5 Faringita - Boli respiratorii - cauze, semne, simptome, diagnostic, tratament - Boli si afectiuni medicale - PaginaMedicala.ro
Home Boli si afectiuni medicale Faringita (Boli respiratorii)
Boli si afectiuni medicale - Boli respiratorii
Faringita

Introducere


Inflamatia faringelui (faringita) reprezinta una din cele mai frecvente afectiuni din regiunea buco-nazala, care se asociaza frecvent cu dureri puternice.
Faringita poate sa evolueze acut sau cronic. Faringita acuta apare de obicei in urma unei infectii virale, pe cand faringita cronica reprezinta termenul generic pentru fenomene de iritatie faringiana care dureaza mult timp, provocate de fumul de tigara, alcool sau de aparatele de aer conditionat.
Tratamentul faringitei acute este de obicei doar simptomatic, nu etiologic. In cazul inflamarii cronice a faringelui se indeparteaza initial actiunea factorului declansator, dupa care se intervine terapeutic prin inhalatii si ridicarea gradului de umiditate a aerului.   Definitie
Faringita reprezinta inflamarea faringelui, cu evolutie acuta sau cronica.
Faringita acuta
Faringita acuta se mai numeste „catar faringian acut”. Ea este provocata de o infectie virala, care, pe un fond imunitar slabit, se poate complica cu o suprainfectie bacteriana. Foarte rar, factorul etiologic este exlusiv de origine bacteriana.
Faringita cronica
Termenul generic de ‚faringita cronica” desemneaza un grup de reactii inflamatorii in zona faringiana, care apar prin actiunea unor factori de mediu, cum ar fi fumul de tigara, alcoolul sau gradul scazut de umiditate a aerului. Acest tip de faringita se clasifica in trei forme, fiecare cu o simptomatologie diferentiata:
- faringita simpla;
- faringita hiperplastica;
- faringita sicca;   Cauzele faringitei acute
Faringita acuta este declansata in general de infectii virale, agenti patogeni ai gripei sau paragripali. Aceste infectii virale se complica adesea cu suprainfectii bacteriene. Foarte rar, faringita acuta este declansata exclusiv de o infectie bacteriana.
Cauzele faringitei cronice
Faringita cronica apare de obicei in urma contactului indelungat al mucoasei faringiene cu anumite substante iritante: fum de tigara, alcool, chimicale, gaze iritante, aerul uscat (datorita aparatelor de aer conditionat) sau prin respiratia constanta pe gura. Alti factori etiologici sunt reprezentati de tulburari ale echilibrului hormonal ( in hipotiroidie sau la menopauza) sau metabolic (diabet), dar si alergii si radioterapie in regiunea gatului.

Manifestari clinice


Manifestarile clinice din faringita depind de modul in care evolueaza boala: acut sau cronic.
Faringita acuta
Faringita acuta se manifesta in special prin dureri puternice de gat la inghitire (odinofagie) , dificultati la inghitire (disfagie), senzatie de prurit si de uscaciune in gat si inrosirea vizibila a mucoasei faringiene. Daca infectia este de etiologie virala, ea debuteaza brusc, cu febra , dureri puternice de gat (odinofagie) si de cap (cefalee). Uneori pot sa apara simptomele tipice din raceala: rinita (inflamarea mucoasei nazale) sau sinuzita (inflamarea sinusurilor paranazale). Uneori apare si adenopatie (inflamarea ganglionilor limfatici din zona maxilara).
Faringita cronica
Faringita cronica nu debuetaza brusc, ci dupa un contact indelungat al mucoasei faringiene cu substante iritante ca: fumul de tigara, alcoolul sau cu aerul uscat. Bolnavii resimt adesea  o senzatie de uscaciune si trebuie sa isi dreaga constant vocea. Tusea se insoteste de expectoratie vascoasa, iar uneori apare senzatia de corp strain in gat.
In functie de succesiunea simptomatologiei, se disting trei forme de faringita cronica:
Faringita cronica simplex: semnele specifice sunt tusea iritativa, senzatia de corp strain in gat, dificultati la inghitire (disfagie). Lipsesc febra si alterarea starii generale.
Faringita cronica hiperplastica: nodulii limfatici de pe peretele posterior al faringelui sunt mariti, bolnavii avand senzatie de corp strain in gat, de voma si  impuls de dregere a vocii.
Faringita cronica sicca: mucoasa faringiana este uscata, se atrofiaza si este foarte neteda, acoperita cu sputa vascoasa. Acesta forma a faringitei cronice se asociaza de regula cu o laringita sau o rinita (inflamarea mucoasei nazale).   Evolutie
Evolutia faringitei acute
Faringita acuta de origine virala evolueaza de regula fara complicatii, cu vindecare in cateva zile. Daca se asociaza cu alte infectii de natura bacteriana sau daca faringita  insasi a fost determinata de bacterii, se administreaza tratament cu antibiotice.
Evolutia faringitei cronice
Odata ce factorul etiologic al faringitei cronice (de exemplu fumul de tigara) este indepartat din mediul personal al bolnavului, inflamatia are sanse mari de vindecare.

Diagnostic


Diagnosticarea faringitei acute
Diagnosticare faringitei acute se face prin vizualizare directa cu ajutorul unei oglinzi laringiene. Peretele faringian inrosit este acoperit cu o pelicula. Daca se banuieste o inflamare de origine bacteriana, se poate efectua un test rapid de identificare a streptococilor, a carui rezultat poate fi luat in considerare in cazul unui eventual tratament cu antibiotice.
Diagnosticarea faringitei cronice
Diagnosticarea faringitei cronice se face de asemenea prin vizualizare directa cu ajutorul unei oglinzi laringiene. Caracteristica pentru forma hiperplastica este mucoasa faringiana inrosita, cu aspect granulat datorita maririi in volum a ganglionilor limfatici. In schimb, in cazul faringitei cronice sicca, mucoasa este neteda si stralucitoare.
Pentru a exlude obstructia nazala ca factor etiogic al faringitei, se va cerceta si aspectul cavitatii nazale. Oricum, cauza faringitei este indicata de obicei chiar de pacient, in istoricul bolii (anamneza).

Tratament


Tratamentul faringitei acute
In tratamentul faringitei acute nu se  folosesc in mod normal antibiotice, deoarece infectia este de cele mai multe ori de etiologie virala, rareori bacteriana. Tratamentul de baza vizeaza ameliorarea simptomelor, adica a durerilor si inflamatiilor. Se pot folosi in acest sens metode casnice, cum ar fi gargarele, compresele reci aplicate pe gat si sugerea de tablete cu actiune antalgica si antiseptica. Se recomanda un aport marit de lichide calde, de exemplu ceaiuri.
Uneori infectia virala se poate complica cu alte patologii consecutive de natura bacteriana, care se trateaza cu antibiotice.
Tratamentul faringitei cronice
Pentru tratarea faringitei cronice se impune in prima faza identificarea factorului declansator (de exemplu fumul de tigara sau alcoolul). Bolnavii trebuie sa evite contactul cu factorul declansator si sa aplice o serie de masuri generale, care mentin gradul de umiditate al cavitatii faringiene si al cailor repiratorii: inahalatii cu salvie, musetel sau solutii sarate, ridicarea gradului de umiditate a aerului.
Daca faringita este provocata de obstructie nazala, se poate interveni chirurgical.   Preventie
Profilaxia faringitei acute
Profilaxia faringitei acute se face doar prin masuri indirecte, menite sa intareasca imunitatea organismului, de exemplu printr-un stil de viata sanatos, cu o dieta echilibrata si miscare suficienta.
Profilaxia faringitei cronice
Riscul de a dezvola o faringita cronica poate fi scazut considerabil prin adoptarea unui stil de viata sanatos, fara fumat si cu un consumt moderat de alcool (sau abstinenta). Se recomanda de asemenea asigurarea unui grad inalt de umiditate a aerului in mediul privat sau la locul de munca. Daca acest lucru nu este posibil (de exemplu aerul este uscat datorita aparatelor de aer conditionat din birou), gradul de umiditate al mucoasei faringiene poate fi mentinut printr-un aport regulat de lichide.
topul spitalelor din romania