Home Stiri medicale Alianta Romana de Combatere a Hipertensiunii Arteriale, infiintata

Alianta Romana de Combatere a Hipertensiunii Arteriale, infiintata

31 Octombrie 2011 16:35
REPERE DIN STIRE
  • Mai multe societati medicale din tara si-au unit fortele pentru a crea Alianta Romana de Combatere a Hipertensiunii Arteriale
  • Unul din trei romani sufera de HTA
  • HTA este un factor de risc in mai multe boli
Alianta Romana de Combatere a Hipertensiunii Arteriale, infiintata
FOTO: procto.ro

Mai multe societati medicale din tara si-au unit fortele pentru a crea Alianta Romana de Combatere a Hipertensiunii Arteriale (ARCHA). Semnatarii au fost conf.dr. Ioan Mircea Coman, presedintele Societatii Romane de Cardiologie, prof.dr. Radu Lichiardopol, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, conf.dr. Gabriel Preda, presedintele Societatii Romane de Gerontologie si Geriatrie, dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, prof.dr. Ioan Bruckner, presedintele Societatii Romane de Medicina Interna si prof.dr. Ovidiu Bajenaru, presedintele Societatii Romane de Neurologie.

Hotararea infiintarii acestei aliante a venit in contextul statisticilor ingrijoratoare cu privire la aceasta problema de sanatate care afecteaza un numar important de romani. Practic, potrivit celor mai noi informatii unul din trei romani sufera de HTA.

"Cu siguranta hipertesiunea este o mare problema care poate fi rezolvata  cu colaborarea medicilor. Cred ca aceasta este forma cea mai utila pentru rezolvarea acestei probleme. Vom pune la punct un program de manifestare, prima de relevanta va fi conferinta nationala pe aceasta tema", a precizat conf.dr. Ioan Mircea Coman, presedintele Societatii Romane de Cardiologie (SRC).

O parere asemanatoare are si fostul presedinte. "Am hotarat sa cream aceasta alianta, o alianta de specialisti. Hipertensiunea presupune implicarea mai multor societati de la cardiologie, neurologie, diabet, medicina de familie, etc. Multi doctori participa la tratarea HTA. Aceasta boala genereaza un numar important de morti. Ideea de a forma aceasta alianta este de a ne uni fortele, demarand actiuni impreuna in ceea ce priveste educatia populatia, cat si promovarea anumitor actiuni catre autoritatile statului", a spus dr. Dan Deleanu.

HTA, vazuta prin mai multe specialitati

Specialistii care se confrunta zi de zi cu pacientii sustin ca HTA este un factor de risc in mai multe boli. O categorie ar fi cele neurologice.

"Hipertensiunea este cel mai importantr factor de risc pentru bolile vasculare si cerebrale, indiferent de natura lor. HTA este unul dintre principalii factori de risc pentru tulburarile neurocognitive si cu sindroamele dementiale indiferent de natura lor. HTA este un factor major de risc pentru Alzheimer. Statisticile OMS din ultimii 10 ani, Romanii ocupa primele pozitii la mortalitate prin boli cardio si neurovasculare. Impreuna constituie cel mai important ugicas in Societatea romaneasca. Rolul nostru este foarte important. Accidentele vasculare cerebrale, cea mai importanta cauza de invaliditate in populatia adulta", a afirmat prof.dr. Ovidiu Bajenaru.

Medicii de familie sunt insa cei care mereu au de a face cu pacienti cu HTA. "Tratamentul cu HTA se face toata viata, iar medicul trebuie sa monitorizeze acest tratament. Oricare dintre noi, dintre pacienti, daca ar merge sa viziteze cateva sectii, ar vedea cat dramatic poate schimba viata HTA", a precizat dr. Rodica Tanasescu.

Autor: Oana Ciornia
Sursa: PaginaMedicala.ro
2371 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs