Home Articole medicale Ocluzia şi penalizarea în tratamentul ambliopiei refractive la pacienţii cu vârsta 0-18 ani

Ocluzia şi penalizarea în tratamentul ambliopiei refractive la pacienţii cu vârsta 0-18 ani

ARTICOL PUBLICAT DE:
Oftalmologie - medic oftalmolog Baltateanu Alina Maria Alina Maria Baltateanu online
Specializare: Oftalmologie
16 Ianuarie 2012 20:43

Ochii ambliopi trebuie să aibă cea mai bună corecţie optică posibila, aceasta îmbunătăţind , conform unui studiu, AV ( acuitatea vizuală)la 77% din ambliopi.Pacienţii cu ambliopie refractivă bilaterală ,în special copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 10 ani, pot obţine cu o corecţie optică adecvată  o îmbunătăţire a AV de până 20/ 25 într-un an(1).

  În cazul în care corecţia optică îmbunatăţeste insuficient AV intră în discuţie tratamentul de dezambliopizare care constă în ocluzie şi penalizare.

1. Terapia ocluziva  este considerată încă " gold standard" în tratamentul ambliopiei (2,3,4,5,6,7,8,9).În ambliopia moderată ( AV 20/ 100), penalizarea cu atropină este la fel de eficientă ca ocluzia (1).Ocluzia poate fi continuă 12h/ zi sau parţială,2-6 h / zi.Personal, am folosit următoarea schemă de ocluzie, după corecţia optică optimă: se acoperă ochiul care vede bine în cursul zilei , 12 h /zi,cu un ocluzor astfel:

- acoperire alternativă 3/1 în timpul primului an de viaţă ( 3 zile ochiul bun, 1 zi ochiul ambliop )

-acoperire alternativă5/1 pentru copilul în vârstă de  2-3 ani

-ocluzie continuă,12 h/ zi, fără alternare , pentru copiii cu vârste cuprinse între 3-7 ani(4).

  O astfel de terapie ocluzivă prezintă şi complicaţii reprezentate de ambliopizarea ochiului bun, apariţia unui strabism sau decompensarea strabismului existent. Alte complicaţii locale, legate de ocluzor sunt:iritarea tegumentului periorbitar, depigmentarea periorbitară.(19)

   Există studii care arată că ocluzia parţială ,timp de 6 h/ zi, la copiii cu ambliopie severă,  cu vârste cuprinse între 3-7 ani are acelaşi efect ca şi ocluzia continuă (1,10).Într-un studiu separat , 2h/ zi de ocluzie produce o îmbunătăţire a AV similară cu 6 h/ zi de ocluzie ,în cazul ambliopiei moderate(în studiu, AVmai mare de 20/ 100), în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 3-7 ani(1).

   Pentru copiii cu vârste cuprinse între 7-12 ani, se poate prescrie ocluzie 2 -6 h/ zi şi se asociază activitate pentru aproape ( citit , calculator) timp de cel puţin 1h. Pentru pacienţii cu vârste cuprinse între 13-18ani, ocluzia timp de 2-6 h/ zi asociată cu activitate pentru aproape timp de  cel puţin 1h poate îmbunătăţi ambliopia dacă nu a fost tratată anterior , beneficiul fiind mai mic în cazul ocluziei făcute anterior (11).

  Scopul tratamentului este obţinerea vederii binoculare(1).

   În momentul în care AV este stabilă în cursul a trei vizite succesive sau AV a ochiului ambliop este egală cu a ochiului emetrop, se poate renunţa la ocluzie pe parcursul zilei ( 4).Eu recomand tratament primar cu durata de 6 luni.Dacă nu se obţin rezultate după 6 luni de tratament primar,şansele de recuperare ulterioară sunt reduse ( 3).Cele mai multe îmbunătăţiri se obţin după 10 -15 săptămâni de tratament( 12) şi în special la copiii mai mici de 7 ani( 13).

   Studiile privind tratamentul ambliopiei arată că unul din patru copii prezintă recurenţă ( scăderea AV) în primul an de la întreruperea tratamentului şi, în special, în primele 6 luni.Recurenţa este mai mare în cazul copiilor cu ocluzie 6h/ zi decât în cazul ocluziei 2 h / zi atunci când ocluzia este întreruptă brusc ( 1,14,15,16).Pentru prevenirea recurenţei, consider că ,după 6 luni de tratament primar ,este necesar un tratament de susţinere( există controverse privind tratamentul de susţinere) constând în ocluzie 2h/ zi ,timp de 6 luni (1, 17, 15).Un studiu a arătat că, în ciuda tratamentului de susţinere , a apărut recurenţă la 17% dintre pacienţii trataţi de ambliopie, recurenţă asociată cu microstrabismul( 22).

 

2. Terapia prin penalizare , în trecut, era rezervată copiilor necomplianţi la terapia ocluzivă.Studiile incluzând copii cu vârsta între 3-7 ani au arătat că , în ambliopia moderată( în studiu, AV mai mare de 20/ 100), penalizarea  cu atropină 1% este la fel de eficientă ca şi ocluzia şi că administrarea 1 / săptămână de atropină 1% produce o îmbunătăţire a AV similară cu administrarea zilnică (9,20,21) . Administrarea de atropină 1% zilnic are aceeaşi eficacitate ca şi ocluzia parţială 6h/zi ( 23).Atropina produce tulburarea vederii timp de 1-2 zile.Se recomandă şi activităţi pentru aproape zilnic( citit, calculator) , timp de 1 oră.

    De asemenea, atropina poate fi utilizată şi pentru tratamentul de susţinere în ambliopia moderată(1).

    Penalizarea ca tratament primar cu aceleaşi rezultate ca şi ocluzia, cu complianţă mai bună şi costuri mai puţine este recomandată şi în studii mai recente ( 22). În 2003, penlizarea ca tratament primar pentru tratamentul ambliopiei era utilizată în special în ţările vorbitoare de germană ( Germania, Elveţia, Austria) (20).

   Înaintea începerii penalizării cu atropină , corecţia optică trebuie să fie adecvată.Un studiu efectuat în 2009 arată că augmentarea penalizării folosind lentilă plană la ochiul bun nu este mai eficientă în ceea ce priveşte îmbunătăţirea AV decât atropina singură( 24).

...
Pagina 1 din 2
5301 vizualizari
Adauga comentarii
1 comentariu
Numele:
E-mail: Ai cont?
Scrieti mai jos comentariul dumneavoastra. Acesta va fi moderat de administrator si apoi publicat.

La postarea comentariilor pe PaginaMedicala.ro, va rugam sa utilizati un limbaj civilizat si sa evitati atacurile off topic la adresa autorilor mesajelor. In cazul in care nu veti respecta aceste reguli, comentariile dumneavoastra vor fi sterse.
posteaza
Publica un articol