Home Stiri medicale Coplata este o necesitate, sustin medicii din ambulatoriu

Coplata este o necesitate, sustin medicii din ambulatoriu

17 August 2012 13:34
REPERE DIN STIRE
  • Asociatia medicilor din Ambulatoriu considera ca mecanismul de coplata este o necesitate
  • Coplata va oferi o gura de aer acelor furnizori de servicii medicale aflati in pragul insolventei
  • Dr. Alexandrescu: "Romanii trebuie sa inteleaga ca sanatatea e scumpa"
Coplata este o necesitate, sustin medicii din ambulatoriu
FOTO: antena3.ro

Asociatia medicilor din Ambulatoriu considera ca mecanismul de coplata este o necesitate dat fiind faptul ca sistemul nu este capabil sa creasca pretul pe care il ofera pentru serviciile medicale.

"Coplata va oferi o gura de aer acelor furnizori de servicii medicale, aproape in totalitate privati, care azi stau pe buza insolventei. Acelor furnizori de servicii medicale carora in ultimii 3 ani li s-au injumatatit veniturile concomitent cu dublarea cheltuielilor. Acelor furnizori care nu isi pot deduce TVA-ul pentru echipamentele si consumabilele medicale. Acelor cabinete care platesc furnizorii in lei tot mai anemici pentru importuri in euro. Acelor medici carora Primaria Capitalei le-a crescut chiriile si redeventele de 50 de ori anul trecut", a declarat dr. Cosmin Alexandrescu, presedintele Asociatiei profesionale a Medicilor in ambulatoriu.

Cu toate acestea, medicul este de parere ca proiectul de lege privind coplata nu se dovedeste a fi unul profesionist.

"Daca in cazul medicinii de familie sau a ambulatoriului de specialitate proiectul prezentat este cat de cat sustenabil, in cazul paraclinicului si spitalelor este totalmente aiuritor. In aceste cazuri, se pot calcula destul de corect costurile serviciilor prestate. Costuri care difera insa de la un furnizor la altul. In aceste costuri intra pretul consumabilelor, salarii, impozite, chirii, utilitati, rate de leasing sau credit pentru aparate, service obligatoriu, taxe de autorizare sau certificare, etc. dar mai ales costul de inlocuire al aparatelor. Pretul poate varia de la simplu la triplu. O valoare fixa a coplatii poate fi mare pentru unii, dar insuficienta pentru altii. Si in multe cazuri greu de suportat de catre pacient", a continuat dr. Alexandrescu.

Dr. Alexandrescu: "Romanii trebuie sa inteleaga ca sanatatea e scumpa"

Acesta sustine ca romanii trebuie sa inteleaga faptul ca sanatatea este scumpa. De altfel, investitiile in educatie si preventie sunt necesare.

Ministerul Sanatatii a publicat in dezbatere publica proiectul privind coplata. In urma reactiilor venite din partea asociatiilor de pacienti dar si a profesionistilor din sistem, dr. Vasile Cepoi a discutat cu reprezentantii Fondului Monetar International, iar coplata a fost amanata.

Cu toate acestea, Ministerul Sanatatii a stabilit o serie de intalniri pentru a stabili exact cum va functiona mecanismul de coplata.

Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro
2287 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate