Home Stiri medicale Contractul-cadru 2013 a intrat in vigoare

Contractul-cadru 2013 a intrat in vigoare

1 Aprilie 2013 11:21
REPERE DIN STIRE
  • Contractul-Cadru (CoCa) privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014 a fost aprobat pe 20 martie de Guvernul Romaniei si a intrat in vigoare de la 1 aprilie 2013.
  • Principalele noutati ale noului CoCa au fost prezentate de ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, in mai multe intalniri avute atat cu reprezentantii medicilor, pacientilor si furnizorilor din sistem cat si cu presa.

Contractul-Cadru (CoCa) privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014 a fost aprobat pe 20 martie de Guvernul Romaniei si a intrat in vigoare de la 1 aprilie 2013.

Principalele noutati ale noului CoCa au fost prezentate de ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, in mai multe intalniri avute atat cu reprezentantii medicilor, pacientilor si furnizorilor din sistem cat si cu presa.

“Toti suntem nemultumiti de sistemul sanitar, cetateni si autoritati deopotriva. Este o nemultimire generala pentru care trebuie sa gasim solutii. Acest fapt, insa, necesita timp. Anul 2013 o sa fie unul important, in care asezam modificarile legislative, in timp ce anii 2014-2016 vor fi anii in care vom implementa aceste modificari pe care le gandim”, a declarat ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Ministrul a subliniat ca noul Contract Cadru a fost construit pe bugetul deja aprobat, care nu mai poate fi modificat. “Am constatat ca cele mai multe fonduri se consuma in sistemul spitalicesc, acolo unde se cheltuie si cel mai mult. Trebuie sa schimbam mentalitatea omului de a se indrepta numai spre spital si trebuie sa construim un sistem bazat pe medicina de familie si cea din ambulator”, a afirmat ministrul Eugen Nicolaescu.

Medicina primara

Din aceste considerente, anul acesta Contractul Cadru prevede o crestere cu 10% a finantarii pentru medicina de familie, astfel incat acest sector sa poata juca rolul de “poarta de intrare” in sistemul medical.

Tot in ceea ce priveste medicina primara, este prevazuta reducerea numarului minim de pacienti de pe lista medicilor de familie de la 1000, la 800, astfel incat medicii sa aiba mai mult timp pentru consultul de specialitate al pacientilor, iar medicii tineri de familie sa reuseasca sa gaseasca loc pe piata atunci cand finalizeaza rezidentiatul.

Potrivit Contractului -cadru aprobat de Guvern, plata medicilor de familie se va face 50% pe servicii si 50% per capita. 

De asemenea, conform Contractului Cadru de anul acesta s-a mai hotarat cresterea finantarii pentru unele componente din sistem, dupa cum urmeaza:
- cresterea cu 51% a finantarii pentru medicina de ambulator
- cresterea cu 40, 5% a finantarii pentru centrele multifunctionale
- cresterea cu 64% a finantarii pentru ingrijirile medicale la domiciliu astfel incat pacientii sa poata beneficia si la domiciliu de o parte din ingrijirile de care beneficiaza in unitatile spitalicesti.

Asistenta medicala din spital

1.Coplata

Contractul Cadru prevede si introducerea mecanismului de coplata cu scopul de a limita internarile fictive din unitatile spitalicesti. “Introducerea coplatii a fost o masura discutata cu organismele internationale inca din 2009 si aprobata anul trecut. Noi am cautat sa negociem cu Fondul Monetar International stabilirea unei sume modice, intre 5 si 10 lei. Aceasta se va percepe de fiecare spital, pe baza aprobarii Consiliului de Administratie, o singura data, la externare”, a spus ministrul Eugen Nicolaescu.

Exista mai multe categorii de persoane care vor fi exceptate de la coplata. Este vorba despre bolnavii cronici din cadrul programelor nationale de sanatate, copiii sub 18 ani, gravidele si lauzele, pensionarii cu venituri sub 740 de lei, persoanele cu dizabilitati. Coplata nu se va achita in cazul internarilor de urgenta.

2. Blocarea efectuarii de arierate

In noul Contract Cadru exista o serie de modificari si pentru spitalele publice. Acestea se refera la blocarea efectuarii de arierate si la masura de sanctionare prin demitere a managerilor care continua sa realizeze arierate.

3. Modificarea TCP

O alta masura foarte importanta care vine in sprijinul managerilor de a se incadra in noile cerinte privind arieratele este aceea de modificare a tarifelor pe caz ponderat (TCP) in functie de competentele si complexitatea cazurilor rezolvate in unitatile sanitare.

“Pentru unitatile strategice am decis sa crestem tarifele pe caz ponderat la 1800 de lei. La acestea se adauga si fondurile noului program de ATI pe care il introducem de anul acesta. stim ca astazi 30% dintre spitalele din Romania consuma 80% din fondurile Sanatatii. Aceste unitati sanitare rezolva, insa, cele mai complexe cazuri, iar astazi, din pacate, unele au tarife pe caz ponderat mai mici decat spitalele municipale. E normal sa inregistreze arierate”, a declarat ministrul Eugen NIicolaescu.

In prezent, spitale judetene importante din Cluj, Timisoara, Bucuresti, Craiova au un tarif pe caz ponderat de 1444 lei, in timp ce spitale de categoria a patra si a cincea au un tarif pe caz ponderat considerabil mai mare.

“De exemplu, Institutul Oncologic din Cluj, recunoscut pentru interventiile si activitatea sa, are un tarif pe caz ponderat de 1.444 lei, iar Spitalul Floreasca un tarif de 1.617 lei. Aceste unitati sunt depasite cu mult in ceea ce priveste finantarea de unitati spitalicesti comunale si municipale. La toate aceste spitale strategice de categoria I le vom creste tariful pe caz ponderat la 1.800 de lei”, a declarat ministrul Eugen Nicolaescu.

Conform noului Contract-Cadru vor exista tarife speciale pentru spitalele strategice, de 1800 lei, tarife pentru spitalele de suport si institute de 1 600 de lei si tarife speciale pentru spitalele municipale si orasenesti.

4. Chestionarul de satisfactie

Odata cu intrarea in vigoare a Contractului Cadru, in unitatile spitalicesti se va introduce un chestionar in care pacientii pot arata gradul de satisfactie privind serviciile primite, comportamentul medicilor etc.

...
Sursa: PaginaMedicala.ro
Pagina 1 din 2
6264 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate