Home Stiri medicale 85% dintre romani sustin politicile de control al consumului de tutun

85% dintre romani sustin politicile de control al consumului de tutun

28 Martie 2017 10:19
REPERE DIN STIRE
  • Progres spectaculos pentru Romania in domeniul politicilor de control al consumului de tutun
  • Romania, locul 7 in topul tarilor ce lupta impotriva consumului de tutun
  • 85% dintre romani sustin politicile de control al consumului de tutun
 85% dintre romani sustin politicile de control al consumului de tutun

Romania a realizat in 2016 cel mai mare salt pozitiv inregistrat vreodata de o tara, de 12 locuri, in domeniul politicilor de control al consumului de tutun, conform Scalei Politicilor de Control al Consumului de Tutun, informeaza Ministerul Sanatatii.

Raportul dat publicitatii, in cadrul celei de-a 7-a Conferinte Europene Tobacco or Health prezinta rezultatele activitatilor de dezvoltare si implementare de politici privind controlul consumului de tutun in 35 de tari europene, folosind un instrument numit Scala Politicilor de Control al Consumului de Tutun. Tarile europene au fost evaluate in privinta masurilor considerate a fi componente esentiale ale unor programe cuprinzatoare de control al consumului de tutun, conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii si Bancii Mondiale. Raportul a fost prezentat de catre Luk Joossens din partea Association of European Cancer Leagues si este menit sa incurajeze tarile sa continue implementarea eficienta a politicilor de control al consumului de tutun.

Saltul de 12 locuri al Romaniei, de pe locul 19 in 2013 pe locul 7 in acest raport, este accentuat in acest raport ca fiind un progres spectaculos se datoreaza adoptarii legislatiei de interzicere a fumatului in spatiile publice inchise, adoptarii Directivei Europene privind produsele din tutun, precum si initierii celei mai ample dezbateri pe teme de sanatate in spatiul public o data cu modificarile legislative. Saltul este reflectat si in nivelul de sustinere fara precedent in randul populatiei generale pentru politici de control al consumului de tutun, nivel evaluat in studii recente la peste 85%.

Romania se alatura, astfel, grupului-lider al tarilor europene care prioritizeaza si acorda atentia cuvenita luptei cu consumul de tutun ca una din dependentele cu efecte devastatoare asupra sanatatii publice.

Acest rezultat a fost posibil datorita modelului de colaborare intre factorii decizionali din Romania (Comisiile de Sanatate din Parlamentul Romaniei, Ministerul Sanatatii) si societatea civila, medicala, academica (Societatea Romana de Cardiologie, Societatea Romana de Pneumologie, Fundatia Romana a Inimii, Forumul Roman de Preventie, Societatea Nationala de Medicina a Familiei, asociatiile de pacienti, asociatiile de protejare a drepturilor copiilor si tinerilor, asociatiile tinerilor medici), precum si datorita sprijinului retelelor europene (European Network for Smoking and Tobacco Prevention) si internationale (Birourile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Campaign for Tobacco Free Kids/Bloomberg Initiative for Tobacco Control).

Organizatia Mondiala a Sanatatii descrie urmatoarele 6 masuri, cuprinse, de altfel, in legile de transpunere a Conventiei Cadru privind Controlul Tutunului (ratificata de majoritatea tarilor, inclusiv Romania):

  • taxarea produselor din tutun
  • interzicerea fumatului in spatiile publice inchise
  • informarea si cresterea nivelului de constientizare in randul populatiei generale, incluzand campanii de informare publica, acoperire in mass media, publicarea de studii si date relevante
  • interzicerea oricarei forme de publicitate si promovare a produselor din tutun
  • imagini si avertizari directe si de dimensiuni mari pe ambalajele produselor din tutun
  • sustinerea asistentei si tratamentului in vederea renuntarii pentru persoanele dependente de tutun, incluzand cresterea accesului la medicatie.

Raportul este publicat la fiecare 3 ani, ultimul, cel aferent anului 2013 fiind dat publicitatii in anul 2014 la A 6-a Conferinta Europeana Tobacco or Health de la Istanbul, 26-29 Martie 2014. In Raportul 2013, Romania se afla pe un rusinos loc 19, in scadere cu 3 locuri fata de raportul precedent. De asemenea, Romania era prezentata ca una dintre cele 4 tari care votase impotriva adoptarii Directivei Europene privind Produsele din Tutun.

Sursa: PaginaMedicala.ro
935 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate