Home Articole medicale Organizarea unui raspuns medical eficient la dezastru pentru a reduce morbiditatea si mortalitatea imediate dupa un cutremur

Organizarea unui raspuns medical eficient la dezastru pentru a reduce morbiditatea si mortalitatea imediate dupa un cutremur

ARTICOL PUBLICAT DE:
Medicina de familie - medic familie Steiner Nicolae Prof. Nicolae Steiner online
Loc de munca: Universitatea Titu Maiorescu
Specializare: Medicina de familie
4 Ianuarie 2014 18:28

În cursul ultimilor 20 de ani, dezastrele naturale au cerut un tribut de mai mult de 3 milioane de vieți în întreaga lume, au afectat aproape 800 de milioane de oameni și au condus la distrugeri materiale de peste 50 de miliarde de USD.(13).

Cutremurul recent cu o magnitudine de 7.2 din Kobe, Japonia, a avut ca rezultat mai mult de 5000 de decedați. În Statele Unite, marele cutremur de a lungul faliei New Madrid din Valea râului Mississippi din 1812 a dus la auzirea clopotelor bisericilor în Boston și a produs o inversare a cursului râului Mississippi care a durat trei zile.(3, 17) Dacă un cutremur de 8.3 magnitudine ar avea loc de a lungul faliei San Andreas, se estimează că mai mult de 25.0000 de oameni ar deceda și mai mult de 100.000 ar fi serios răniți. (1, 2, 12) Cercetările recente sugerează că prevenția primară este cea mai eficientă măsură de reducere a victimelor unui cutremur.(10)

De aceea trebuie acordată prioritatea necesară luării în considerare a siguranței seismice în planificarea folosirii terenurilor și în proiectarea clădirilor.(6) Un răspuns medical bine planificat, de altfel important este doar un component al unei strategii de succes pentru reducerea mortalității în cutremure. Fără îndoială Comisia de Siguranță Seismică din California a făcut un raport în 1995 care la data respectivă a constatat că consolidarea structurală a clădirilor existente în situația producerii unui cutremur catastrofal care s-a putea produce nu ar mai înregistra riscul seismic ridicat de până atunci, reducându-se efectele negative ale unui cutremur prin această abordare.

(28) Sunt deci tributurile mari de victime în viitoarele evenimente inevitabile? Din nefericire planurile actuale de răspuns care privesc spitalele locale și echipele de asistență medicală în dezastre pot fi insuficiente pentru a putea preveni marea mortalitate. Cu toate acestea sunt desigur pași care pot fi făcuți pentru a crește nivelul de supraviețuire.Trecerea în revistă a situațieiÎn îngrijirile medicale de urgență, momentul răspunsului este critic.

Observațiile făcute în cutremurele din Tangshan, China (1976), Campania–Irpinia, Italia (1980), și Armenia (1988) Au indicat că 85 la 95 % din victimele care au supraviețuit deși au fost încarcerate în resturile clădirilor prăbușite au fost descarcerate în 24 de ore.(16, 24) Studiile cutremurelor din Turcia și China au indicat că la 2 la șase ore după încarcerare, mai puțin de 50% din persoanele îngropate sub clădirile prăbușite mai sunt în viață.(7, 8,9 ) Safar, studiind cutremurul din 1980 din sudul Italiei, a concluzionat că 25 la 50 % din cei ce au fost răniți și au decedat puteau fi salvați dacă primul ajutor li s-ar fi acordat imediat.(22).

Studiile lui Pretto și colab., ale cutremurelor din Armenia (1988) și Costa Rica (1991) au identificat oameni ai căror moarte ar fi putut fi prevenită dacă ar fi primit atenția medicală în primele 6 ore după cutremur. (20, 21) Victimele identificate în aceste studii ca potențial salvabile nu au fost acelea care au decedat datorită rănirilor castastrofale cum ar fi rănirile masive ale capului sau pieptului. Fatalitățile din urma acestui tip de răniri sunt clasificate ca fiind decese imediate; se prezumă că aceste victime ar putea supraviețui doar dacă sistemul de tratament al traumatismelor a supraviețuit dezastrului intact și terapia intensivă a fost disponibilă în primele ore după rănire.

De multe ori victimele potențial salvabile au fost acelea care au murit încet- în decurs de câteva ore- în urma unor situații tratabile cum ar fi hemopneumotorax-ul sau a unei exsanguinări lente din cauza unui membru strivit. Aceste studii sugerează că nevoile inițiale de medicină de urgență sunt cel mai bine satisfăcute de către furnizorii locali. (15) Asistența medicală din afara țării în mod obișnuit sosește prea târziu pentru îngrijirile imediate, doar după ce serviciile de sănătate locale au asigurat asistența medicală de urgență.(9. 11)Într-un cutremur masiv cu un mare număr de victime, cea mai mare cerere pentru îngrijirile pacienților se produce în primele 24 la 48 de ore după dezastru.

(29). După cutremurul din Armenia mai mult de 97% din cei 902 care au necesitat eventual spitalizarea au fost internați în spital în primele 6 zile după cutremur.(14) Spitalele mobile de teren instalate după o săptămână sau mai mult după cutremur sau fost amplasate în general prea târziu pentru a putea reduce mortalitatea precoce.Planurile de dezastru ale comunităților deseori identifică spitalele ca principalii furnizori de îngrijiri medicale imediate după evenimentele catastrofale. Astfel de planuri necesită a fi revizuite în lumina experienței rezultate din ultimele intervenții în caz de cutremur. Astfel în cutremurul din 1971 de la San Fernando 50 din cele 64 de decese s-au produs când ocupanții clădirilor prăbușite au fost striviți de structurile spitalului ce s-a prăbușit. Patru mari instituții au suferit o afectare serioasă a structurii lor, conducând la evacuarea și închiderea lor.

(2).Un studiu efectuat în 1981 de către Studiul Geologic al USA a estimat că o treime din victimele unui mare cutremur din Golful San Francisco au fost răniri produse de prăbușirea clădirilor unui spital.(20, 26). În regiunea metropolitană a Los Angeles, probabil 25% din toate paturile de spital vor fi distruse și indisponibile la un cutremur major.(26) Mai mult, în cutremurul de la Northridge (California) din 1994 au fost prăbușiri neașteptate a clădirilor cu structura de rezistență din oțel. (11) Din nefericire multe spitale presupus construite să fie rezistente la cutremur au avut un proiect care a condus la aceste prăbușiri.În mod clar în probabilitatea unui cutremur într-o arie urbană mare, problematica prăbușirii clădirilor sau a incapacității spitalelor, timpul scurt pentru salvarea posibilă și inerenta întârziere în sosirea ajutorului extern toate fac necesare reevaluarea răspunsului medical inițial la cutremur. O mai mare atenție trebuie acordată dezvoltării unor abilități medicale și de salvare imediat disponibile la nivel local. (21).O soluție potențială a problemei asigurării unei îngrijiri complexe imediat după un cutremur catastrofal există — modelul de răspuns medical la dezastru.

(22, 23) Acest model are două componente: un plan operațional care direcționează managementul inițial al personalului și al victimelor și cursuri de pregătire pentru educarea furnizorilor de îngrijiri de sănătate despre problemele specifice ale victimelor din cutremur.

Planul operațional

...
Pagina 1 din 4
1567 vizualizari
Adauga comentarii
1 comentariu
Numele:
E-mail: Ai cont?
Scrieti mai jos comentariul dumneavoastra. Acesta va fi moderat de administrator si apoi publicat.

La postarea comentariilor pe PaginaMedicala.ro, va rugam sa utilizati un limbaj civilizat si sa evitati atacurile off topic la adresa autorilor mesajelor. In cazul in care nu veti respecta aceste reguli, comentariile dumneavoastra vor fi sterse.
posteaza
Publica un articol