Home Stiri medicale Concurs public si sustinere proiect de management pentru posturile de manager de spital

Concurs public si sustinere proiect de management pentru posturile de manager de spital

7 Decembrie 2016 16:14
REPERE DIN STIRE
  • Post manager spital: - concurs public - sustinere proiect de management
  • Sustinerea publica a proiectului de management se va inregistra audio-video

Concurs public si proiect de management sustinut in fata unei comisii sunt noile conditii in care se va desfasura concursul pentru managerii de spitale.

Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica noul ordin al ministrului sanatatii privind aprobarea Regulamentului de organizare si desfasurare a concursului pentru ocuparea functiei de manager persoana fizica din spitalele publice din reteaua proprie a Ministerului Sanatatii. Acesta aduc schimbari importante in procesul de selectie al managerului de spital.

Procedura de selectie a managerului propusa acum pune accent pe profesionalism si transparenta, intr-o abordare pragmatica.

Noua procedura de concurs va consta in sustinerea publica a unui proiect de management pe o tema aleasa din cinci domenii prioritare ale managementului spitalicesc si adaptata la problemele spitalului unde se candideaza. In prezent, concursul de selectie presupune o proba teoretica constand in rezolvarea unor teste-grile din legislatia specifica activitatii spitalului public si din management sanitar, prezentarea unui proiect de managemen in fata unei comisii formata din membrii ai consiliului de administratie al spitalului si un eventual interviu de selectie.

Noua reglementare aduce o abordare diferita, cu scopul de a atrage in functia de manageri de spitale specialisti cu abilitati dovedite in domeniul managementului.

Prezentarea proiectului de management se va face pe durata a maxim 20 de minute si va fi urmata de un interval de maxim 60 de minute de raspuns la intrebari. Comisia de concurs va adresa suficiente intrebari fiecarui candidat pentru a permite evaluarea proiectului de management precum si abilitatile manageriale ale candidatilor. Ordinul de ministru contine si modele de grila generala de evaluare a proiectului de management si de fisa de evaluare a abilitatilor manageriale. Partea teoretica de legislatie si management sanitar va fi evaluata prin intrebarile care pot fi adresate de catre comisia de concurs candidatilor din bibliografia publicata odata cu anuntul de concurs.

In urma sustinerii proiectului de management, membrii comisiei de concurs stabilesc nota finala ca media aritmetica intre nota acordata pentru evaluarea proiectului de management si nota privind evaluarea abilitatilor manageriale ale candidatului.

In vederea asigurarii transparentei privind modul de desfasurare a concursului, proiectele de management ale candidatilor se publica pe site-ul spitalului unde se organizeaza concursul, cu cel putin 5 zile inainte de data sustinerii publice iar mass media precum si orice persoana poate participa la sustinerea publica cu conditia de a-si anunta intentia prin email la adresa mentionata in anuntul de concurs si cu privire la care a obtinut confirmarea de participare.

Mai mult, orice persoana poate adresa intrebari candidatilor cu conditia ca aceste intrebari sa fie adresate prin email la adresa din anuntul de concurs cu cel putin 24 de ore inainte de data probei. In cazul in care din partea persoanelor interesate sunt primite mai mult de 3 intrebari, comisia de concurs alege prin tragere la sorti 3 intrebari dintre cele care au legatura cu proiectul de management si nu vizeaza opiniile politice, activitatea sindicala, religia, etnia, sexul, starea materiala sau originea sociala ale candidatilor.

Prin aceste masuri de transparenta se urmareste implicarea comunitatii locale in alegerea persoanei care va asigura conducerea spitalului.

In vederea profesionalizarii evaluarii candidatilor care participa la concurs, din cadrul comisiei de concurs vor face parte, pe langa presedintele consiliului de administratie, si doua persoane avand expertiza teoretica sau practica in domeniul managementului sanitar (fie experienta de minim 3 ani ca manager de spital, fie calitatea de cadru didactic universitar in specialitatea management sau sanatate publica si management sanitar). Reprezentantul ales al asociatiilor de pacienti din cadrul consiliului de etica al spitalului unde se organizeaza concursul va avea calitatea de observator fara drept de vot si notare in cadrul comisiei de concurs insa va putea adresa intrebari candidatilor.

Comisia de solutionare a contestatiilor nu mai este numita de Ministerul Sanatatii ci, pentru a se asigura o organizare unitara a concursului, tot de catre consiliul de administratie al spitalului, cel care numeste si comisia de concurs. Aceasta comisie va fi constituita pe aceleasi criterii de componenta ca si comisia de concurs, cu precizarea ca din componenta comisiei de solutionare a contestatiilor va face parte un alt membru al consiliului de administratie decat presedintele consiliului de administratie al spitalului (care face parte din comisia de concurs).

Pentru a facilita exercitarea dreptului la contestatii, sustinerea publica a proiectului de management se inregistreaza audio-video.

 

Sursa: PaginaMedicala.ro
870 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate