5 Cei mai cautati termeni medicali pe internet .Stiri Medicale - PaginaMedicala.ro
Home Stiri medicale Cei mai cautati termeni medicali pe internet

Cei mai cautati termeni medicali pe internet

1 Aprilie 2013 11:06
REPERE DIN STIRE
  • Analize medicale, capusa, colon help, gripa porcina, helicobacter pylori, hepatita C, lupus, meningita, muscatura de capusa, pancreatita, pojar, rujeola, scolioza, zona zoster sunt cuvintele cheie cautate cel mai frecvent de internautii romani.
  • Proiectul Macroscop poate avea rezultate ce pot fi implementate in practica.
Cei mai cautati termeni medicali pe internet
FOTO: www.freedigitalphotos.net

Dupa ce au fost investigate cateva sute de cuvinte cheie din registrul medical, 14 s-au remarcat prin interesul mare ce le-a fost acordat de catre internautii romani in anumite perioade pe parcursul a 3 ani: analize medicale, capusa, colon help, gripa porcina, helicobacter pylori, hepatita C, lupus, meningita, muscatura de capusa, pancreatita, pojar, rujeola, scolioza, zona zoster.

Aceste date au rezutat in urma unui proiect-experiment derulat de revista online Das Cloud si agentia interactiva X3. Macroscop, proiectul-experiment de data jurnalism a adus laolalta o echipa de jurnalisti, designeri si programatori care au analizat, dupa un proces ce a cumulat mai mult de 450 de ore de munca, evolutia celor mai populare cautari medicale facute de romani pe Google in ultimii 3 ani.

Scopul principal al Macroscop este acela de a realiza un portret medical al romanului in baza cautarilor pe care le face pe Google iar, in secundar, sa incerce sa explice modul cum aceste cautari sunt influentate de factori externi, precum mass media.

Pentru a realiza aceasta corelatie, peste evolutia interesului pentru cei 14 termeni medicali, se poate suprapune evolutia numarului de articole din presa aparute in aceeasi perioada (datele au fost extrase folosind serviciul de monitorizare Media IQ).

In multe cazuri, articole din presa despre afectiuni ale unor persoane publice au crescut exponential numarul de cautari. Spre exemplu, atunci cand in iulie 2011 presa a relatat ca Andreea Marin ar fi bolnava de lupus, cautarile pe Google referitoare la aceasta boala au inregistrat un salt de 158,82%, iar afectiunea actorului Serban Ionescu a declansat un interes major pentru ”capusa” si ”muscatura de capusa”.

”Intr-o lume digitalizata, jurnalistul are la indemana cantitati imense de informatii pe care le poate folosi pentru a face data-storytelling. Prin graficul interactiv Macroscop, demersul jurnalistic nu se termina in momentul publicarii: e un instrument pe care oricine il poate folosi in continuare pentru a descoperi lucruri care noua, la Das Cloud, ne-au scapat”, spune Bogdan Pencea, project manager Das Cloud.

Efecte in practica

Totodata, proiectul poate avea rezultate ce pot fi implementate in practica. Astfel, analiza interesului populatiei pentru anumite boli pe Google ar putea servi sistemul medical, putand fi demarate campanii de informare si examinare a starii de sanatate in acele regiuni unde se constata cresterea interesului pentru o anumita afectiune.

Un obstacol important il reprezinta, insa, faptul ca doar 54% din gospodariile din Romania au acces la internet si, de regula, comunitatile rurale izolate care ar putea beneficia cel mai mult in urma unei astfel de monitorizari, au si cea mai mica rata de acces la internet.

“Un pacient educat este un pacient mai bun si un partener mai bun pentru cel care ii ofera servicii medicale. Iar in zone in care sistemul medical este precar, sa oferi acces la informatie oamenilor pentru a-i face mai responsabili de starea lor de sanatate este un factor important pentru a intari sanatatea comunitatilor si pentru a limita raspandirea bolilor contagioase”, a declarat pentru Das Cloud Chris Bailey, specialist e-health in cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

 

 

Sursa: PaginaMedicala.ro
1061 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs