Home Stiri medicale Complicatiile diabetului zaharat de tip II si prevenirea lor

Complicatiile diabetului zaharat de tip II si prevenirea lor

10 Aprilie 2017 10:21
REPERE DIN STIRE
  • Diabetul genereaza complicatii precum: infarctul miocardic, neuropatia, retinopatia,
  • 6% dintre diabetici fac neuropatie 4% orbesc 2% ajung la dializa
  • Medicamentele prescrise diabeticilor urmaresc scaderea glicemiei, nu si prevenirea complicatiilor

Diabet inseamna glicemie mare. Este glicemia cauza? In acelasi timp, diabet inseamna complicatii, macrovasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral) si microvasculare (afectare renala, neuropatie, retinopatie pana la orbire), motiv pentru care este logic sa judecam ca insasi glicemia mare este cauza acestora.

Mai multe amanunte despre preventia si tratarea acestei afectiuni regasim astazi in sfatul exclusiv al specialistului in medicina interna de la Spitalul Colentina din Bucuresti, prof.dr. Cristian Baicus-Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” - informeaza UMF "Carol Davila".

Un criteriu de cauzalitate care este indeplinit, este cel privitor la gradient (relatia doza-efect): cu cat este glicemia mai mare, cu atat riscul de a dezvolta complicatii este mai mare – fiecare crestere a hemoglobinei glicozilate cu 1% (hemoglobina glicozilata=HbA1c ne arata cat de mare a fost glicemia in ultimele 3 luni si se masoara in procente; normalul este sub 6%), se observa o crestere a riscului cardiovascular cu 15%.

Pentru a demonstra relatia de cauzalitate pana la capat, ar trebui ca si reversul sa fie valabil – scazand glicemia si implicit hemoglobina glicozilata, sa fie scazut riscul de complicatii macro- si microvasculare.

Asadar, tratamentul diabetului zaharat de tip II, al carui scop si efect este scaderea glicemiei, ar trebui sa scada si complicatiile. Riscul cardiovascular al diabeticilor se calculeaza la 10 ani si este, global, de 20-24%, in timp ce cel de neuropatie (senzatie de amorteala sau arsura la nivelul picioarelor, lipsa sensibilitatii la acest nivel) este de 6% (adica 6% dintre diabetici, cel putin dintre cei din lumea civilizata, fac neuropatie in fiecare decada a bolii).

Riscul celorlalte complicatii se apreciaza la nivelul intregii vieti, si este de 4% pentru orbire, si de 2% pentru dializa. Bineinteles, dupa cum am spus mai sus, riscul cel mai mare este al celor care au glicemia si hemoglobina glicolizata cele mai mari. Asadar, medicamentele pentru diabet scad glicemia (si implicit hemoglobina glicozilata), in speranta ca astfel acestea previn si complicatiile diabetului.

Toate medicamentele pentru diabet sunt aprobate pe baza studiilor care arata scaderea glicemiei (un efect mai putin important=surogat=intermediar), si nu a complicatiilor (un efect important, acest lucru il intereseaza de fapt pe pacient, sa nu moara, sa nu faca infarct, sa nu paralizeze, sa nu aiba simptome de neuropatie, sa nu ajunga la dializa sau sa nu orbeasca).

Studii, medicatie si recomandari

Cele mai multe studii cu aceste medicamente, indiferent cat de noi sau scumpe sunt, urmaresc doar scaderea glicemiei, nu si prevenirea complicatiilor. Logic ar fi ca, daca glicemia este intr-adevar cauza complicatiilor, scaderea glicemiei sa duca la scaderea riscului de complicatii. Din pacate, studiile care urmaresc efectele cu adevarat importante sunt putine (vreo 4-5, pentru diabetul de tip II).

Spre surpriza generala, aceste studii nu au reusit sa demonstreze ca scaderea glicemiei/HbA1c duce si la evitarea substantiala a efectelor importante (complicatiile enumerate mai sus ale diabetului), ceea ce ridica serioase semne de intrebare privind rolul cauzal al glicemiei in aparitia acestor complicatii. Si arata, totodata, ca demonstrarea faptului ca un tratament scade glicemia nu este de ajuns pentru a credita acel tratament si pentru scaderea complicatiilor de care ne temem. Oricum, scaderea tensiunii arteriale (atunci cand ea este peste 140 mmHg) si o statina pentru colesterol scad incomparabil mai mult riscul cardiovascular decat tratamentul de scadere a glicemiei.

Exista cateva studii publicate in ultimii ani, care arata ca screeningul diabetului nu aduce nici un beneficiu.si totusi, studii mai recente arata ca daca tratam intensiv diabetul in primii ani ai existentei lui (atat prin scaderea glicemiei, dar si tratament multifactorial cuprinzand dieta, scadere ponderala, miscare, scaderea tensiunii arteriale), chiar daca in acea perioada nu observam efecte importante in ceea ce priveste aparitia complicatiilor, aceste efecte sunt evidentiate si zece ani mai tarziu, chiar daca intre timp pacientul renunta la acea ingrijire intensiva. In concluzie, pentru cei care au diabetul de mai multi ani, recomandarea este sa se mentina controlul tensiunii arteriale, o glicemie rezonabila, pacientii sa nu fie prea grasi si sa nu duca o viata lipsita de miscare.

Desi teoretic depistarea activa a diabetului nu foloseste, daca se confirma ideea ca este important ca in primii zece ani ai bolii sa o tratezi intensiv atat medicamentos cat si ca regim de viata si miscare, pentru ca apoi sa privesti totul mult mai relaxat, atunci poate ca depistarea precoce merita tocmai pentru a nu pierde acesti ani de inceput in care ingrijirea chiar are efect.

Sursa: PaginaMedicala.ro
1141 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate