Home Stiri medicale Chirurgia robotica in tratarea cancerului de prostata

Chirurgia robotica in tratarea cancerului de prostata

8 Decembrie 2016 09:32
REPERE DIN STIRE
 • Cancerul de prostata, tot mai intalnit la barbati
 • Prostatectomia radicala, procedura comoda in tratarea cancerului de prostata
 • Chirurgia robotica Da Vinci in abordarea cancerului de prostata

Ce este cancerul de prostata?
Cancerul de prostata este una dintre bolile cu care se confrunta din ce in ce mai multi barbati in zilele noastre. Conform studiilor, riscul unui barbat sanatos de a dezvolta aceasta boala pe parcursul vietii este de aproximativ 17 %. Cea mai comuna forma de cancer intalnita in randul barbatilor, dupa cancerul de piele, este cancerul de prostata.

Cele mai intalnite simptome in cazul cancerului de prostata sunt:

 • Nevoia de a urina mai frecvent, adesea in timpul noptii
 • Nevoia de a merge la toaleta
 • Dificultate in a incepe urinarea sau la urinare (ezitare)
 • Dificultati de urinare (picurare) sau o durată mare de timp in timpul urinarii
 • Jet slab
 • Senzatia ca vezica nu s-a golit complet

Aceste simptome nu trebuie ignorate, insa nici nu inseamna cu certitudine ca aveti cancer de prostata. Prostatele multor barbati se maresc pe masura ce inainteaza in varsta in urma unei afectiuni non-canceroase cunoscute sub denumirea de marire a prostatei sau de hiperplazie benigna de prostata.

Ce este prostatectomia radicala?
Cancerul de prostata reprezinta cea de-a doua cauza care provoaca decese la barbati. In ultimul timp, aceasta este boala pentru care chirurgia robotica este cel mai frecvent utilizata.

In tratarea cancerelor de prostata, prostatectomia radicala a devenit o procedura comoda care are rezultate foarte bune. Aceasta procedura include atat radioterapia cat si chirurgia ca terapii medicale. Pe parcursul interventiei chirugicale, tesutul prostatei si veziculele seminale sunt complet indepartate. Pacientilor care prezinta un risc ridicat, le pot fi indepartate si glandele limfatice de langa prostata.

Chirugia robotica Da Vinci
Chirurgia robotica Da Vinci, folosita in cadrul Centrului Medical Anadolu, permite insertia printr-o incizie mult mai mica spre deosebire de chirurgia conventionala. Unele dintre cele mai importante beneficii in utilizarea chirurgiei robotice Da Vinci sunt:

 • posibilitatea de marire de 12 ori
 • vizualizare tridimensionala a campului operator
 • folosirea microinstrumentelor cu un domeniu flexibil de miscare.


Toate aceste beneficii enumerate mai sus faciliteaza protejarea nervilor si a muschilor sfincterului, responsabili pentru controlul urinarii, furnizand astfel si o mai buna conservare a fasciculelor nervoase responsabile cu functia sexuala. Este important de stiut ca sistemul chirugiei robotice Da Vinci nu se bazeaza doar pe abilitatile de a lucra cu robotul ci si pe experienta chirurgului, care va executa procedura in prostatectomia radicala.

Care sunt beneficiile prostatectomiei radicale robotice?

 • Pierdere mai mică de sange

In procedurile de prostatectomia robotica radicala, campul operator se poate mari utilizand camerele tridimensionale de inalta rezolutie. In acest mod, sangerarea se poate opri datorita vizualizarii imbunatatite. In plus, umflarea abdomenului cu gaze determina sangerare mai putina.

 • Reducerea perioadei de spitalizare

Datorita faptului ca procedurile de chirurgie robotica implica incizii mai mici, durata spitalizarii se reduce, in comparatie cu operatia deschisa. In consecinta, pacientul este externat mai devreme cu beneficiul unei pierderi mai mici de sange.

 • Durere mai mica

Inciziile mai mici determina dureri postoperatorii mai mici.

 • Control mai bun al cancerului

Vizualizarea tridimensionala de mare rezolutie si instrumentele proiectate cu 7 grade de libertate permit chirurgului sa poata vedea si elimina tesutul canceros de prostata mult mai bine.

Utilizarea chirurgiei robotice la Centrul Medical Anadolu
Specialistii in chirurgie de la Centrul Medical Anadolu au o experienta de peste 10 ani si folosesc cu succes chirurgia robotica in diferite interventii chirugicale. De asemenea, parteneriatul lor cu Centrul Medical Johns Hopkins are rolul de a extinde zona de expertiza medicala in cazurile medicale dificile si oferirea de consultantă specializata.


 

 

Sursa: PaginaMedicala.ro
782 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate