Home Stiri medicale 48 de locuri in plus la concursul de rezidentiat din noiembrie

48 de locuri in plus la concursul de rezidentiat din noiembrie

18 Octombrie 2012 16:21
REPERE DIN STIRE
  • MS a luat decizia de a suplimenta locurile disponibile la rezidentiat
  • MS face demersuri la MECTS pentru suplimentarea acestor locuri
  • Concurs pe post si pentru spitalele clinice, noutatea din 2012
  • FASMR: "Orice loc in plus e o sansa ca un absolvent sa ramana in tara!"
  • Salarii de 2.400 de lei pentru medicii rezidenti incepand cu 2013?
48 de locuri in plus la concursul de rezidentiat din noiembrie
FOTO: shockmd.com

Ministerul Sanatatii a luat decizia de a suplimenta locurile disponibile la concursul de rezidentiat din luna noiembrie 2012 astfel incat numarul acestora sa fie similar cu cel din anul precedent. 

"Recent, am luat decizia de a suplimenta locurile disponibile in concurs, astfel incat sa ajungem la un nivel similar cu cel de anul trecut. Am suplimentat cu inca 48 de locuri, sunt  cu 10 locuri mai putine decat in 2011. Suplimentarea a fost facuta recent", a declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii. 

In prezent, Ministerul Sanatatii face demersurile necesare la Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) pentru ca cele 48 de locuri sa fie aprobate. 

"In momentul in care vor fi aprobate, candidatii la concursul de rezidentiat vor putea gasi pe site-ul oficial al Ministerului Sanatatii specialitatile in care s-a facut suplimentarea si centrele unde sunt locuri in plus", a declarat pentru PaginaMedicala.ro Oana Grigore, purtator de cuvant in Ministerul Sanatatii.

"Trebuie urmarit unde vor fi publicate aceste locuri. Inseamna ca pe fiecare centru universitar a fost crescut numarul lor", a completat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR. 

FASMR: "Orice loc in plus e o sansa ca un absolvent sa ramana in tara!"

Vestea ca locurile la rezidentiat au fost suplimentate a fost primita cu mare bucurie de reprezentantii studentilor medicinisti, care in urma cu o saptamana inaintasera o scrisoare premierului Victor Ponta, aratandu-se nemultumiti de locurile si posturile scoase la concursul de rezidentiat din noiembrie. 

"E imbucurator faptul ca demersurile noastre au avut un raspuns pozitiv, iar decizia este una bine venita. Chiar si cu aceasta suplimentare, locurile nu sunt suficiente. Pe de alta parte, orice loc in plus la specialitate inseamna o sansa ca un absolvent de medicina sa ramana si sa profeseze in tara", a declarat pentru PaginaMedicala.ro Ionut Cobec, presdintele FASMR. 

Acesta a precizat ca FASMR a primit raspuns de la Guvernul Romaniei, federatia fiind notificata de faptul ca se cauta solutii pentru suplimentarea locurilor si posturilor la rezidentiat. Reamintim ca absolventii de medicina vorbeau, pe langa discrepanta intre numarul foarte mare de absolventi si oferta saraca a Ministerului Sanatatii, si de lipsa unui dialog real cu cei din sistem.

"Diminuarea locurilor in programul national de rezidentiat contrazice declaratiile privitoare la deficitul de cadre medicale si reprezinta inca un indemn clar la exod. Avand in vedere nemultumirea studentilor medicinisti din intreaga tara, legata de aceste lipsuri, ne angajam sa aparam interesele celor peste 10 000 de membrii ai federatiei nationale si sa protestam activ fata de decizia actuala a Ministerului Sanatatii", se arata in scrisoarea semnata de presedintele FASMR.

Salarii de 2.400 de lei pentru medicii rezidenti incepand cu 2013?

In cadrul Adunarii Generale a Colegiului Medicilor din Romania care a avut loc astazi, organizatia profesionala a solicitat salarii de 2.400 de lei in mana pentru medicii rezidenti, incepand din anul 2013. 

Solutia pe care CMR a identificat-o este ca suma alocata drept anvelopa salariala la Ministerul Sanatatii sa treaca la Ministerul Educatiei, in asa fel incat sa se transforme in fond de burse pentru rezidenti. In prezent, medicilor rezidenti li se acorda o suma de 80 de milioane de euro pe an, din care Guvernul Romaniei ia inapoi 39 de milioane de euro drept impozite si taxe.

"Intreaga suma va fi repartizata catre rezidenti fara sa fie impozitata. Prin urmare, in prima faza venitul va creste de la 800 de lei la 1600 de lei in mana pentru ultimele doua luni ale anului. In proiectia bugetara pe anul viitor noi (n.r. Colegiul Medicilor din Romania) minimum 2400 lei in mana pentru un rezident, iar aceasta sa fie baza pentru a creste veniturile medicilor specialisti si ale medicilor primari", a declarat  prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR. 

Concurs pe post si pentru spitalele clinice, noutatea din 2012

MS a scos la concurs 2552 de locuri, 2210 in domeniul medicina, 248 in domeniul medicinei dentare si 94 de locuri in domeniul farmaceutic.

Una dintre noutatile pe care o aduce rezidentiatul din acest an e faptul ca se organizeaza concurs pe post si pentru spitalele clinice, nu doar pentru spitalele mici, ca in anul precedent. Decizia a fost luata pentru a sustine tinerii medici in a-si continua cariera profesionala in tara.

Examenul va avea loc descentralizat, pe centre universitare, pentru al doilea an consecutiv. Astfel, cei care vor sustine examenul fie pentru ocuparea unui loc sau a unui post sunt nevoiti sa mearga in centrele universitare Bucuresti, Cluj, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara.

Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro
7441 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate