5 Asistentele, suprasolicitate din cauza depasirii competentelor .Stiri Medicale - PaginaMedicala.ro
Home Stiri medicale Asistentele, suprasolicitate din cauza depasirii competentelor

Asistentele, suprasolicitate din cauza depasirii competentelor

8 Decembrie 2009 12:29
REPERE DIN STIRE
  • Malpraxis la asistente: depasirea competentelor
  • Asistentele indeplinesc si sarcinile medicilor
Cele mai multe cazuri de malpraxis la asistente sunt din cauza depasirii competentelor acestora, potrivit vicepresedintelui Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (OAMGMAMR), Emil Buiga, citat de Cotidianul.

"Asistentele fac manopere pe care ar trebui sa le faca doar medicul. Insa, adeseori, ca sa nu-l mai trezeasca pe medicul de garda sau ca sa rezolve o urgenta, actioneaza. Chiar daca sunt bine pregatite, atunci cand se intampla ceva rau, apare acuzatia de malpraxis pe depasire de competente", a declarat Buiga.

Vicepresedintele Ordinului Asistentilor spune ca asistentele stiu ce tratament sa le dea bolnavilor, fara sa-l mai consulte pe doctor. "De exemplu, la vaccinarile pentru copii, se intampla des ca asistentele sa comunice contraindicaţiile, adica in cazul in care copilul are febra sau rosu in gat. La vaccinul antigripal, asistentele stiu ca nu trebuie administrat persoanelor alergice la oua sau la carnea de pasare. Dar nu este normal ca aceste lucruri sa se intample, iar asistentele suporta consecintele."

Problema transferului de competente este cauzata de lipsa acuta de asistente medicale din sistem. Buiga spune ca, potrivit normativelor, intr-o secţie de Anestezie si Terapie Intensiva ar trebui sa fie o asistenta la doua-trei paturi cel mult. intr-o secţie normala, nonchirurgicala, este nevoie de o asistenta la 10 paturi, la chirurgie, obstetrica-ginecologie si neonatologie, o asistenta la opt paturi.

"In realitate, o asistenta are aproape 30 de bolnavi in supraveghere. Cu bolnavii trebuie sa stai de vorba, sa le administrezi tratamentele, cu injecţii, medicamente si perfuzii. Si un asistent la 10 paturi este mult, mai ales intr-o secţie de pediatrie, unde este mult de lucru. In schimburile de noapte este jale. Sunt sectii repartizate pe doua niveluri, iar asistenta trebuie sa fuga de la un etaj la altul", spune vicepresedinte OAMGMAMR.

"Criza de asistente este deja o problema majora si oricand se poate intampla o tragedie in spitale. Aici au un salariu de 300 de euro, iar peste granita pot castiga si 3.000 de euro, daca lucreaza sambete sau duminici. si trebuie sa stiti ca asistentele noastre sunt foarte bine pregatite si apreciate in ţarile europene. Tendinta in Romania este ca asistentele sa se pregateasca patru ani in facultate. 20% din cele peste 120.000 de asistente de la noi au studii superioare in domeniu si peste 50% au studii superioare in alte specialitati, cum ar fi psihologie sau sociologie", adauga Buiga.

Buiga spune ca de accidentul petrecut la maternitatea Bucur este de vina tot sistemul de sanatate, si nu doar asistenta care a uitat bebelusul in incubator. "Asistenta avea in ingrijire 27 de copii, ceea ce este anormal si mult prea departe de normativele europene", explica acesta. Decizia Ordinului Asistentilor in cazul acesteia a fost ridicarea dreptului de libera practica pentru sase luni.

Ordinul Asistentilor a sesizat deja Ministerul Sanatatii asupra crizei de asistente din sistemul sanitar romanesc. Vicepresedintele Ordinului spune ca este nevoie de o deblocare a sistemului, pentru ca acestea continua sa plece in strainatate.
Sursa: PaginaMedicala.ro
1865 vizualizari
Adauga comentarii
1 comentariu
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs