5 Asociatia Aripi: Case pentru persoanele cu probleme de sanatate mintala .Stiri Medicale - PaginaMedicala.ro
Home Stiri medicale Asociatia Aripi: Case pentru persoanele cu probleme de sanatate mintala

Asociatia Aripi: Case pentru persoanele cu probleme de sanatate mintala

10 Aprilie 2012 17:33
REPERE DIN STIRE
  • Pictorita Simona Istrate a acceptat sa se implice in proiect
  • Banii pentru serviciile de sanatate mintala sunt putini
  • Una din trei persoane este afectata in prezent de o boala mintala
Asociatia Aripi: Case pentru persoanele cu probleme de sanatate mintala
FOTO: jurnalul.ro

Una din trei persoane este afectata in prezent de o boala mintala, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Dat fiind faptul ca aceste persoane se confrunta cu fenomenul de stigmatizare din partea societatii, Asociatia Aripi a lansat un proiect ambitios. Organizatia isi propune sa realizeze un Complex European destinat recuperarii persoanelor cu probleme de sanatate mintala.

Proiectul Casa cu Casa se Face Sat s-a nascut in momentul in care Asociatia Aripi a primit o donatie ce consta intr-un teren de 3,75 de hectare in apropierea orasului Sighisoara.

Proiectul are cinci dimensiuni: culturala, sociala, economica, terapeutica, turism de nisa. Centrul va fi coordonat de o persoana cu probleme de sanatate mintala. In Romania vor fi construite 12 cladiri, in timp ce in spatiul european vor exista 26 astfel de cladiri.

"Stigmatizarea incepe cu etichetarea cuiva. Stigmatizarea permite mentinerea prejudecatilor, duce la pierderea suportului social, determina finantarea scazuta a serviciilor psihiatrice. Pacientului ii provoaca umilinta, jena, suferinta, descurajare, amplificarea tulburarilor psihice si, in unele cazuri, suicid", a declarat prof. dr. Catalina Tudose, medic psihiatru si presedinta Societatii Romane de Alzheimer.

Banii pentru serviciile de sanatate mintala sunt putini

Conform acestia, pacientii apeleaza tarziu la serviciile oferite de specialistii in sanatate mintala. In ceea ce priveste afectiunile mentale, schizofrenia este mult mai stigmatizanta decat depresia.

"Banii sunt putini, nu exista servicii medicale, iar cele existente sunt aglomerate. In bolile psihice banii pentru cercetare sunt putini, desi costurile legate de astfel de boli sunt enorme pentru societate. Vorbim, pe de-o parte, de costuri directe, dar si de costurile indirecte, care sunt foarte mari", a continuat prof. dr. Catalina Tudose.

Medicul psihiatru a tinut sa precizeze ca Organizatia Mondiala de Psihiatrie deruleaza programe ample de stigmatizare in care si Romania a fost inclusa.

Pictorita Simona Istrate a acceptat sa se implice in proiect

Pentru a se putea implica in proiectul Casa cu casa se face Sat, pictorita Simona Istrate a acceptat ca lucrarile sale sa fie expuse in vederea vanzarii pentru aceasta cauza.

"Ma inplic pentru ca acest Complex inseamna o sansa pentru noi, persoanele cu probleme de sanatate mintala. Problema noastra cea mai mare ramane stigmatizarea. Aceasta este mai rea decat boala in sine, isi pune amprenta mai puternic", a declarat Simona Istrate.

"Am ales-o pe Simona Istrate pentru ca nu este doar un om cu probleme de sanatate mintala, un caz care sensibilizeaza, ci si pentru ca am incredere in forta lucrarilor ei", a precizat Stefan Bandol, presedintele Asociatiei Aripi.

Campania este sustinuta de personalitati din Romania: Felicia Filip, Catalin Stefanescu, Mircea Toma, Liana Stanciu, Luminita Ghildus.

Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro
1618 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs