Home Stiri medicale CNAS: comisiile de specialisti vor fi inlocuite cu formulare de la 1 martie

CNAS: comisiile de specialisti vor fi inlocuite cu formulare de la 1 martie

22 Februarie 2017 12:09
REPERE DIN STIRE
  • Noi reguli de la 1 martie
  • Comisiile de specialisti inlocuite cu formulare

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va renunta incepand cu 1 martie la comisiile de specialisti pe care le va inlocui cu formulare.

In acest sens, CNAS a postat pe site-ul institutiei (www.cnas.ro), pentru dezbatere publica, proiectul de Ordin pentru aprobarea formularelor de verificare a respectarii criteriilor de eligibilitate aferente protocoalelor terapeutice pentru 24 de medicamente care se acorda in prezent cu viza comisiilor de specialisti ale CNAS.

Formularele vor fi completate de medicii prescriptori dupa data desfiintarii comisiilor de specialisti (1 martie a.c.) si vor fi transmise in format electronic catre Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate (PIAS), ca modalitate de verificare a incadrarii pacientului respectiv in criteriile terapeutice de prescriere a medicamentelor mentionate.

Supunerea spre dezbatere publica a proiectului acestui ordin reprezinta un pas important spre inlocuirea actualului mecanism birocratic de aprobare a unor tratamente scumpe prin intermediul comisiilor de specialisti cu un mecanism rapid, care va permite reducerea timpului dintre diagnosticare si inceperea tratamentului, in beneficiul asiguratilor.

Totodata, formularele de verificare a respectarii criteriilor de eligibilitate aferente protocoalelor terapeutice vor reprezenta un sprijin pentru medicii prescriptori, in conditiile in care dupa data de 1 martie intreaga responsabilitate a prescrierii medicamentelor respective va reveni medicilor respectivi.

In acelasi timp, formularele mentionate vor constitui si un instrument de monitorizare si control al evolutiei costurilor prescrierilor de medicamente cu impact financiar semnificativ asupra bugetului CNAS, necesar in conditiile in care pretul unui singur medicament de acest fel poate ajunge pâna la 200.000 lei.

Tot in vederea renuntarii la mecanismul comisiilor de specialisti, CNAS a pregatit modificari in actele normative subsecvente referitoare la prescrierea medicamentelor si la raportarea activitatii furnizorilor de servicii medicale si medicamente.

Sursa: PaginaMedicala.ro
1953 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate