5 Anemia - Boli de sange - cauze, semne, simptome, diagnostic, tratament - Boli si afectiuni medicale - PaginaMedicala.ro
Home Boli si afectiuni medicale Anemia (Boli de sange)
Boli si afectiuni medicale - Boli de sange
Anemia

Introducere


Anemia se caracterizeaza prin scaderea numarului de globule rosii sau a nivelului de hemoglobina din sange.  Exista mai multe tipuri de anemie, fiecare avand propria sa cauza. Anemia poate fi o afectiune temporara sau de lunga durata, iar formele sale pot fi mai mult sau mai putin severe.

Anemia este o boala frecventa de sange, al carei principal simptom este oboseala datorata numarului redus de globule rosii ce nu reusesc sa transporte suficient oxigen la tesuturi.
Globulele rosii traiesc aproximativ 100 zile, iar organismul incearca in permanenta sa le inlocuiasca. La adulti, globulele rosii sunt produse in maduva osoasa.

Numarul scazut de globule rosii poate fi pus pe seama hemoragiilor sau a producerii deficitare de globule rosii in maduva osoasa. Punerea in evidenta a unei eventuale modificari in numarul de globule albe este de asemenea utila in depistarea cauzelor anemiei.

Femeile sunt de doua ori mai expuse la riscul aparitiei anemiei decat barbatii. Anemia survine atat la pacientii tineri cat si la varstnici, dar la acestia din urma exista riscul unor alte afectiuni asociate. De asemenea, pacientii cu boli cronice prezinta un risc crescut de aparitie a anemiei.
Tratamentul consta in administrarea de suplimente nutritive sau in unele proceduri medicale. Unele tipuri de anemie pot fi prevenite printr-o alimentatia variata si sanatoasa.

Nutrientii cel mai des implicati in anemie sunt fierul, vitamina B9 si vitamina B12.

Principalele tipuri de anemie:
» Anemia prin carenta de fier, numita anemie feripriva
» Anemia prin carenta de vitamina B9
» Anemia prin carenta de vitamina B12, numita anemie pernicioasa

Tratament


Tratamentul anemiei depinde de cauza sa:

Anemia feripriva
Aceasta forma de anemie se trateaza cu suplimente de fier, ce trebuie administrate timp de cateva luni. In cazul in care cauza subiacenta a deficientei de fier este pierderea de sange – altfel decat prin menstruatie – sursa hemoragiei trebuie localizata si oprita, posibil printr-o interventie chirugicala.

Anemia prin deficit de vitamine
Anemia pernicioasa se trateaza prin administrarea de vitamina B12 pe cale injectabila, tratamentul durand uneori toata viata. Anemia prin deficit de acid folic se trateaza prin administrarea de suplimente de acid folic.

Anemia secundara bolilor cronice
Acest tip de anemie nu beneficiaza de un tratament specific. In acest caz, tratamentul este cel al bolii subiacente. Suplimentarea cu fier sau cu vitamine nu are rezultate in acest tip de anemie. Totusi, daca simptomele se agraveaza, o transfuzie de sange sau injectiile cu eritropoietina sintetica (hormon produs in mod normal de catre rinichi), pot stimula producerea de globule rosii si reduce starea de oboseala.

Anemia aplastica
Tratamentul acestui tip grav de anemie poate consta in transfuzii de sange pentru a creste numarul de globule rosii. In cazul in care maduva osoasa este afectata si nu poate produce globule rosii sanatoase, se poate recurge la un transplant de maduva osoasa.

Anemiile asociate cu boli ale maduvei osoase
Tratamentul acestor tipuri diferite de boli variaza de la administrarea de medicamente, chimioterapie pana la transplant de maduva osoasa. Tratamentul implica de obicei consultul unui hematolog.

Anemia hemolitica
Tratamentul anemiei hemolitice consta in tratarea infectiilor asociate, administrarea de medicamente ce suprima sistemul imunitar. Tratamente scurte cu steroizi sau gama globulina pot suprima sistemul imunitar (ce poate ataca globulele rosii).
Daca anemia a dus la cresterea volumului splinei, aceasta poate fi indepartata pe cale chirugicala. Splina este organ situat in partea superioara stanga a abdomenului si are drept functie filtrarea si stocarea globulelor rosii anormale.

Drepanocitoza
Tratamentului acestei forme incurabile de anemie consta in administrarea de analgezice, precum si de lichide orale sau intravenoase pentru prevenirea complicatiilor. Medicul poate recomanda si transfuzii de sange, suplimente de acid folic si antibiotice. Transplantul de maduva osoasa poate fi o optiune de tratament in unele situatii.

Cauzele anemiei


Anemia se caracterizeaza prin scaderea numarului de globule rosii sau a hemoglobinei din sange. La pacientii cu anemie, globulele rosii sunt produse in numar suficient, se pierd in mod excesiv sau sunt distruse prematur. Prin urmare, numarul de globule rosii necesare pentru transportarea oxigenului la tesuturi scade, determinand stari de oboseala. Printre tipurile frecvente de anemie si cauzele lor se numara:

Anemia feripriva
Anemia feripriva este cea mai obisnuita forma de anemie si afecteaza aproximativ una din 5 femei, jumatate din femeile insarcinate si 3% din barbatii din SUA. Cauza este reprezentata de carenta de fier din organism. Maduva osoasa necesita fier pentru a produce hemoglobina. In lipsa unei cantitati suficiente de fier, organismul nu poate produce suficienta hemoglobina pentru globulele rosii. Astfel apare anemia feripriva.
Corpul isi procura fierul necesar atunci cand celulele sangvine sunt distruse – fierul continut in ele este “reciclat” si utilizat pentru fabricarea unor noi celule. Prin urmare, prin pierderea de sange se pierde si fierul. Femeile cu un flux menstrual abundent, care pierd o cantitate mare de sange in fiecare luna, prezinta un risc crescut de aparitie a anemiei. Pierderea lenta, cronica de sange – din cauza unui ulcer sau chiar a unui cancer de colon – poate de asemenea sa duca la pierderea de fier si la anemia feripriva.
Organismul isi procura fierul si prin alimentatie. O dieta saraca in fier poate fi o cauza a anemiei. La femeile insarcinate, cresterea fetusului poate determina golirea rezervelor de fier ale mamei, ducand la anemia feripriva.

Anemiile prin deficit de vitamine
Pe langa fier, organismul are nevoie de vitamina B9 (acid folic) si vitamina B12 pentru a produce o cantitate suficienta de globule rosii sanatoase.
Absenta acestor vitamine, precum si a altor nutrienti esentiali din dieta, este o cauza a producerii insuficiente de globule rosii. Persoanele cu afectiuni intestinale ce afecteaza absorbtia nutrientilor prezinta un risc crescut de survenire a acestui tip de anemie.
Unele persoane nu pot asimila vitamina B12 si dezvolta anemie prin deficit de vitamina B12, numita si anemie pernicioasa.
Anemiile prin deficit de vitamine sunt incluse in grupul de anemii megaloblastice, in care maduva osoasa produce globule rosii mari, anormale.

Anemia secundara bolilor cronice
Anumite boli cronice – cancer, artrita reumatoida, boala lui Crohn si alte boli cronice inflamatorii – pot impiedica producerea de globule rosii, rezultatul fiind anemia cronica.
Insuficienta renala poate fi o alta cauza a anemiei. Rinichii produc un hormon numit eritropoietina, care stimuleaza producerea de globule rosii de catre maduva osoasa. Deficitul de eritropoietina, ca urmare a insuficientei renale sau ca efect secundar al chemoterapiei, poate avea drept rezultat scaderea numarului de globule rosii.

Anemia aplastica
Acest tip de anemie potential fatal este cauzat de scaderea capacitatii maduvei osoase de a produce toate cele trei tipuri de celule sangvine – eritrocite, leucocite si plachete sangvine.
Deseori, cauza anemiei aplastice este necunoscuta, dar se crede ca este vorba despre o boala autoimuna. Unii factori pot fi responsabili pentru acest tip de anemie: chimioterapia, radioterapia, toxinele din mediu, sarcina sau lupus.

Anemiile asociate cu boli ale maduvei osoase
O varietate de boli, printre care leucemia si mielodisplazia, pot fi cauze ale anemiei, deoarece afecteaza producerea de sange de catre maduva osoasa. Efectele acestor boli pot varia de la o usoara deteriorare a producerii de sange pana la o intrerupere completa, potential fatala a procesului de producere a sangelui. In plus, alte tipuri de cancer al sangelui, precum mielomul multiplu, tulburarile mieloproliferative sau limfomul, pot fi cauze ale anemiei.

Anemia hemolitica
Anemia hemolitica se manifesta prin distrugerea prematura a globulelor rosii.
Unele boli ale sangelui pot provoca distrugerea globulelor rosii mai repede decat pot fi ele produse de maduva osoasa. Bolile autoimune pot antrena producerea de anticorpi care distrug prematur globulele rosii. Unele medicamente, precum antibioticele utilizate in tratamentul infectiilor, pot de asemenea distruge eritrocitele.
Anemia hemolitica se manifesta prin icter (ingalbenirea pielii) si prin cresterea in volum a splinei.
Drepanocitoza
Aceasta boala ereditara a sangelui, ce poate avea forme grave, afecteaza cu precadere persoanele de origine africana sau araba si este cauzata de o forma defectuoasa a hemoglobinei, ce deformeaza globulele rosii, fortandu-le sa ia forma de secera. Globulele rosii de forma neregulata se distrug prematur, rezultatul fiind lipsa cronica a acestor celule sangvine.
De asemenea, globulele rosii in forma de secera pot bloca fluxul sangvin prin vasele mici ale corpului, dand nastere altor simptome suparatoare.

Talasemia
Talasemia este o anomalie ereditara a sintezei de hemoglobina, constituind o forma rara, dar grava de anemie.

Semne si simptome


Intrucat scaderea numarului de globule rosii duce la diminuarea oxigenarii tesuturilor, anemia este raspunzatoare pentru numeroase semne si simptome.
  Semnele anemiei sunt:
» scaune negre, cu aspect de pacura
» scaune sanguinolente
» frecventa cardiaca accelerata
» respiratie accelerata
» paloarea pielii si a mucoaselor
» icter – ingalbenirea pielii
» hipotensiune arteriala
» murmur cardiac
» cresterea volumului splinei

Simptomele anemiei sunt:
» oboseala
» dificultati respiratorii
» dureri toracice
» dureri abdominale
» pierdere in greutate
» stare de slabiciune
» lipotimie (lesin) in special in ortostatism (pozitia in picioare)

Factori de risc


» Deficiente nutritionale. Toate persoanele, indiferent de varsta, prezinta un risc crescut de anemie atunci cand dieta lor este deficitara in fier si vitamine, in special acid folic (vitamina B9). Corpul are nevoie de fier, proteine si vitamine pentru a produce o cantitate suficienta de globule rosii.
» Afectiuni intestinale. Boala lui Crohn, boala celiaca sau alte afectiuni ce impiedica absorbtia nutrientilor la nivelul intestinului subtire, reprezinta un factor de risc pentru anemie. Indepartarea pe cale chirugicala a unui segment al intestinului subtire poate duce la deficiente nutritionale si anemie.
» Menstruatia. In general, femeile prezinta un risc mai mare decat barbatii de aparitie a anemiei, deoarece pierd lunar sange (si fier) prin menstruatie.
Sarcina. Femeile insarcinate sunt mai predispuse la aparitia anemiei deoarece rezervele lor de fier sunt utilizate ca sursa de hemoglobina pentru fetus, dar si in volumul crescut de sange al mamei.
» Bolile cronice. Cancerul, insuficienta renala sau hepatica sau oricare alta boala cronica reprezinta un factor de risc pentru anemie. Aceste boli pot duce la scaderea numarului de globule rosii din sange. Pierderea treptata, cronica de sange din cauza unui ulcer, de exemplu, poate goli rezervele de fier ale organismului, ducand la anemia prin carenta de fier (feripriva).
» Antecedentele familiale – cazurile de anemie ereditara reprezinta un factor de risc pentru aparitia bolii.
» Unele infectii, boli ale sangelui, boli autoimune, expunerea la substante toxice sau utilizarea unor medicamente pot afecta producerea de globule rosii, ducand la anemie.
» Alte categorii de risc sunt pacientii cu diabet, persoanele dependente de alcool (acesta impiedica absorbtia acidului folic) si persoanele care adopta un regim vegetarian strict, ce poate fi deficitar in fier si vitamina B12.

Diagnostic


Anemia este diagnosticata  cu ajutorul unui examen clinic si a examenelor de laborator, printre care hemoleucograma. Acest test de sange masoara nivelul de globule rosii si de hemoglobina din sange.  O proba de sange este analizata la microscop pentru a observa marimea, forma si culoarea eritrocitelor. In cazul unei anemii prin carenta de fier (feripriva), globulele rosii sunt mai mici si mai deschise la culoare decat in mod normal. In schimb, in cazul anemiilor prin carenta de vitamine, globulele rosii apar marite si intr-un numar redus.
Dupa stabilirea diagnosticului de anemie, se trece la identificarea cauzei acesteia, cu ajutorul unor teste suplimentare. De exemplu, anemia feripriva poate fi urmarea unei hemoragii cronice, datorata unui ulcer, polipi benigni ai colonului, cancer de colon, tumori sau insuficienta renala.
In unele cazuri, este necesara prelevarea unei probe de maduva osoasa pentru diagnosticarea anemiei.
topul spitalelor din romania