Home Stiri medicale Colaborarea medic - parinte, cheia reabilitarii persoanelor cu autism

Colaborarea medic - parinte, cheia reabilitarii persoanelor cu autism

3 Septembrie 2010 12:02
REPERE DIN STIRE
  • Foarte putine persoane cu probleme de spectru autist reusesc sa se reabiliteze
  • Reabilitarea se bazeaza pe colaborarea tuturor membrilor echipei multidisciplinare
  • Creierul persoanelor cu autism are nevoie de un sistem de operare special
  • Daca parintele nu se implica, programul educational da gres
Colaborarea medic - parinte, cheia reabilitarii persoanelor cu autism

Foarte putine persoane cu probleme de spectru autist reusesc sa se reabiliteze. Ele necesita un tratament adecvat, administrat sub supravegherea unui medic specialist, insa cel mai mult au nevoie de sprijinul si intelegerea familiei. Da, aceasta este cheia - familia. Tot ea este cea  care l-a ajutat pe David Olver, fiul fostului ambasador al Marii Britanii in Romania, sa traiasca precum o persoana normala.

David a tinut un discurs in fata a aproximativ 250 de persoane, la deschiderea celei de-a III-a editii a Congresului National de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului.

"A vorbit cu usurinta, cu un firesc normal. Ne-a vorbit despre el si despre dorintele lui de viitor. El nu este o persoana cu probleme de sanatate mintala, ci este un beneficiar al acestor servicii. Este o terminologie foarte frumoasa, care nu stigmatizeaza", sustine prof. dr. Iuliana Dobrescu, presedintele Asociatiei Nationale de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului.

Mama lui David, fosta sotie a ambasadorului Marii Britanii in Romania, Tesca Barnett Olver sustine cu mandrie ca este profesoara unei singure persoane: "Fiind mama, pot spune ca sunt profesorul propriilor mei copii. Am o fiica foarte isteata care nu a avut nevoie de foarte mult ajutor din partea mea. In schimb, David a avut nevoie de putin mai multa indrumare, il consider ultima mea capodopera si sunt foarte mandra de el. Faptul ca a tinut un discurs in fata unor oameni foarte educati a surprins pe toata lumea, inclusiv pe mine".

Specialistii au incercat in prima zi de Congres sa explice si sa evidentieze legatura dintre ADHD si autism, asta pentru ca la un moment dat parintii confundau aceste notiuni.

"Sunt doua tulburari diferite, doua mecanisme neurobiologice diferite, dar care se pot intersecta la un moment dat. Astfel apare asa numita comorbiditate. Tulburarea de spectru autist este comorbida in 80% din cazuri cu ADHD", a explicat prof. dr. Iuliana Dobrescu.

Creierul persoanelor cu autism are nevoie de un sistem de operare special

In ceea ce priveste autismul, se vorbeste adesea despre tulburari si dizabilitati, cand in schimb ar trebui sa se discute mult mai des si mai mult despre abilitati. Pentru a ilustra importanta abilitatilor, Tesca Olver a folosit o comparatie destul de interesanta, descriind creierul unei persoane cu autism precum un computer care are nevoie de un sistem de operare mai special.

"Noi toti suntem obisnuiti cu Microsoft, stim cum functioneaza, insa Microsoft nu este neaparat cel mai bun pentru toate aplicatiile. Anumite computere functioneaza mai bine cu Apple Mac. Persoanele autiste folosesc un sistem de operare diferit de restul oamenilor si asemenea unui computer, ei nu pot da randament daca nu primesc softul potrivit. Educatia reprezinta singura cale prin care putem oferi persoanelor cu autism softul necesar pentru a reusi in viata si in societate", a explicat mama lui David.

David a beneficiat de aceasta educatie in toata Europa si a reusit sa se integreze aproape perfect. El este unul dintre zecile de norocosi care pot spune ca au reusit acest lucru. In prezent studiaza ingineria, asemeni bunicului si unchiului sau, care de altfel se numara si ei printre persoanele cu probleme de spectru autist.

"Ne-am mutat din Germania, unde s-a nascut, in Polonia unde am primit ajutor de o calitate excelenta si apoi in Anglia, unde am gasit oportunitati minunate de educatie", ne-a marturisit mama.

In prezent, "merg la Colegiu si studiez ingineria", explica insusi David.

Daca parintele nu se implica, programul educational da gres

Reabilitarea persoanelor cu spectru de autism depinde in totalitate de colaborarea intregii echipe multidisciplinare (medici psihiatri, pediatri, medici scolari, psihologi si parinti). Programul educational aplicat in cazul acestor beneficiari ai serviciiilor de sanatate mintale, cum ii numeste prof. Dobrescu, difera de la caz la caz si nu poate reusi daca o parte a echipei lipseste.

"Un foarte bun medic pediatru mi-a spus candva urmatoarele cuvinte: Noi suntem specialisti si ne facem treaba bine, insa la sfarsitul zilei suntem nevoiti sa plecam acasa. Voi, parintii, continuati si completati munca noastra. Voi sunteti liantul principal in educatia copiilor cu probleme speciale pentru ca voi sunteti cei care administreaza tratamentul. Asadar, cheia o reprezinta parintii, familia, iar ei trebuie tratati si educati ca atare, ca parteneri. Trebuie sa constientizam ca daca parintele nu se implica, programul educational nu va reusi", ne-a explicat Tesca Olver.

Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro
1397 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs