Home Articole medicale TEMPERAMENTELE AFECTIVE SI PERSONALITATEA IN RANDUL PERSOANELOR CU PROBLEME DE ADDICTIE

TEMPERAMENTELE AFECTIVE SI PERSONALITATEA IN RANDUL PERSOANELOR CU PROBLEME DE ADDICTIE

ARTICOL PUBLICAT DE:
Echipa Paginamedicala.ro online
5 Decembrie 2013 11:51

Kelemen Alexander, Alexandru Mafteiu, Puşchiţă Maria, Podea Delia

Facultatea de Medicină,Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, Arad, România

DESCRIEREA STUDIULUI.

Studiul de fată, se poziţionează pe o direcţie pluridisciplinară, conform căreia, dependenta de heroină si alcool poate fi asociată cu trăsături de personalitate/temperamente afective, caracterizate prin patternuri ce pot fi descrise ca fiind dezadaptative (chiar dăcă nu au  intensitate patologică).

OBIECTIVELE SI IPOTEZELE STUDIULUI.

Rezultă din necesitatea depistării precoce a consumului de droguri/alcool si a eficientizării serviciilor psihologice (HARM REDUCTION) oferite în special consumatorilor de droguri injectabile.

Obiective primare.

  • identificarea trăsăturilor de personalitate si a liniilor temperamental afective definitorii sindromului de dependentă de heroină/alcool;
  • elaborarea unor strategii eficiente de depistare şi prevenţie  a consumului de heroină/alcool;

Obiective secundare.

  • evaluarea personalitătii din perspectiva psihometrică prin scala EPQ, in sindromul de dependentă de heroină/alcool;
  • evaluarea personalitătii din perspectivă psihodiagnostică prin interviul clinic structurat SCID II în sindromul de dependentă de heroină/alcool;
  • evaluarea tipurilor de temperament afectiv prin scala Akiskal în sindromul de dependentă de heroină/alcool;

Ipoteze.

1.Existenta anumitor trăsături de personalitate caracteristice  comportamentului addictiv;

2.Existenta unui tip temperamental afectiv caracteristic  comportamentului addictiv;

3.Existenta unor corelatii între trăsăturile de personalitate si tipul temperamental afectiv în sindromulde dependentă de heroină/alcool;

 Materiale şi metode: Metoda de cercetare utilizată a fost testarea psihologică prin metode psihometrice si psiho-diagnostice, iar instrumentele de cercetare aplicate au fost chestionarul de personalitate E.P.Q si chestionarul de temperamente afective Akiskal.

Rezultate: Nu se poate contura un portret sablon pentru cele 2 categorii de subiecti. Totusi se pot observa o serie de trăsăsturi caracteristice comune, care  descriu prsoanele cu addictie, dar insuficiente pentru a putea afirma ca fiind definitorii, mai ales că nu există nici o dovada dacă ele au existat înaintea începerii consumului, sau sunt defapt modificări datorate consumului.Cei mai multi consumatori au un profil extrovertit, ceea ce denotă că pot fi caracterizati ca personae cu procese mai accelerate de excitatie si inhibitie ale S.N.C., care au o preferintă pentru miscare, cu tendinţa de a adopta mai usor comportamente riscante si scandaloase, cu un control mai scăzut al reactiilor emotionale si o tolerantă mai scăzută la frustrare, pe care le asociază ca fiind proprii stilului de viată. Majoritatea subiectilor sunt persoane supraemotionale, instabile, care reactionează puternic la stimuli si cărora le este greu să revină la echilibru după diverse experiente emotionale, totusi s-au observat diferente majore în momentul comparării celor două categorii de respondenti, alcoolicii obtin scoruri mai mari la scala N, deci instabilitatea este mai caracteristic consumului de alcool. Profilul temperamental se descrie prin dispozitie mai tristă la alcoolici si hipertimică la heroinomani, iritabilitatea si colericitatea sunt prezente în ambele subloturi, diferentele fiind în modul de manifestare ale acestor.

Cuvinte cheie: personalitate, temperament, addictie, harm-reduction.

Introducere 

Psihologia nu are o tradiţie stabilită de studii asupra fenomenelor legate de consumul de droguri, dar mai ales despre abuzul şi dependenţa de droguri. Faptul că  este vorba  despre substanţe care exercită un efect excitant asupra S.N.C. si că au un efect psihoactiv asupra organismului, a ajutat în definirea acestui domeniu de cercetare şi intervenţie, plasând-o în  atenţia medicinei (consumul de droguri este o boală) şi prin urmare atenţia cercetătorilor s-a centrat pe factorii biologici, caracteristicile psihopatologice şi nu în ultimul rând pe trăsăsturile predispozante. În general, interesele şi angajamentele focalizate pe analiza personalitătii si în mod special pe trăsăsturile temperamental afective implicate în consumul de alcool/droguri, au fost minore [1].

Semnificaţiile care pot fi atribuite la un drog, de fapt, variază de la individ la individ şi se află în raport cu diferite momente de viaţă. Atracţia pentru droguri, este de asemenea explicată în legătură cu mecanismele cognitive specifice. Rolul crucial exercitat de factorii cognitivi şi motivaţionali, conduc la excluderea că activarea acestui comportament de risc  ar putea fi explicată pe baza unor procese imitative, dându-i valente care tin de structură de personalitate si de modelul temperamental [2].

Cercetarea pe aspectele personalităţii şi a temperamentelor, corelat cu dependenţa de droguri, oferă perspective pentru înţelegerea etiologiei şi este în măsură să informeze politicile de prevenire si programele prevenţie (harm-reduction). De exemplu, din punct de vedere psihiatric, o serie de studii au documentat comorbiditate ridicată de consum de droguri cu alte tulburari mentale, ceea ce indică faptul că starea de spirit, anxietatea şi tulburările de personalitate trebuie să fie luate în considerare de către specialişti pentru a atinge intervenţii de succes [3, 4].

...
Pagina 1 din 2
2123 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Numele:
E-mail: Ai cont?
Scrieti mai jos comentariul dumneavoastra. Acesta va fi moderat de administrator si apoi publicat.

La postarea comentariilor pe PaginaMedicala.ro, va rugam sa utilizati un limbaj civilizat si sa evitati atacurile off topic la adresa autorilor mesajelor. In cazul in care nu veti respecta aceste reguli, comentariile dumneavoastra vor fi sterse.
posteaza
Publica un articol