Home Boli si afectiuni medicale Limba geografica (Boli de piele)
Boli si afectiuni medicale - Boli de piele
Limba geografica

Limba geografica Limba geografica sau glosita benigna migratorie este o conditie benigna care apare la 3% din populatia generala. Cel mai frecvent pacientii sunt asimptomatici, totusi unii raporteaza sensibilitate crescuta pentru alimentele calde sau condimentate. Etiologia si patogeneza nu sunt inca cunoscute. Conditia afecteaza barbatii si femeile, fiind mai frecventa la adulti decit la copii.
Manifestarea clasica este o zona de eritem, cu atrofiea papilelor filiforme ale limbii, inconjurata de o margine hiperkeratozica, alba. Pacientul raporteaza adesea rezolutie spontana a leziunilor limbii. Activitatea lezionala poate dispare in timp. Daca leziunile apar in alte zone mucoase conditia este denumita eritemul migrator.
Nu este necesara nici o terapie deoarece conditia este benigna si frecvent asimptomatica.

Patogenie si cauze

Zona anatomica afectata de obicei este limba, totusi si alte regiuni mucoase pot fi afectate. Este raportata frecvent la pacientii cu psoriazis si cu limba fisurata. Desi este o conditie inflamatorie s-a sugerat si un model de transmitere ereditara datorita aglomerarii familiale a cazurilor.

Semne si simptome

Limba geografica poate afecta toate grupurile de virsta, dar este mai predominanta la adulti. Pacientii cu limba geografica pot prezenta senzatie de arsura sau iritatie a limbii la ingestia alimentelor calde sau iuti. Discomfortul se poate ameliora in timp, iar conditia afecteaza diferite zone ale limbii in diferite perioade. Pacientii pot fi ingrijorati asupra diagnosticului de cancer oral.
Limba prezinta o zona bine demarcata de eritem, afectind mai ales fata dorsala sau marginile laterale ale limbii. In zona de eritem arhitectura limbii este stearsa, cu pierderea papilelor filiforme si atrofia mucoasei inconjuratoare. Zona inconjuratoare este bine definita, hiperkeratozica, cu margini alb-galbui, serpingioase, neregulate. Leziuni similare pot fi prezente pe alte zone mucoase.

Diagnostic

Biopsia nu este de obicei necesara.

Examen histologic. Limba geografica este descira ca o mucosita psoriaziforma. La periferie se observa hiperkeratoza si acantoza. In centrul leziunii, corespunzind zonei eritematoase se descrie pierderea papilelor filiforme cu migrare si aglomerarea neutrofilelor in epiteliu formind pustule spongiforme. Infiltratul inflamator predominant din lamina propria este neutrofilic.
Diagnosticul diferential se face cu urmatoarele afectiuni: arsurile chimice, cancerul mucoasei orale, candidoza mucoasei, stomatita de contact, limba fisurata, lichen plan, placi de psoriazis.

Afectiunea nu se trateaza deoarece este benigna si asimptomatica.
topul spitalelor din romania