Home Articole medicale Ametropiile ( Viciile de refractie)

Ametropiile ( Viciile de refractie)

ARTICOL PUBLICAT DE:
Oftalmologie - medic oftalmolog Baltateanu Alina Maria Alina Maria Baltateanu online
Specializare: Oftalmologie
22 Octombrie 2011 23:29

1.  Definitie

   Pentru ca ochii sa vada clar un obiect, imaginea obiectului trebuie sa se formeze pe retina. 

   Ochiul normal sau emetrop formeaza imaginea pe retina prin focalizarea pe retina, a razelor luminoase care vin de la infinit ( in oftalmologie, infinitul este situat dincolo de 5 m), in urma refractiei prin mediile transparente ale ochiului.

  Tulburarea de vedere in care imaginea nu se formeaza pe retina datorita erorilor de focalizare este numita ametropie sau viciu de refractie.Ametropiile sunt o cauza frecventa a scaderii vederii si ambliopiei.

2. Clasificare

  I  Ametropii sferice

  II Ametropii clindrice

 

  I  In ametropiile sferice, razele luminoase care vin de la infinit traverseaza mediile transparente ale ochiului si se strang intr-un singur focar care nu este situat pe retina; consecinta este o vedere tulbure.

    In functie de pozitia focarului razelor luminoase fata de retina, ametropiile sferice se clasifica astfel:

I.1 Miopia

I.2 Hipermetropia

I.1 Miopia- razele de lumina care vin de la infinit isi formeaza focarul inaintea retinei. Miopia se datoreaza unei curburi mai accentuate a corneei sau unui glob ocular  cu axul anteroposterior mai lung. Se corecteaza cu lentile concave sau divergente( negative) care aduc imaginea pe retina.

I.2 Hipermetropia- focarul razelor luminoase venite de la infinit se formeaza inapoia retinei.Hipermetropia se datoreaza unei cornei mai aplatizate sau unui glob ocular cu ax anteroposterior mai mic. Se corecteaza cu lentile convexe sau convergente( lentile pozitive) care aduc imaginea pe retina.

 

 II Ametropia cilindrica sau astigmatismul

Razele paralele venite de la infinit, dupa ce au traversat mediile oculare nu se reunesc intr-un focar unic , ci in doua ( astigmatism regulat ) sau mai multe ( astigmatism neregulat).

Astigmatismul regulat se datoreaza unei cornei torice ( nu este o calota sferica , ci baza ei este o elipsa); o astfel de cornee se caracterizeaza prin doua meridiane principale perpendiculare unul pe celalalt cu  putere de refractie diferita ceea ce va face ca lumina sa se focalizeze in doua focare.

Exemple de astigmatisme regulate:

II.1 Astigmatism miopic simplu: un focar este pe retina, iar celalalt inaintea retinei.

II.2 Astigmatism hipermetropic simplu:un focar este pe retina , iar celalalt in spatele retinei.

Astigmatismele se corecteaza cu lentile cilindrice( lentile active pe contraax - este axul opus axului geometric al lentilei) pozitive sau negative.

 

3. Cauzele ametropiilor

-genetice :miopia forte este frecvent mostenita

-factorii de mediu:miopia mica este favorizata de activitatile de aproape( se recomanda perioade de repaus ocular in timpul studiului, folosirii calculatorului)

 

4. Tratament

Viciile de refractie neglijate au drept consecinta ambliopia( " ochiul lenes") si strabismul.

Metode de corectie a ametropiilor( viciilor de refractie):

4.1 Corectie opica cu lentile aeriene( ochelari) sau lentile de contact.Lentilele au o anumita putere de refractie exprimata prin dioptrii.Se prescriu lentile convergente( convexe, pozitive) pentru hipermetropie, lentile divergente ( concave, negative) pentru miopie si lentile cilindrice pozitive sau negative pentru astigmatism.

4.2Chirurgia refractiva este indicata dupa varsta de 18 ani( interventii laser la nivelul corneei ,chirurgia refractiva a cristalinului)

Pentru o corectie optica adecvata  a ametropiilor la copii si tineri, se recomanda refractia ( masurarea viciului de refractie) dupa cicloplegie( eu folosesc cel mai frecvent Tropicamida 1% -5 picaturi, 1 picatura la cinci minute  si refractie la 20 minute dupa ultima picatura). Cicloplegia produce o paralizie temporara a muschilor ciliari care intervin in acomodatie si astfel se releva adevaratul viciu de refractie.

 

4785 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Numele:
E-mail: Ai cont?
Scrieti mai jos comentariul dumneavoastra. Acesta va fi moderat de administrator si apoi publicat.

La postarea comentariilor pe PaginaMedicala.ro, va rugam sa utilizati un limbaj civilizat si sa evitati atacurile off topic la adresa autorilor mesajelor. In cazul in care nu veti respecta aceste reguli, comentariile dumneavoastra vor fi sterse.
posteaza
Publica un articol