Home Articole medicale Hidrocolonoterapia

Hidrocolonoterapia

ARTICOL PUBLICAT DE:
Ditaro International online
Persoana contact: Mirela Nica
30 August 2011 11:56

 

                                              Hidrocolonoterapia

 

        Hidrocolonoterapia este un lavaj prelungit al intestinului prin intermediul unui aparat si deci, considerat ca o simpla clisma, face parte din procedeele excretoare si astfel aduce in discutie o istorie mai lunga. Lavajele intestinului, deja de o mie de ani, sunt utilizate atat la nivel terapeutic cat si pentru o ameliorare a constipatiei sau ca ritual de “purificare”. Astazi enteroclismele isi au locul in pregatirea pentru interventii endoscopice si operatorii in regiunea gastrointestinala. Actiunea de irigare prelungita care se obtine cu hidrocolonoterapia a fost elaborata empiric doar in ultimele decenii. Mecanismul de actiune al acestei terapii se explica prin influxul asupra sistemului limfatic intestinal, sistemului nervos intestinal si “dezintoxicarea”. Medicina oficiala refuza conceptul de auto-intoxicare intestinala. Cercetarile insa demonstreaza ca, daca ficatul este deja afectat sau supraincarcat, reabsorbtia substantelor nocive, mai ales a NH3, duce la manifestari de otravire. Determinante pentru acest tip de otravire sunt mai ales timpul de tranzit al continutului intestinal si calitatea microbiana a intestinului gros.

        Mediul de aplicare terapeutica a hidrocolonoterapiei este foarte vast in intregime justificat. Este de inteles, de fapt, daca ne uitam la notiunile lui F.X. Mayr si le luam in considerare pe cele mai noi in ceea ce priveste modul de actiune si ce inseamna sistemul limfatic si sistemul nervos intestinal. Schimbarile de postura pe care F.X. Mayr le obtinea prin dieta sa de lapte si paine impreuna cu metode pentru curatarea intestinului, se obtin si prin hidrocolonoterapie si o schimbare de alimentatie. Supraincarcarea tractului gastro-intestinal cauzata de reziduuri fecale se repercuteaza si asupra posturii coloanei vertebrale si a aparatului locomotor. Un intestin gros supraincarcat exercita o tractiune permanenta asupra coloanei vertebrale lombare prin peritoneu si in plus impiedica circulatia reflexa venoasa care pleaca de la extremitatile inferioare si duce la o continua presiune asupra vezicii, uterului si prostatei. In Germania aproximativ 27 de milioane de cetateni sufera de constipatie cronica, consecintele careia sunt recunoscute la nivel stiintific. Acestea cuprind:

-        Diverticuloza

-        Depresii

-        Cefalee

-        Tulburari cardiace de origine gastrica

-        Meteorism

-        Senzatia de flatulenta

-        Carcinomul colonului.

  Cum actioneaza hidrocolonoterapia

Dintr-un punct de vedere strict mecanic, enteroclisma, impreuna cu peristaltismul natural, duce la o golire imediata si completa a intestinului gros, prin care se elimina si reziduurile fecale mai vechi, ce contin multe toxine. Se pot imbunatati dezinfectia si curatenia prin adaugarea de ozon sau saruri si masaj manual al colonului pe peretele abdominal. Prin efectul de diluare al apei reabsorbite, lavajul creste irigarea sangvina, exercita o actiune diuretica si un efect de training asupra muschilor longitudinali si sfintectelor peretilor intestinali. Cu aceasta terapie se maseaza chiar si ureterele. Efectul fizic si termic al apei care intra si iese la diverse temperaturi are o actiune pozitiva asupra intregului intestin. Faza de irigare la 40 de grade exercita un efect hiperemie asupra polului inferior al rinichilor. In plus, sugestiile verbale si senzatia de a fi curatati pe interior descarca si relaxeaza pacientul. In tratamentul conservativ al calculilor actioneaza mai ales cresterea diurezei, actiunea spasmolitica a apei calde si efectul asupra ureterului de stimulare a peristaltismului.

 

Indicatii pentru hidrocolonoterapie

-        constipatie cronica

-        meteorism

-        diaree cronica

-        colon atonic

-        colon iritabil

-        hemoroizi

-        colon spastic

-        diverticuloza

-        morbul lui Crohn

-        calculi ureterali

-        parazitoze intestinale

-        candidoze intestinale

 

Efectul hidrocolonoterapiei

...
Pagina 1 din 2
7251 vizualizari
Adauga comentarii
1 comentariu
Numele:
E-mail: Ai cont?
Scrieti mai jos comentariul dumneavoastra. Acesta va fi moderat de administrator si apoi publicat.

La postarea comentariilor pe PaginaMedicala.ro, va rugam sa utilizati un limbaj civilizat si sa evitati atacurile off topic la adresa autorilor mesajelor. In cazul in care nu veti respecta aceste reguli, comentariile dumneavoastra vor fi sterse.
posteaza
Publica un articol
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate