Home Stiri medicale Bolile cardiovasculare trebuie prevenite

Bolile cardiovasculare trebuie prevenite

11 Februarie 2010 15:47
REPERE DIN STIRE
  • Campania "O inima sanatoasa iubeste mai mult"
  • Consiliere, masurarea gratuita a tensiunii arteriale si reduceri - in farmaciile Catena
  • 300 de factori de risc
Bolile cardiovasculare trebuie prevenite
A fost lansat programul de sanatate si responsabilitate sociala "O inima sanatoasa iubeste mai mult", care continua campania cu acelasi nume, lansata anul trecut de lantul de farmacii Catena.

Initiativa reuneste o echipa de peste 800 de farmacisti si asistenti din farmaciile Catena, care alaturi de comunitatea medicala vor informa pacientii cu privire la bolile cardiovasculare.

"Persoanele cu risc de a dezvolta boli cardiovasculare vor gasi in farmaciile Catena consiliere si vor avea reduceri semnificative la suplimentele nutritive cu scop preventiv in bolile cardiovasculare. In plus, farmacistii le vor masura tensiunea arteriala gratuit", sustine Alina Marinescu, director general farmaciile Catena.

Campania, pana in luna aprilie

Programul se va desfasura pana in luna aprilie 2010. In tot acest timp, vor fi distribuite gratuit aproximativ 300.000 de brosuri in farmacii, centre de sanatate si cabinete ale medicilor de familie, editate de catre grupul de presa Galenus.

"O astfel de campanie este binevenita, intrucat bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de morbiditate si mortalitate din lume. Anual sunt inregistrate aproximativ 4,35 de milioane de decese cauzate de bolile cardiovasculare", considera Camelia Diaconu, medic de medicina interna, cu competenta in ecografie generala si cardiaca, din cadrul Spitalului Judetean Ilfov.

Principalul factor de risc - HTA

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) exista 300 de factori de risc in cazul bolilor cardiovasculare, insa sase dintre acestia sunt mai importanti si anume hipertensiunea arteriala (HTA), dislipidemia, fumatul, obezitatea, sedentarismul si alimentatia necorespunzatoare.

"Prin evitarea factorilor de risc, numarul deceselor s-ar reduce considerabil, cu pana la 80%. Trebuie luate masuri deoarece la fiecare doua secunde moare un om, iar la fiecare sase secunde cineva face un accident vascular", a explicat medicul Alexandra Grigorescu, din cadrul Spitalului Coltea, care a adaugat ca trebuie lucrat mult pe prevenire.

Editia de anul trecut a campaniei "O inima sanatoasa iubeste mai mult" s-a adresat in special persoanelor de varsta a treia. In schimb, anul acesta sunt vizati si persoanele mai tinere, precum si cele cu varsta de peste 40 de ani.

Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro
1448 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs