Home Articole medicale Managementul victimelor si capacitatea medicala de varf (VAL)

Managementul victimelor si capacitatea medicala de varf (VAL)

ARTICOL PUBLICAT DE:
Medicina de familie - medic familie Steiner Nicolae Prof. Nicolae Steiner online
Loc de munca: Universitatea Titu Maiorescu
Specializare: Medicina de familie
23 Decembrie 2013 06:45

Introducere

Pericolele pentru sanatatea publica si situatiile de urgenta pot rezulta din miriade de cauze cum ar fi epidemiile de imbolnaviri infecto-contagioase, acte teroriste implicand substante explozive, agenti biologici, substante toxice, dispozitive radiologice sau nucleare; accidente industriale sau de transport si catastrofe naturale.

Pericolul in crestere al unei pandemii de gripa, la fel ca si evenimentele recente cum ar fi atentatele cu bomba de la Bali, Londra si Madrid, au crescut ingrijorarea referitoare la capacitatea sistemului de ingrijiri de sanatate de a satisface cererile determinate de astfel de evenimente. Pregatirea de urgenta in sanatate a ajuns la un grad de complexitate care cere noi si inovative aranjamente pentru a rezolva intregul spectru de pericole, riscuri si ingrijorari. Din nefericire, putine jurisdictii administrative au posibilitatea de a dezvolta si a mentine capacitati in surplus pentru a face fata cu situatiile de urgenta de mare amploare care apar cu o frecventa necunoscuta. Complexitatea gestionarii urgentelor din sectorul de sanatate nu mai poate fi rezolvata efectiv pe calea practicilor traditionale cum ar fi rapida eliberare a pacientilor si folosirea spatiilor suplimentare din spitale in care sa se interneze pacienti.

Nevoile specifice ale liniei frontului, nevoile si resursele jurisdictiilor trebuie sa fie luate in considerare pentru a putea intocmi un plan realist al unui aflux brusc de pacienti intr-un sistem de ingrijiri de sanatate de altfel supraaglomerat. Desi putine spitale sunt capabile sa aiba de a face cu mari cantitati de victime traumatice si dat fiind faptul ca cererea brusca va avea loc in sistemul de ingrjiri de sanatate va fi prudent sa se rezolve deficientele in capacitatile de varf acum in timp de liniste si nu cand criza este la portile spitalului. in concordanta cu un studiu efectuat de Asociatia Americana a Spitalelor arata ca 62% din toate spitalele si 79% din spitalele urbane in mod regulat lucreaza in apropierea sau peste capacitatea lor acreditata – o situatie asemanatoare este si in Canada. Mai mult de o jumatate din spitalele urbane raporteaza ca ele actioneaza prin redirectionare, redirectionand ambulantele catre alte facilitati in anumite momente. Unitatile de primire a urgentelor supraaglomerate sunt un simptom clar si vizibil al unui mediu de ingrijire a sanatatii destabilizat si ridica intrebari clare asupra modului in care ar putea fi rezolvata situatia unui val de victime si daca sistemul mai are o reala capacitate de val.

Cauzele subliniate ale supraaglomerarii sunt bine cunoscute – un numar inadecvat de paturi de spital, accesul limitat la ingrijirile urgente din afara spitalului, nedisponibilitatea unui medic specialist si lipsurile majore ale altui personal clinic cheie, in special a asistentilor medicali. in multe comunitati, masurarea exacta si standardizata a capacitatii de paturi a devenit o nevoie imediata. Capacitatea de paturi de spital disponibile este determinata in mod tipic printr-o evaluare zilnica a paturilor ocupate cu pacienti internati. Masurarea capacitatii de paturi pe aceasta cale esueaza in aprecierea fluxului de bolnavi care intra si ies din spital in cursul unei zile intregi si de multe ori supraestimeaza capacitatea de paturi. Agentia de Cercetari pentru ingrijirile de sanatate a Statelor Unite a inceput un studiu pentru a determina in mod util masurile relevante care sa poata previziona inceputul iminent al supraaglomerarii Unitatii de Primire a Urgentelor.

Pregatirea pentru raspunsul la posibilele incidente

In scopul de a se pregati efectiv si eficient pentru si a raspunde la posibilele incidente, Agentia de Sanatate Publica a Canadei (PHAC), Centrul pentru Pregatirea si raspunsul de Urgenta (CEPR), in coordonare cu partenerii provinciali si teritoriali, au intocmit un Cadru National pentru Managementul Urgentelor din Sanatate (2005). O cerinta a fost identificata pentru constituirea unui Sistem National de Management al Incidentelor de Sanatate (NHIMS) care sa permita provinciilor si teritoriilor sa reactioneze rapid si eficient in eventualitatea unei urgente de sanatate complexe (2)/dezastru. Un progres semnificativ s-a facut in aria managementului complet al sanatatii, inclusiv in intocmirea sau actualizarea unui numar de planuri de urgenta cheie atat la nivelul central cat si local.

Astfel spus, una din cele mai mari provocari ce confrunta sistemul de sanatate Canadian este capacitatea de a raspunde la situatii care in mod simplu depasesc capacitatea normala.

Erik Auf de Heide, o autoritate respectata international in domeniul managementului de urgentay, a stabilit ca planificarea pentru dezastru este o iluzie daca nu se bazeaza pe orezumtii valide despre comportarea umana, incorporeaza o perspectiva interortganizationala, este legata de resurse si este cunoscuta si acceptata de catre participanti (1).

_______________

2 O urgenta complexa de sanatate se refera la o situatie in care pacientii sufera din cauza unor conditii variate.

In multe cazuri care depasesc incarcarea posturilor de lucru pot fi relativ mici in termeni de cifre actuale; de altfel, intr-un sistem cronic supraaglomerat3 consecintele pot fi serioase.

Evenimente Catastrofale de sanatate

Un eveniment de sanatate catastrofal4, cum ar fi o pandemie ce apare natural, un eveniment devastator de mediu sau geologic sau un atac terorist cu arme chimice, biologice sau radiologice poate cauza un numar imprevizibil de victime. Este de aceea imperativ ca sistemul de sanatate sa-si mentina un inalt nivel de pregatire pentru a raspunde la o paleta intreaga de dezastre.

...
Pagina 1 din 4
1562 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Numele:
E-mail: Ai cont?
Scrieti mai jos comentariul dumneavoastra. Acesta va fi moderat de administrator si apoi publicat.

La postarea comentariilor pe PaginaMedicala.ro, va rugam sa utilizati un limbaj civilizat si sa evitati atacurile off topic la adresa autorilor mesajelor. In cazul in care nu veti respecta aceste reguli, comentariile dumneavoastra vor fi sterse.
posteaza
Publica un articol