varsta de 3 ani intr-un cabinet oftalmologic cu dotare minima

4.1. Anamneza

4.2. Examenul acuitatii vizuale utilizand un optotip

4.3. Motilitate oculara: cover-uncover test

4.4. Examenul polului anterior

4.5. Cicloplegie si refractie: cyclopentolat 0,2%-1 picatura la 10 minute, in total 3 picaturi, apoi refractie la 1 ora de la ultima picatura sau tropicamida 1% 5 picaturi, 1 picatura la interval de cinci minute si refractie dupa 20 minute de la ultima picatura. Mentionez ca sunt proceduri personale de ciclopegie.

4.6. Examenul fundului de ochi

 

 5.Tratament

Perioada in care se obtin cele mai bune rezultate este pana la 7-8 ani in ambliopia produsa de strabism si pana la 11-12 ani pentru ambliopia anizometropica.

Metode terapeutice de dezambliopizare

5.1  Corectia cauzei in ambliopia prin ocluzie si ambliopia organica( de exemplu, chirugia cataractei congenitale care trebuie facuta foarte devreme dupa nastere, intrucat dupa 6-8 saptamani se instaleaza o ambliopie refractara la tratament). 

 

5.2 Corectia optica a viciilor de refractie ( ochelari sau lenlia de contact in anizometropii, ambliopia izoametropica si meridionala)

 

5.3 Ocluzia si penalizarea

Ocluzia: se acopera ochiul care vede bine cu un ocluzor astfel:

-acoperire alternativa 3/1 in timpul primului an de viata ( 3 zile ochiul bun , 1 zi ochiul ambliop)

-acoperire alternativa 4/1 sau 5/1 pentru copilul in varsta de 2-4 ani

- ocluzie continua pentru copiii intre 5-12 ani

Daca nu se obtin rezultate dupa primele 6 luni de ocluzie, sansele de recuperare ulterioara sunt reduse.

Penalizarea este o metoda prin care vederea ochiului normal este tulburata prin instilarea de atropina 1%.Poate fi utilizata pentru o ambliopie  mica sau medie  ( AV mai mare de 0,2). Are rezultate daca se face cel putin 1 an.

 Scopul final al tratamentului ambliopiei este obtinerea vederii binoculare.

5429 vizualizari
Adauga comentarii
3 comentarii
Numele:
E-mail: Ai cont?
Scrieti mai jos comentariul dumneavoastra. Acesta va fi moderat de administrator si apoi publicat.

La postarea comentariilor pe PaginaMedicala.ro, va rugam sa utilizati un limbaj civilizat si sa evitati atacurile off topic la adresa autorilor mesajelor. In cazul in care nu veti respecta aceste reguli, comentariile dumneavoastra vor fi sterse.
posteaza
Publica un articol