5 Tiroidita cronica cu tireotoxicoza tranzitorie - Boli endocrine - cauze, semne, simptome, diagnostic, tratament - Boli si afectiuni medicale - PaginaMedicala.ro
Home Boli si afectiuni medicale Tiroidita cronica cu tireotoxicoza tranzitorie (Boli endocrine)
Boli si afectiuni medicale - Boli endocrine
Tiroidita cronica cu tireotoxicoza tranzitorie

Tiroidita cronica cu tireotoxicoza tranzitorie Aceasta afectiune defineste un episod autolimitat de tireotoxicoza asociat cu un tablou histologic de tiroidita limfocitara cronica, diferit de al bolii Hashimoto.Acest sindrom a fost definit in mai multe moduri: tiroidita nedureroasa, tiroidita silentioasa, hipertiroidita, tiroidita cronica cu vindecare spontana a hipertiroidiei sau tiroidita cronica cu tireotoxicoza tranzitorie.Cauzele de aparitie a acestei afectiuni se presupun a fi eliberarea de hormoni din glanda, la fel ca in tiroidita subacuta.
Sindromul apare la orice varsta si afecteaza in special femeile. Semnele si simptomele tireotoxicozei sunt de obicei moderate , dar pot fi si severe.Tiroidanu este sensibila, este ferma, simetrica si usor sau moderat marita.
Diagnosticul se pune pe baza semnelor si simptomelor si a rezultatelor investigatiilor de laborator care indica o crestere a concentratiilor serice de T3 si T4 , proportionala cu gradul tireotoxicozei , scaderea marcata a RAIU ‚VSH normal sau usor crescut (rar depaseste 50mm/h) si un titru mic al anticorpilor antitiroidieni, atunci cand acestia sunt prezenti.
Tireotoxicoza din tiroidita cronica diminueaza de obicei in 2-5 luni, faza tireotoxica putand fi urmata uneori de o hipotiroidie.Majoritatea pacientilor se vindeca complet iar altii au perioade de recurenta .
O varianta de tiroidita cronica cu tireotoxicoza tranzitorie dupa sarcina este denumita tiroidita postpartum si apare la 2-6 luni dupa nastere la 5-6% dintre femeile sanatoase, iar in 25% din cazuri la femeile cu diabet zaharat insulino-dependent. Aceste paciente prezinta de obicei gusa mica si au un istoric familial de boala tiroidiana, de asemeni pot avea depresie postpartum.
In timpul primelor 2-3 luni postpartum pot aparea simptome tranzitorii de tireotoxicoza, cum ar fi oboseala, palpitatiile, labilitatea emotionala si intoleranta la caldura.
Testele delaborator indica o crestere a concentratiilor serice de T3 si T4, cresterea TSH supresat, titruri crescute de anticorpi antitiroidieni si RAIU scazut.Femeile care ramandin nou insarcinate prezinta risc derecurenta a tiroiditei postpartum.
Tiroidita cronica cu tireotoxicoza tranzitorie , in faza tireotoxica, poate fi diferentiata de boala Graves prin existenta unui RAIU scazut si prin absenta cresterii excretiei urinare a iodului., aceasta din urma excluzand si sindromul iodbasedow.Aceasta afectiune trebuie de asemeni diferentiata de o alta afectiune cu RAIU scazut, in special tiroidita subacuta .Lipsa sensibilitatii sau a nodularitatii tiroidei si absenta unei cresteri marcate a VSH –ului tind sa excluda diagnosticul de tiroidita subacuta.
Deoarece activitatea tiroidei in aceasta afectiune nu este crescuta, masurile terapeutice folosite in hipertiroidie sunt inutile, pana la corectarea tireotoxicozei se administreaza propranolol.
topul spitalelor din romania