Home Stiri medicale Consultarile pe marginea noului Contract-Cadru, in plina desfasurare

Consultarile pe marginea noului Contract-Cadru, in plina desfasurare

6 Februarie 2013 13:13
REPERE DIN STIRE
  • Intalnire intre Nicolaescu si reprezentantii spitalelor private
  • Modificarile aduse in sistem de noul Contract-Cadru
  • Ministerul Sanatatii a demarat consultarile pe marginea Contractului Cadru
Consultarile pe marginea noului Contract-Cadru, in plina desfasurare
FOTO: smartcardalliance.org

Ministerul Sanatatii a demarat consultarile pe marginea Contractului-Cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014. Intalnirile intre reprezentantii institutiei si cei ai organizatiilor ce isi desfasoara activitatea in sistemul sanitar se deruleaza pana pe data de 7 februarie.

"Avand in vedere importanta sociala a acestor reglementari, precum si interesul manifestat de toate structurile din domeniul sanatatii, consideram necesara implicarea acestora in stabilirea masurilor necesare in vederea rezolvarii principalelor probleme cu care se confrunta sistemul sanitar, respectiv dezechilibrul financiar, accesibilitatea si calitatea serviciilor medicale", sustine Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.

Prin urmare, ministrul se va intalni astazi cu reprezentantii producatorilor de medicamente - Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), Asociatia Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR) si Asociatia Local American Working Group.

Tot astazi, la sediul Ministerului Sanatatii vor fi prezente organizatiile reprezentantive ale societatii civile, printre care Alianta pentru Sanatate din Romania, AmCham Romania, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, Societatea Nationala de Medicina Familiei, Centrul National de studii pentru medicina familiei, etc.

Intalnire intre Nicolaescu si reprezentantii spitalelor private 

Un punct important in dezbaterile pe marginea contractului cadru il constituie finantarea spitalelor private din Romania din bugetul FNUASS. Declaratiile facute de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, in urma cu cateva saptamani au starnit un val de controverse in interiorul sistemului. Nicolaescu anuntate atunci ca unitatile sanitare private nu vor mai beneficia de finantare de la fond, ci doar anumite servicii pe care acestea le ofera.

Prin urmare, in data de 7 februarie, ministrul se intalneste cu reprezentantii spitalelor private din Romania. Reamintim ca Nicolaescu a mai avut o intrevedere cu acestia, in urma caruia a declarat ca incurajeaza initiativa privata

In decursul zilei de maine au fost stabilite consultari cu reprezentantii autoritatilor locale din Romania (Asociatia Oraselor, Asociatia Munciciilor, Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene, Asociatia Comunelor din Romania, nr.red.). La ultima intalnire programata pe marginea contractului cadru pentru anii 2013/2014 vor lua parte reprezentantii Academiei Stiintelor Medicale, cei ai Academiei Romane, ai Asociatiilor Spitalelor din Romania, precum si manageri ai spitalelor publice.

Pana acum, ministrul Sanatatii s-a consultat pe marginea documentului pus in dezbatere publica cu reprezentantii organizatiilor profesionale (CMR, CMDR, CFR, OAMGMAMR, n.red.), cei ai sindicatelor, ai patronatelor precum si cu reprezentantii asociatiilor de pacienti.

Calendarul stabilit de Ministerul Sanatatii il puteti consulta AICI.

Modificarile aduse in sistem de noul Contract-Cadru 

Noul Contract-Cadru aduce o serie de noutati in sistemul medical romanesc. Mai precis, a fost modificat procentul prin care medicii de familie sunt platiti. Conform noului contract cadru, a fost modificat raportul dintre procentul alocat din fondul asistentei medicale primare pentru plata per capita si cel alocat pentru plata per serviciu. Prin urmare, medicii de familie vor primi 70% pentru pacientii inscrisi pe liste si 30% pentru serviciile oferite.

Totodata, se arata in proiectul de act normativ, numarul de puncte in functie de serviciile medicale efectuate, raportate si validate va fi ajustat in functie de de gradul profesional al medicului de familie. In plus, valoarea punctului pentru plata per capita va fi inalouit cu o valoarea minima garantata. De asenenea, actul normativ in dezbatere publica introduce o noua modalitate de plata: plata pe serviciu prin tarif exprimat in lei.

Documentul mai prevede introducerea coplatii in spitale, nivelul minim al acesteia fiind stabilit la 5 lei, in timp ce nivelul maxim a fost stabilit la 10 lei, dupa cum au declarat in ultimele zile oficialii din Ministerul Sanatatii, de la Guvern, dar si reprezentantii delegatiei Fondului Monetar International.

Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro
1746 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs