Home Articole medicale Tuberculoza osteo-articulara intre interbelic si postmodern

Tuberculoza osteo-articulara intre interbelic si postmodern

ARTICOL PUBLICAT DE:
Ioana Meglia online
Universitate: Universitatea Transilvania Brasov
Facultate: Medicina generala
23 Februarie 2014 09:18

Abstract:

Tuberculoza osteo-articulara. Incadrata inca din sec. XVIII in categoria bolilor chirurgicale prin lucrarile lui Percival Pott (*1), dar cu o istorie mult mai veche: Sir Marc Armand Ruffer, unul din primii cercetători care au studiat mumiile egiptene din punct de vedere paleopatologic, descrie leziuni de tuberculoza osoasa localizata la nivelul corpurilor vertebrale. Dar cele mai vechi dovezi in acest sens le reprezinta doua schelete, o femeie si un copil, descoperite in 2008 pe coasta Levantina, printre ruinele orasului Alit-Yam. Datarea cu radiocarbon corespunde anului 6700 I.Ch.(*13)

Max Blecher. Scriitor roman interbelic, de origine evreiasca. Dupa obtinerea bacalaureatului pleaca la Paris pentru a studia medicina, dar la 19 ani, in 1928 – conform Tabelului cronologic – se imbolnaveste de Tuberculoza osteo-articulara. Renunta la studii si urmeaza fara rezultat tratamente la sanatorii din Franta(Berck), Elvetia(Leysin) si Romania(Techirghiol). Se stinge din viata la Roman(1938). Experienta existentiala a bolii va constitui substanta cartilor sale la care se adauga un jurnal de sanatoriu publicat postum.(*2)

Premise:

Toate sursele documentare despre afectiunea lui Blecher se rezuma la o singura sintagma: Morbul lui Pott.

Aceasta prezentare isi propune doua lucruri:

1. Stabilirea unui diagnostic diferential.

2. Un studiu comparativ in ceea ce priveste organizarea unui sanatoriu in Occident (Franta, Elvetia), dar si la portile Orientului (Romania), in perioada interbelica (1928-1935).

Dezbatere:

Asa cum notam mai sus, sursele vremii ne vorbesc despre “imbolnavirea” lui Blecher. Dar pana la a dobandi starea de boala pacientul trebuie mai intai sa se infecteze. Iar in cazul tuberculozei infectia poate persista latent luni sau chiar ani inaintea declansarii bolii.

Agentul etiologic prim al tuberculozei la om, indiferent de localizarea acesteia, este Mycobacterium tuberculosis, urmat de M. bovis si M. africanum. Apartine Familiei Mycobacteriaceae, Ordinul Actinomycetales.

O bacterie. Pentru ca are forma unui bastonas se numeste bacil. Bacilul Koch - denumirea uzuala data bacteriei Mycobacterium tuberculosis, in memoria celui care a descoperit-o, in 1882. (*3)

Datorita continutului bogat in acizi micolici, micobacteriile  sunt inaccesibile substantelor hidrosolubile si actiunii enzimelor proteolitice, avand o rezistenta mare fata de acizi, eteri, acetona. (BAAR)(*4) Acizii grasi cu lant lung sunt legati de peptidoglicani, fapt ce ii confera permeabilitate redusa pentru anumite antibiotice.

Cum s-a produs infectia in cazul subiectului Max Blecher? Exista trei posibilitati:

Prima este varianta unanim acceptata:  transmitere aerogena interumana prin picaturile Pflugge. Bacilii care trec de cilii celulelor mucoase din tractul respirator ajung la nivelul parenchimului pulmonar unde sunt raspunzatori de infectia primara.

Al doilea mod de contaminare ar fi consumarea laptelui  provenit de la animale infectate. Cum in perioada interbelica inca nu exista un sistem de pasteurizare a laptelui, sansele infectarii cu M. bovis erau destul de mari. Poarta de intrare nu mai este respiratorie, ci digestiva. Calmette sustinea aceasta idee in 1922.(*5)

A treia cale de infectare ar fi putut fi ocurenta unei fracturi deschise. In acest caz bacilul ar fi patruns direct in maduva hematogena, declansand primoinfectia.

Un factor favorizant l-a constituit frecventarea spatiilor aglomerate. Iar Parisul interbelic, important centru universitar si industrial la acea data, cu o densitate mare a populatiei, poate fi considerat un factor de risc din acest punct de vedere.

Adrian Streinu-Cercel, co-autor al unei lucrari care claseaza tuberculoza in randul bolilor infectioase asociate calatoriilor internationale, atrage atentia asupra riscului redus de a dobandi infectia chiar in timpul unui sejur prelungit intr-o tara endemica, cu conditia evitarii locurilor inchise.(*6)

Cum s-a instalat primoinfectia?

Daca poarta de intrare a fost cea respiratorie, bacteriile au inceput sa se multiplice la nivelul parenchimului pulmonar. Prin interoreceptori s-a produs activarea pe cale nervoasa a macrofagelor, urmata de reactivitatea intregului organism, cunoscuta sub numele de alergie, in dublul ei aspect de hipersensibilitate si imunitate. La locul invaziei bacteriene au ajuns granulocitele neutrofile, a avut loc reactia inflamatorie - leziunea exsudativa. In functie de rezistenta naturala a individului, leziunea exsudativa se poate resorbi sau se poate transforma intr-o leziune productiva. In cazul Blecher, bacteriile au continuat sa se multiplice si, la cateva saptamani de la infectie, leziunea a devenit productiva (foliculul tuberculos) - reactie inflamatorie cronica de tip granulomatos - descrisa pentru prima data in sec. XVII de Sylvius.(*7)

Foliculul tuberculos este organizat intr-o zona centrala de necroza cazeoasa si bacili, inconjurata de celule Langhans si celule epiteloide (macrofage activate – elemente ale sistemului reticulo-histiocitar ), iar periferia este formata de monocite, limfocite si fibroblaste.

Pana in acest punct infectia a fost asimptomatica. A urmat diseminarea. Macrofagele au transportat bacilii spre ganglionii limfatici mediastinali. O parte sunt retinuti aici, iar restul ajung pe cale limfatica in circulatia sanghina generala facand posibila metastazarea.  

Daca infectia s-a produs la nivel digestiv, mecanismul fiziopatologic a urmat aceleasi etape.

In orice caz, existenta unei leziuni primare pulmonare este sigura in patogenia tuberculozei osteo-articulare. Diseminarea culmineaza cu fixarea bacililor in maduva hematogena. Incepand cu studii din anii ’50, calea de infectie hematogena, secundara, este acceptata ca fiind cea mai frecventa.(*8)

...
Pagina 1 din 4
2050 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Numele:
E-mail: Ai cont?
Scrieti mai jos comentariul dumneavoastra. Acesta va fi moderat de administrator si apoi publicat.

La postarea comentariilor pe PaginaMedicala.ro, va rugam sa utilizati un limbaj civilizat si sa evitati atacurile off topic la adresa autorilor mesajelor. In cazul in care nu veti respecta aceste reguli, comentariile dumneavoastra vor fi sterse.
posteaza
Publica un articol
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate