Home Stiri medicale Cardiologia interventionala da sansa recuperarii rapide a bolnavilor care au suferit un infarct miocardic acut

Cardiologia interventionala da sansa recuperarii rapide a bolnavilor care au suferit un infarct miocardic acut

16 August 2017 17:57
REPERE DIN STIRE

Bolile cardiovasculare sunt principalul “ucigas” in Romania.  Statisticile arata ca aproximativ 60 la suta dintre decesele inregistrate intr-un an la noi in tara sunt cauzate de afectiunile cardiovasculare. Una dintre aceste afectiuni, din ce in ce in ca mai frecvente, si la varste din ce in ce mai tinere, este infarctul miocardic acut.

Bolile cardiovasculare sunt cauzate de factori genetici si de factori dobanditi cum ar fi:
varsta peste 45 de ani pentru barbati si peste 55 de ani pentru femei, hipertensiunea arteriala, nivel crescut de colesterol in sange, fumatul, lipsa activitatii fizice, diabet de tip 2, istoric familial care include dureri toracice, accident vascular cerebral sau alte boli de inima.

Populatia ar trebui sa stie care sunt principalele simptome ale infarctului, astfel incat sa ajunga cat mai repede la spital, si, in acest fel, sa creasca sansele de supravietuire si sa scada riscurile ca pacientul sa se confrunte cu complicatii suplimentare dupa infarct, care uneori pot fi fatale.

Multe dintre simptomele bolilor coronariene sunt comune cu cele de infarct miocardic acut. Orice persoana trebuie sa solicite de urgenta ajutor medical, in cazul in care manifesta urmatoarele simptome : dureri toracice sub forma de  arsura, presiune sau constrictive (asa numita gheara in piept) care dureaza cateva minute sau depaseste 20 minute. Frecvent, durerea iradiaza in alta parte a corpului, cum ar fi partea superioara a bratului stang sau maxilar, spate sau in ambele brate.  Uneori, aceste simptome sunt asociate cu greata, varsaturi, respiratie scurta si transpiratie brusca si abundenta, explica dr. Ayman Elkahlout, medic primar  cardiolog, sef laborator Cateterism Cardiac in cadrul Institutului de Boli  Cardiovasculare si Transplant Targu  Mures.

Simptomele infarctului miocardic ar putea varia in functie de sex si varsta sau de prezenta altor boli, cum ar fi, diabetul, de exemplu. Printre acestea ar putea fi: dureri similare cu arsurile la stomac, piele rece si umeda, delir, ameteli, lesin, oboseala inexplicabila sau neobisnuita, senzatie de neliniste sau anxietate, mai spune dr. Ayman Elkahlout.

In cazul in care apar aceste simptome este recomandat ca pacientul sa se prezinte la medicul dintr-o unitate de urgenta pentru a fi stabilit diagnosticul corect si in caz de confirmare a infarctului miocardic acut sa fie tratat in timp util.

In cazul in care pacientul ajunge la timp la medic exista sansa recuperarii rapide cu ajutorul cardiologiei interventionale, subliniaza dr. Ayman Elkahlout, medic primar  cardiolog, sef laborator Cateterism Cardiac in cadrul Institutului de Boli  Cardiovasculare si Transplant Targu  Mures. 

Prin programe nationale finantate de Minsterul Sanatatii se poate trata de urgenta  infarctul miocardic acut in mai multe spitale din tara, iar spitalele din orasele care nu au aceasta dotare (cateterism cardiac cu personal calificat) trimit de urgenta pacientii diagnosticati cu infarct miocardic acut pentru interventie coronariana. “in timp util, o astfel de interventie reduce zonelor de schele de infarct miocardic acut, diminuand astfel riscurile de aparitie a complicatiilor majore si crescand sansele de supravietuire pe termen scurt si lung”, mai spune dr. Ayman Elkahlout.

Medicul mai spune ca pacientii care au factori de risc cardiovasculari sau care s-au confruntat cu un eveniment de infarct miocardic acut ar trebui sa schimbe in totalitate stilul si regimul de viata. Medicul cardiolog subliniaza ca acesti pacienti trebuie sa: controleze glicemia in limite normale prin regim alimentar si medicamentos,  sa renunte la fumat, sa aiba un regim alimentar echilibrat ( fara exces de grasimi), sa faca exercitii fizice cel putin 3 zile pe saptamana, cate 30  de minute pe zi, sa verifice nivelul colesterolului in fiecare an, sa controleze nivelul tensiunii arteriale si sa reduca stresul. Dr. Ayman Elkahlout subliniaza ca respectarea tratamentului recomandat de medicul cardiolog si schimbarea stilului de viata reduc aparitia sau repetarea infarctului miocardic acut,  scazand riscurile mortalitatii din cauza cardiaca pe termen lung.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro
645 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs