Home Stiri medicale Asistentii cu grad principal si studii superioare nu vor mai reda examenul profesional

Asistentii cu grad principal si studii superioare nu vor mai reda examenul profesional

19 Iulie 2012 18:02
REPERE DIN STIRE
  • Asistentii cu grad principal care au absolvit, ulterior, studii superioare nu vor mai fi nevoiti sa sustina din nou examenul de promovare profesionala
  • Decizia apare in Ordonanta de Urgenta a Guvernului 35/2012
  • Schimbarea articolului - un prim pas spre normalitate
  • Liliana Pintilie: "Este logic si firesc, este legitim sa se pastreze gradul principal, iar salarizarea sa revina la cea care a fost"
Asistentii cu grad principal si studii superioare nu vor mai reda examenul profesional
FOTO: mejobs.ro

Asistentii medicali cu grad principal care au absolvit, ulterior, studii superioare nu vor mai fi nevoiti sa sustina din nou examenul de promovare profesionala, anunta reprezentantii Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Iasi.

Decizia apare in Ordonanta de Urgenta a Guvernului 35/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 434 din 30 iunie 2012, care modifica o serie de acte normative in domeniul sanitar, inclusiv Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

„Asistentii medicali incadrati in unitatile sanitare publice in baza diplomei/certificatului de studii sanitare postliceale sau superioare de scurta durata de specialitate care au dobandit gradul de principal si ulterior au absolvit studii superioare in profilul acestora se incadreaza in functia corespunzatoare studiilor superioare absolvite, cu mentinerea gradului de principal si a gradatiei avute la data promovarii”, este mentionat in noul articol 1961 al Legii.

Schimbarea articolului - un prim pas spre normalitate

Modificarea legislativa reprezinta un prim gest de revenire la normalitate in ceea ce ii priveste pe membrii organizatiei.

„Era absolut normal si firesc sa se intample asa. Materia nu este alta, examenul de grad principal nu are nici un fel de alta tematica si bibliografie, gradul de dificultate este acelasi, iar competentele asistentului medical cu studii superioare sunt, in prezent, identice cu ale celui cu scoala postliceala. Este logic si firesc, este legitim sa se pastreze gradul principal, iar salarizarea sa revina la cea care a fost. Era si o situatie discriminatoarie: colegii care, pana in 2010, au absolvit studiile superioare si aveau gradul principal, isi pastrau aceste drepturi, iar cei de dupa trebuiau sa dea din nou examenul de grad principal, ceea ce era o aberatie“, a considera Liliana Pintilie, presedintele Filialei Iasi a OAMGMAMR.

Potrivit Criteriului privind angajarea si promovarea in functii, grade si trepte profesionale pentru personalul contractual din unitatile sanitare publice din sectorul sanitar, din Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 1470 din 2011, „asistentii medicali care au sustinut si promovat gradul principal in profilul diplomei de licenta/diplomei de absolvire a invatamantului superior de scurta durata, obtinuta ulterior, pot fi promovati la gradul principal dupa indeplinirea conditiei de vechime de 3 ani in functia de asistent medical cu (S) sau cu (SSD)“. Aceasta prevedere a starnit nemultumirea membrilor OAMGMAMR, care au considerat-o un abuz.

Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro
8402 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs