Home Articole medicale PET/CT sau cum poti transforma un COST intr-o INVESTITIE

PET/CT sau cum poti transforma un COST intr-o INVESTITIE

ARTICOL PUBLICAT DE:
Echipa Paginamedicala.ro online
1 Noiembrie 2013 17:37

Viteza alarmanta cu care ia amploare fenomenul cancerului a impus o rigoare ridicata in diagnosticul si metodele de tratament ale acestor cazuri complexe. Fiecare pacient necesita o abordare complexa si personalizata prin intermediul unui studiu meticulos al celor mai noi tehnologii si metode integrate de diagnostic si tratament. PET (Positron Emission Tomography – Tomografie cu emisie de pozitroni) si PET/CT (Computed Tomography – Tomografie computerizata) au schimbat algoritmul de diagnostic in oncologie.

Sistemele de sanatate din intreaga lume au aprobat rambursarea pentru PET si PET/CT efectuate pentru stadializarea cancerului pulmonar non-microcelular si pentru diagnosticul diferential al nodulilor pulmonari solitari, pentru ca investigatiile s-au dovedit cost-eficiente (si-au dovedit eficienta investitionala). Indicatiile aditionale acoperite de sistemele de sanatate din Statele Unite si din Uniunea Europeana includ stadializarea cancerelor de tract gastrointestinal, cancerul de sân, cancerul renal si alte cancere genitourinare, limfomul malign, melanomul si cancerele de cap si gât. De asemenea, se ramburseaza examinarea privind raspunsul la tratamentul cancerului de san.

Pentru noi indicatii se lucreaza la mai multe evaluari economice pe baza a trei abordari:

  1. Analiza cost-eficienta;
  2. Analiza cost-utilitate si
  3. Analiza cost-beneficiu.

pentru ca intr-o lume cu resurse financiare limitate, factorii implicati in rambursare cer o apreciere riguroasa privind beneficiul economic.

Cum se ramburseaza in Europa si SUA?

PET/CT reprezinta una dintre modalitatile imagistice medicale cu raspândirea cea mai rapida in intreaga lume. in 2009 s-au instalat in Statele Unite aproximativ 2000 scanere PET/CT, iar in Europa – aproximativ 350. Considerând o populatie de aproximativ 307 milioane in Statele Unite si de 830 de milioane in Europa, rezulta ca in America s-au instalat de 6 ori mai multe scanere decât in intreaga Europa, dar pentru o populatie reprezentând doar o treime.


Pe baza numarului de pacienti, costurile pentru PET si PET/CT scad concomitent cu cresterea numarului de examinari realizate. in Europa, rambursarea examinarilor PET si PET/CT variaza semnificativ, in functie de sistemele de sanatate respective. in Germania, de exemplu, costurile examinarii se situeaza in medie intre 600 si 1000 de euro, suma pentru productia si livrarea substantei radiofarmaceutice fiind de aproximativ 180-260 de euro per scanare. intr-un studiu recent realizat in Marea Britanie, s-au mentionat preturi intre 635 si 1300 de lire sterline. in Statele Unite, rambursarea furnizata prin programul Medicare pentru investigatiile realizate la pacientii cu spitalizare continua sau la cei in regim ambulator consta in 855,43 dolari pentru investigatie si 97,40 dolari pentru interpretare. in plus, in anumite conditii, se pot rambursa costuri aditionale pentru productia radiofarmaceuticelor.


CT (tomografia computerizata), MR (rezonanta magnetica) si X-ray (radiatia Röntgen) furnizeaza date despre structura organelor, raspunzând intrebarii : „Cum arata?“, insa PET (Positron Emission Tomography) raspunde intrebarii „Cum functioneaza?“.

 


Cum functioneaza PET?


Modificarile functionale, biochimice si metabolice preced cu mult schimbarile anatomice. Ca urmare, vizualizarea proceselor biochimice in bolile organismului poate fi cu facuta cu succes inainte ca schimbarile anatomice sa fie detectate. Cea mai comuna molecula trasor PET este FDG (fluorodeoxiglucoza, produsa de anul trecut si in Romania de catre compania Monrol Eczacibasi). Deoarece este un analog al glucozei, participa la procesele metabolismul glucidic, care furnizeaza energie celulei vii. in cele mai multe boli oncologice, tumorile cresc mai repede decât tesuturile sanatoase si, de aceea, cer mai multa glucoza, consumând-o intr-un proces de glicoliza anaeroba. Astfel, aceste tumori sunt „marcate“ cu ¹F si, prin scanarea de catre complexul de detectoare, rezulta un fel de „harta tridimensionala a metabolismului glucidic“. Beneficiul major este ca tumorile si metastazele cu activitate metabolica inalta pot fi detectate in faze timpurii, ghidând tratamentul si reducând costurile datorate abordarii tardive sau neadecvate a patologiei oncologice.


Nodulii limfatici sunt raportati ca fiind metastatici pe CT numai atunci când marimea lor este mai mare de 15-20 mm. in cancerul mamar, nodulii limfatici metastatici pot fi detectati inainte ca schimbarile structurale si ca nodulii santinela sa poata fi localizati. Cu o simpla scanare PET, medicii pot decide daca exista metastaze, de ce marime si cât de multe/dimensiunile si numarul acestora, fapt care imbunatateste in mod dramatic managementul pacientului.


PET si Oncologia


Scanarea PET isi dovedeste cost-eficienta in oncologie deoarece poate:


  1. Sa elimine procedurile invazive, cum ar fi biopsia, prin confirmarea sau infirmarea cancerului.
  2. Sa elimine unele proceduri chirurgicale care nu sunt necesare, fiind posibila caracterizarea tesuturilor si localizarea tumorilor.
  3. Sa localizeze, prin scanarea intregului organism, metastaze necunoscute anterior acestei investigatii, contribuind la stadializarea si chiar la restadializarea pacientului.
  4. Sa elimine multe teste, deoarece senzitivitatea si specificitatea PET sunt mult mai ridicate in PET decât in orice alta modalitate de diagnostic.
  5. Sa imbunatateasca eficienta in timp a terapiei prin abordarea timpurie, datorita detectarii schimbarilor functionale inaintea celor anatomice.

In prezent, in multe tari cu standarde medicale ridicate, PET a devenit un element de baza in oncologie, diagnosticarea devenind mai rapida si mai eficienta, salvând bani, timp si, cel mai important, VIETI.


...
Pagina 1 din 3
3190 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Numele:
E-mail: Ai cont?
Scrieti mai jos comentariul dumneavoastra. Acesta va fi moderat de administrator si apoi publicat.

La postarea comentariilor pe PaginaMedicala.ro, va rugam sa utilizati un limbaj civilizat si sa evitati atacurile off topic la adresa autorilor mesajelor. In cazul in care nu veti respecta aceste reguli, comentariile dumneavoastra vor fi sterse.
posteaza
Publica un articol
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate