Home Intreaba companiile Tehnologia de ambalare a laptelui UHT
Tehnologia de ambalare a laptelui UHT
Tehnologia de ambalare a laptelui UHT
Tetra Pak este liderul mondial in
solutii de procesare, ambalare si
distribuire a produselor alimentare
lichide. Lucrand indeaproape cu
clientii si furnizorii nostri,
oferim produse sigure, inovatoare
si in armonie cu protectia mediului
inconjurator, care satisfac in
fiecare zi cerintele a sute de vezi tot

Tehnologia de ambalare a laptelui UHT

1. De ce trebuie sa consumam lapte
2. Laptele pasteurizat si ultrapasteurizat
3. Microorganisme patogene pentru om distruse prin pasteurizare si ultrapasteurizare
4. Tehnologia aseptica si ambalajul Tetra Pak

De ce trebuie sa consumam lapte

Laptele este un aliment usor de digerat, bogat in nutrienti esentiali, dar in primul rand, bogat in calciu, mineralul indispensabil functionarii optime a organismului.

Laptele actioneaza ca un scut impotriva bolilor

Virtutile laptelui in dezvoltarea copiilor sunt foarte bine cunoscute, dar se stiu putine despre importanta laptelui in alimentatia adultului si mai ales despre rolul avut in preventia unor afectiuni dintre cele mai grave. Iata doar cateva dintre ele:

  • Cancerul de colon. impreuna cu vitamina D, calciul din lapte si din lactatele fermentate scade riscul de dezvoltare a acestei boli. Studii recente sugereaza ca oamenii care au un regim alimentar bogat in grasimi, pot fi protejati de cumplita maladie prin administrarea a 1.200 – 1.500 mg de calciu pe zi, iar un litru de lapte ne asigura 75% din aceasta doza.
  • Boli de inima si colesterol. Calciul din lapte joaca un rol important in reducerea nivelului de colesterol din sange si, implicit, al riscului de boli cardiace.
  • Hipertensiune arteriala. Calciul ajuta si la reglarea tensiunii arteriale.
  • Osteoporoza. O femeie din trei sufera de osteoporoza, dupa instalarea menopauzei. Iata de ce, cu mult inainte de aceasta varsta trebuie sa previi acest risc. Cum? Cu doua pahare de lapte zilnic!

Un adult sanatos are nevoie zilnic de 1000 mg de calciu, iar dupa 50 de ani, de aproximativ 1200 mg. Aceasta inseamna doua cani de lapte, sau 500 ml iaurt, sau 50 g de branza, impartite de-a lungul unei zile. Toate produsele din lapte, chiar daca sunt degresate, au acelasi continut de calciu.

Laptele pasteurizat si ultrapasteurizat

Ce este laptele UHT? Contine conservanti? Poate fi aceasta tehnologie inovatoare a pastrarii timp indelungat a laptelui (UHT) adevarata fara adaos de conservanti?

Laptele UHT este un lapte controlat sanitar-veterinar, trecut printr-un tratament termic special (ultrapasteurizare sau Ultra High Temperature) prin care sunt distrusi germenii si se pastreaza vitaminele si nutrientii. in absenta activitatii microbiene si a pre-sterilizarii ambalajului, laptele nu mai este atat de perisabil: prin ultrapasteurizare, durata de valabilitate a produsului alimentar este prelungita, nefiind nevoie de conservanti.

Temperatura depaseste punctul de fierbere (135-150 grade C), dar timpul este foarte scurt: 2-4 secunde). Aceasta etapa foarte scurta de incalzire-racire distruge microbii si microorganismele si asigura pastrarea vitaminelor si proteinelor, spre deosebire de fierberea obisnuita pe aragaz a laptelui crud care nu distruge toti germenii patogeni, in schimb distruge valoarea nutritiva.

Termenul de valabilitate variaza intre 3-6 luni, in functie de calitatea laptelui colectat din ferme (o derivata a igienei folosite in timpul mulsului, pe langa conditiile de manipulare si pastrare pana la momentul receptiei in fabrica). Dupa desigilarea cutiei, laptele UHT trebuie sa fie tinut la frigider si consumat in urmatoarele 3 zile.

Prin procesarea laptelui este afectat continutul nutritiv al laptelui?

Laptele colectat din ferme si receptionat la fabrica trece prin mai multe etape in procesul de prelucrare: omogenizarea moleculelor de grasime, separarea grasimii pentru a produce lapte standardizat dupa normele in vigoare: degresat (0,1% grasime), partial degresat sau semidegresat (1,5% grasime) si integral (3,5% grasime), urmand prelucrarea termica (prin pasteurizare sau ultrapasteurizare).

Prin procesare, pe langa indepartarea microorganismelor, este controlata cantitatea de grasime, dar sunt pastrate vitaminele si nutrientii. De exemplu, cantitatea de calciu si alte minerale in cazul laptelui degresat, si in cazul celui integral ramane aceeasi.

Care este diferenta intre laptele ultrapasteurizat si laptele pasteurizat?

Pasteurizarea, procedeu inventat de Pasteur, implica incalzirea laptelui la 72-75 grade Celsius, cu un timp de mentinere de 15-20 secunde inainte ca acesta sa fie racit. Laptele pasteurizat are un termen de valabilitate de 5-15 zile daca a fost refrigerat corespunzator pe timpul transportului si distributiei.

Prin ultrapasteurizare, laptele este expus timp de numai 2-4 secunde la o incalzire intensa, in intervalul de 135 - 150 grade Celsius. Procedeul UHT (Ultra High Temperature) este un proces continuu ce are loc intr-un sistem inchis, prevenind recontaminarea produsului cu microorganisme purtate de aer. Produsul trece printr-o succesiune rapida de etape de incalzire si racire. Umplerea aseptica este o parte integranta a procesului prin care se evita recontaminarea. Rezultatul final este un produs care pana la desigilare, poate fi pastrat timp de aproximativ sase luni fara a fi necesara refrigerarea.

De ce este recomandat consumul de lapte pasteurizat si ultrapasteurizat
Prin procesul de fierbere nu sunt distrusi toti microbii din laptele crud, insa fierberea distruge majoritatea nutrientilor buni din lapte. Laptele crud poate contine microbi periculosi pentru sanatatea noastra.

Nimeni nu ne poate garanta o igiena corespunzatoare in producerea si distributia laptelui crud in piete si mediul inconjurator. Din acest motiv, Uniunea Europeana recomanda consumul de lapte ambalat si a impus standarde stricte de siguranta in acest domeniu, pe care Romania va trebui sa le respecte in urmatorii ani. De exemplu, exista o limita admisa a incarcaturii microbiene si anume numarul total de germeni (100.000/ml) si numarul de celule somatice/leucocite( 400.000/ml).

De ce este sigur pentru consum laptele ambalat daca acesta nu este fiert?

Pagina 1 din 4
26763 vizualizari
Tehnologia de ambalare a laptelui UHT
Adreseaza o intrebare despre acest produs expertului.
Adreseaza o intrebare expertului! 51 mesaje

Pentru a vizualiza mesajele si pentru a discuta cu expertul trebuie sa fiti autentificat.

Click aici pentru a va autentifica
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate