Home Articole medicale Implicarea medicilor de medicina generala/familie in planificarea pentru dezastre si situatii de urgenta

Implicarea medicilor de medicina generala/familie in planificarea pentru dezastre si situatii de urgenta

ARTICOL PUBLICAT DE:
Medicina de familie - medic familie Steiner Nicolae Prof. Nicolae Steiner online
Loc de munca: Universitatea Titu Maiorescu
Specializare: Medicina de familie
20 Decembrie 2013 15:15

Tratamentul Medical şi îngrijirile pentru populaţia afectată de dezastre naturale sau situaţii de urgenţă

Planificarea pentru situațiile de urgență sau dezastre, în special cele ce implică victime în masă, este incompletă și substandarde dacă nu ia în considerare și nu prevede modul cum MG/MF contribuie efectiv la răspuns atât la fața locului cât și în afara acestuia.

În întreaga lume, personalul de management de urgență dedicat ia conducerea răspunsului de gestionare a unei situații de urgență.  Tratamentul medical și îngrijirile populației afectate de dezastrele naturale sau de situațiile de urgență, reprezintă de altfel un aspect semnificativ al managementului de urgență.  MG/MF și cabinetele lor sunt de altfel în prima linie a asigurării acestor îngrijiri. Din acest motiv MG/MF trebuie să fie parte integrantă a planificării și a răspunsului la dezastrele naturale și situații de urgență.

Planificarea pentru managementul dezastrelor și a pregătirii pentru ele se produce la orice nivel de autoritate. În special autoritățile locale precum și cele regionale au responsabilitatea legală pentru probleme cum ar fi punctele de adunare în vederea evacuării, informările asupra situației și cerințele lanțului de comandă ca și a celui de raportare. De aceea este în special important ca rolul MG/MF să fie recunoscut și încorporat în planurile autorităților locale și regionale. Autoritățile locale de asemenea au responsabilitatea planificării și a managementului dezastrelor la nivel local și regional.

Autoritățile centrale au un rol semnificativ în calitate de ordonator principal de credite în sănătate și în special împreună cu autoritățile caselor de asigurări de sănătate în asigurarea fondurilor pentru îngrijirile medicale primare. Autoritățile centrale de asemenea au un rol de management când dezastrele își fac simțită prezența și lovesc una sau mai multe jurisdicții administrative, sau au potențialul de a afecta sănătatea oamenilor peste limitele administrative.

Nevoia de a implica medicii MG/MF în pregătirea pentru dezastre și planificarea pentru acestea este recunoscută în întreaga lume. Asociația Medicală Mondială (AMM) a recunoscut nevoia în creștere ca medicii să constituie o parte a planificării medicale și a răspunsului la dezastre și situații de urgență:

În lumina evenimentelor mondiale recente, este din ce în ce mai clar că toți medicii trebuie să fie din ce în ce mai eficienți în recunoașterea, diagnosticul și tratamentul victimelor în masă în cadrul abordării tuturor pericolelor a managementului dezastrelor și a răsunsului.   Ei trebuie să fie capabili să recunoască elementele generale ale dezastrelor și a urgențelor de sănătate publică și să fie în cunoștiință de cauză a modului în care se raportează acestea ca și de unde să obțină informațiile atunci când devin necesare. Medicii sunt în prima line atunci când se ocupă cu rănirile și îmbolnăvirile cauzate fie de germenii patogeni, pericolele din mediul înconjurător, a dezastrelor naturale, a accidentelor pe autostrăzi, a terorismului sau a altor calamități. Detecția precoce și raportarea sunt critice pentru atenuarea efectelor asupra victimelor prin munca asiduă în echipă a personalului din sănătate a sectorului public și privat ca și a celui de răspuns de urgență.(1, 2, 3, 4, 5)

În cursul multor tipuri de dezastre naturale sau situații de urgențpă MG/MF au constituit eșalonul înaintat al asigurării îngrijirilor și a tratamentului și a oferirii oricărui sprijin medical necesar într-o situație de criză. Concepția AMM este destinată asigurării că rolul MG/MF în situațiile de dezastru și urgențe este recunoscut formal și prin aceasta se asigură ori de câte ori  este posibil că, MG/MG:

•          sunt o parte a planificării pentru dezastre și a managementul răspunsului; și

•          sunt incluși în echipele de răspuns de urgență în momentul unei crize sau dezastru.


Poziția AMM


AMM cheamă autorităţile de la fiecare nivel de putere să dea consideraţia necesară rolului pe care MG/MF îl pot avea în asistența în caz de situații de urgență sau dezastre. Acest rol include:

1.   Participarea la echipele de răspuns medical care asistă la locul dezastrului asigurând triajul, tratamentul de teren și supravegherea asigurării primului ajutor;

2.   Tratarea răniților care pot merge, fie la fața locului, în centrele de  evacuare sau în punctele medicale (inclusiv asigurarea vaccinărilor la nevoie);

3.   Asigurarea sprijinului (evitarea colmatării) spitalelor și menținerea capacității lor funcționale; și

4.   Asigurarea accesului continuu al comunității la îngrijirile medicale primare.


Pregătirea pentru planificare și a răspunsului pentru un dezastru natural


Unii medici MG/MG pot avea pregătire pentru managementul Incidentelor Majore sau echivalente și alții pot fi membrii ai echipelor de Asistență Medicală în Dezastre, care sunt acele echipe disponibile pentru a fi trimise în situațiile de nevoie a jurisdicțiilor administrative locale sau în situații de asistență medicală intrenațională.


Toate jurisdicțiile administrative locale trebuie să aibe baze de date în care să fie incluși:

...
Pagina 1 din 2
1481 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Numele:
E-mail: Ai cont?
Scrieti mai jos comentariul dumneavoastra. Acesta va fi moderat de administrator si apoi publicat.

La postarea comentariilor pe PaginaMedicala.ro, va rugam sa utilizati un limbaj civilizat si sa evitati atacurile off topic la adresa autorilor mesajelor. In cazul in care nu veti respecta aceste reguli, comentariile dumneavoastra vor fi sterse.
posteaza
Publica un articol
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate