Societatea Romana de Flebologie


Societatea Romana de Flebologie a fost inregistrata ca organism ştiinţific nonprofit neguvernamental cu personalitate juridică, cu sediul in municipiul Timişoara, Bv L. Rebreanu nr.156, in sediul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă in data de 14 februarie 1992.

Anii 1990, 1991, 1992 au fost deosebit de activi in intreţinerea bunelor relaţii cu Uniunea Internaţională de Flebologie şi cu celelalte Societăţi Europene de Flebologie. Un sprijin moral deosebit a fost primit continuu din partea Societăţii Franceze de Flebologie, Societăţii Germane de Flebologie, Societăţii Japoneze de Flebologie, Societăţii Americane de Flebologie. Din anul 1992, cu regularitate, la 2 ani s-au reluat Simpozioanele Naţionale de Flebologie. A fost păstrată in continuare denumirea de « simpozion » datorită documentelor oficiale ale congreselor de pana atunci, existand in continuare teama « disparitiei » definitive a realizarilor romanesti in domeniul flebologiei.
Din anul 1994 dr.Ivan Vasile a fost ales Preşedintele Societăţii Romane de Flebologie.
La sedinta de raport si concluzii din finalul celui de al VI-lea Simpozion Naţional de Flebologie din anul 2000, presedintele societatii, Dr. Ivan V., a propus ca forma de manifestare stiintifica a Societăţii Romine de Flebologie să poarte numele de « congres », termen aprobat in unanimitate, considerandu-se ca erau indeplinite toate criteriile unui congres naţional ştiinţific medical cu participare internaţională, conform normelor in vigoare.

Inceputurile Societatii Romane de Flebologie sunt legate de numele Dr. Pius Branzeu.

Ca şef al Clinicii Chirurgicale din Spitalul C.F.R. Timişoara Pius Brinzeu organizează Cercul Ştiinţific de Angiologie, Flebologie şi Patologie Limfatică.
Ca Rector al Institutului de Medicină din Timişoara a pus bazele cercetării fundamentale şi aplicative si a infiintat chiar un Laborator de Medicină Experimentală, dotat in scopul cercetarilor stiintifice medicale. Studiile experimentale realizate aici au permis elaborarea unor valoroase lucrări ştiinţifice pentru acea vreme.In memoria sa, acest institut de Cercetari Experimentale, astazi ii poarta numele.
Din anul 1974 Pius Brinzeu devine şeful Clinicii 1 Chirurgie din actualul Spital Clinic Judeţean şi din acel moment Clinica 1 chirurgie devine sediul oficial al Societatii Romane de Flebologie (care la inceput a fost numita « Cercul Ştiinţific de Angiologie, Flebologie şi Patologie Limfatică ».
In anii 70 activitatea ştiinţifică medicală rominească se desfăşura in cadrul statuat guvernamental al Uniunii Societăţilor de Ştiinţe Medicale, singura societate medicala acceptata sa organizeze congrese, conferinţe interjudeţene, şedinţe de comunicări şi publicatii intr-un număr limitat de reviste medicale. Manifestările ştiinţifice inainte de 1990 erau limitate ca număr şi posibilitati de publicare a rezultatelor cercetărilor ştiinţifice medicale, dar , prin intermediul Consfătuirilor medicale tematice interjudeţene, zonale, nationale, cei interesati au putut avea acces la informatia corecta pentru a putea diagnostica si trata corespunzator aceasta patologie.
La 24 Aprilie 1979, in Amfiteatrul Spitalului Clinic C.F.R. din Timişoara s-au reunit specialişti in chirurgie şi dermatologie din Timişoara, Bucureşti, Cluj Napoca, Arad, Craiova cu ocazia Consfatuirii cu tema :„Scleroterapia varicelor”-masa rotunda. Cu acest prilej s-a constituit Cercul de Flebologie şi Limfologie, care apoi a fost afiliat Filialei U.S.S.M. Timiş ; ca prim preşedinte a fost ales Pius Brinzeu. Ca secretar al Cercului de Flebologie şi Limfologie a fost desemnat Ş.L. Dr. Petru Ignat.

O contribuţie deosebită la dezvoltarea flebologiei şi a cercetării ştiinţifice in domeniu, cu prezenţe excelente internaţionale le-a avut de asemenea şcoala clujeană, prin maestrii recunoscuti in domeniu :A. Kauffmann, A. Andercou, S. Rădulescu, I. Gherman, Fl. Galea, C. Ciuce, A. Mironiuc, I. Zăgrean, ş.a.
Centrul medical Bucureşti a activat in domeniul vascular in două paliere distincte. Şcoala de chirurgie cardio-vasculară condusă de Pop D. Popa Ioan, de la Spitalul Fundeni s-a impus in domeniul chirurgiei cardiace şi arteriale periferice. In acea perioada au elaborat si două monografii de excepţie : Sistemul arterial - aortic şi Patologia sistemului cav inferior.
Pe al doilea palier, flebologic, prin Dr. H. Angelescu pe linie chirurgicală au existat relaţii de colaborare excelente cu societatea de flebologie. De altfel H. Angelescu este promotorul unei metode chirurgicale de flebectomie hemodinamică din anii 60, devansind cu aproape 10 ani metoda C.H.I.V.A. propusă de Cl. Franceschi. Pe acelaşi palier flebologic a activat si distinsul Dr. Gh. Bucur, dermatolog, desfasurand o activitate flebologica medicală de inaltă calitate. Cei doi străluciţi medici au fost considerati maeştrii creatori de scoli flebologice.
Centrul medical Craiova prin Voicu Tănase, autor al monografiei « Ulcerul de gambă » a promovat flebologia chirurgicală in intreg arealul oltean.
Petru Ignat impreună cu colectivul Clinicii 1 Chirurgie si colaboratori din celelalte specialitati medicale (Imagistica, Terapie Intensiva, Morfopatologie) au imbunatatit permanent metodele de diagnostic si tratament ale afectiunilor venoase. Recunoasterea acestor realizari s-a materializat dupa ce P.Ignat si colaboratorii: E. Caba, N. Bota, M. Teodorescu, J. Avram, V. Ivan, N. Mocanu, Didina Toma au publicat, la Editura Academiei, Bucureşti 1985, monografia « Chirurgia sistemului venos a membrelor inferioare » apreciata de specialisti ca lucrare excelentă si considerata, din punct de vedere stiintific, de actualitate si astăzi, după 20 de ani. La Editura Facla din Timişoara, in anul 1987 P. Ignat, ca unic autor a publicat monografia »Insuficienţa venoasă cronică ». Cele două monografii au ocupat un sit precis, cel al flebologiei. Aceste două monografii veneau să completeze studiile şi cercetările elaborate cu 25 de ani in urmă de P. Brinzeu.

Contact

Adresa:
Bd. Prof. Dr. Iosif Bulbuca nr. 10
300723 Timisoara – România
Telefoane Contact:
0748331274 - Dr. IVAN VASILE
0749276227 - Dr. ICMA ION
0749276199 - Dr. CODRUT IVAN
0721406084 - Dr. EMIL BISTRIAN
Fax: 40 (256) 462123
Email: flebologie@yahoo.com
Web-site: http://www.srflebologie.ro/contact.php

Membri ai societatii inscrisi in PaginaMedicala.ro
  • Ioana Rosca
Evenimente organizate
Congresul National de Flebologie
17 Octombrie 2013 - 19 Octombrie 2013
Congresul Roman de Flebologie - Editia a XI-a
7 Octombrie 2011 - 8 Octombrie 2011
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate