Home Stiri medicale 16 mai este Ziua Mondiala a Bolii Celiace

16 mai este Ziua Mondiala a Bolii Celiace

16 Mai 2017 14:49
REPERE DIN STIRE
  • Boala celiaca = intoleranta la gluten
  • 83% din pacientii cu boala celiaca ramannediagnosticati sau sunt gresit diagnosticati

Boala celiaca, numita si enteropatie glutenica sau intoleranta la gluten, este o afectiune autoimuna multifactoriala care apare de regula la persoane cu predispozitie genetica si este declansata de consumul alimentelor ce contin gluten.

La aceste persoane, ingestia unor cantitati extrem de mici de gluten declansaza un raspuns imun inflamator la nivelul intestinului subtire, conducand la distrugerea vilozitatilor intestinale si implicit la imposibilitatea organismului de a asimila nutrientii.

Boala celiaca poate aparea la orice varsta, preponderent la femei fata de barbati. Daca este nediagnosticata, se ajunge la subnutritie si chiar la complicatii severe cum ar fi limfom intestinal.

Supranumita si “boala cameleon”, boala celiaca are peste 300 simptome si afectiuni asociate

Mai cunoscute sunt simptomele gastro-intestinale (diaree, balonare, spasme, greata, flatulenta etc). Cu toate acestea, trebuie avute in vedere si simptome de ordin metabolic, neuropsihic, dermatologic, osteoarticular etc. La copii, intarzieri de crestere, abdomen marit, dificultati de concentrare, ar putea fi semnale pentru diagnostic de boala celiaca. La femei, boala celiaca se poate asocia cu tiroidita autoimuna, avorturi recurente, infertilitate, menopauza precoce. Daca exista diabet tip 1, anemie feripriva sau dermatita herpetiforma, ar trebui efectuate si analize pentru depistarea bolii celiace.

Analizele specifice pentru boala celiaca sunt anticorpii anti-transglutaminaza si anti-endomisium (IgA/IgG), iar la copii mici anti-gliadina deamidata.

Fiind o boala cu predispozitie genetica, rudele de gradul 1 ale pacientilor diagnosticati cu boala celiaca au un grad de risc de 1/22, iar cele de gradul 2 de 1/39 de a dezvolta boala celiaca pe parcursul vietii.

Tratamentul in boala celiaca este o terapie exclusiv nutritionala – Dieta fara gluten. Aceasta alimentatie speciala consta in eliminarea totala a alimentelor care contin grau, orz, secara si ovaz.

Afla care sunt alimentele permise si interzise in boala celiaca.


 

Sursa: PaginaMedicala.ro
928 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate