Home Stiri medicale Activitatea OMS in domeniul politicilor de sanatate publica si a programelor preventive

Activitatea OMS in domeniul politicilor de sanatate publica si a programelor preventive

15 Mai 2017 11:02
REPERE DIN STIRE
 • Politicile de sanatate promovate de OMS
 • Prioritati OMS 2017: - sanatatea mamei si a copilului - controlul rezistenteti la antibiotice - preventia

Comitetul Regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii s-a reunit in luna septembrie 2016 la Copenhaga pentru a aproba principalele directii de actiune recomandate statelor membre. Biroul Regional pentru Europa ala OMS include 53 de state membre, fiid cea mai intinsa dintre toate regiunile organizatiei (Statele europene, fostele state componente ale URSS si Israelul)

OMS considera ca politicile de sanatate publica ar trebui sa aiba in atentie acele domenii si masuri care sa previna bolile, sa imbunatateasca starea de sanatate a populatiei si sa scada povara finaciara pentru serviciile medicale curative. Sanatatea este considerata ca fiind un factor important al dezvoltarii economice pentru orice tara. Mesajul general a fost reprezentat de faptul ca sanatatea este o investitie si nu doar o cheltuiala bugetara.

Principalele programe si activitati se refera la:

 • Prevenirea si controlul bolilor ne-tranmisibile prin actiuni asupra factorilor de risc (alimentatie, alcool, tutun etc)
 • Prevenirea si controlul bolilor transmisibile (accelerarea planului de actiune pentru eliminarea tuberculozei, imbunatatirea performantei programelor de vaccinare si introducerea de noi vaccinuri);
 • Imbunatatirea supravegherii si controlului rezistentei bacteriilor la antibiotice si a infectiilor asociate asistentei medicale
 • Programul de actiune pentru situatiile de urgenta pentru sanatatea publica
  infiintarea unui Centru European pentru asistenta medicala primara
 • Eliminarea inechitatilor in asigurarea serviciilor medicale, cu accent pe universalitate, utilizand conceptul “nimeni nu este lasat in urma” 
 • Programe de politici publice privind asigurarea accesului la medicamente inovative
  Sanatatea migrantilor si refugiatilorPentru anul 2017 prioritare sunt actiunile din domeniul sanatatii mamei si a copilului, controlul rezistentei la antibiotice, abordarea integrata si cresterea rolului actiunilor preventive. 
Strategia “Sanatatea 2020” a inregistrat progrese notabile in special in ceea ce priveste reducerea inechitatilor, controlul factorilor de risc al bolilor si promovarea sanatatii si educatia pentru sanatate.

Planul de actiune pentru sanatatea migrantilor implica:

 • Stabilirea unui cadru de colaborare intre statele membre
 • Actiune asupra factorilor sociali determinanti ai sanatatii
 • Dezvoltarea si pregatirea sistemelor de sanatate
 • Imbunatatirea sistemului de informatii si comunicare
 • Prevenirea bolilor transmisibile
 • Reducerea factorilor de risc implicati in producerea bolilor netransmisibile
 • Introducerea screeningului intr-un mod eficient si etic

Planul de actiune pentru prevenirea si controlul bolilor netransmisibile are o puternica componenta preventiva si implica masuri adaptate populatiei tinere (copii si adolescenti), adresate factorilor de risc specifici acestei varste.
In domeniul bolilor transmisibile sunt recomandate masuri care sa consolideze realizarile din domeniul celor prevenibile prin vaccinare (eradicarea poliomielitei, eliminarea rujeolei si rubeolei din regiunea europeana a OMS) si sa extinda portofoliul de vaccinuri din cadrul programelor nationale.

Prevenirea si controlul infectiilor asociate asistentei medicale trebuie sa tina seama de necesitatea limitarii concomitente a emergentei rezistentei bacteriilor la antibiotic, una dintre principalele amenintari la adresa sanatatii publice la nivel global.

Planul de actiune pentru raspunsul sectorului de sanatate la HIV se refera la acces universal la medicatie, continuitatea serviciilor medicale, cu tinta de eliminare a infectiei HIV la copii .
Planul de actiune pentru raspunsul sectorului de sanatate la hepatita virala presupune interventii stabilite prin pachete de servicii medicale orientate catre tintele stabilite la nivel national, acces la terapiile antivirale inovative, programe sustenabile din punct de vedere financiar, masuri pentru scaderea preturilor la medicamente.

Decizii importante care sa coordoneze politicile de sanatate la nivel global vor fi adoptate la Geneva in cursul acestei luni cand va avea loc Adunarea Mondiala a Sanatatii, cand va fi ales si noul Director General al OMS, dupa expirarea mandatului dr. Margaret Chan.

Autor:

Profesor dr. Alexandru Rafila, membru in Comitetul Permanent al Biroului Regional OMS pentru Europa

Profesorul Alexandru Rafila este in prezent seful Departamentului de Microbiologie din cadrul Universitatii Nationale Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals” din Bucuresti

Sursa: PaginaMedicala.ro
787 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate