Home Stiri medicale Coplata va fi introdusa incepand cu luna martie

Coplata va fi introdusa incepand cu luna martie

28 Ianuarie 2013 13:40
REPERE DIN STIRE
  • Incepand cu luna martie 2013 va fi introdusa coplata la serviciile de sanatate
  • Masura se regaseste in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI
  • Persoane exceptate de la coplata serviciilor medicale
  • Coplata nu va aduce un beneficiu sistemului de sanatate
  • Managerii unitatilor sanitare vor fi evaluati trimestrial
Coplata va fi introdusa incepand cu luna martie
FOTO: PaginaMedicala.ro

Incepand cu luna martie 2013 va fi introdusa coplata la serviciile de sanatate. Masura se regaseste in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI, obtinuta de Mediafax. Mecanismul de coplata a fost una dintre conditiile discutate si stabilite cu organismele internationale - Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana inca din anii precedenti, se arata intr-o informare a Ministerului Sanatatii.

Coplata va fi insa introdusa doar la nivelul spitalului, ca mecanism de control al internarilor nejustificate, fictive si a raportarilor false. Un alt motiv pentru care coplata va fi introdusa numai in spitale il reprezinta si costurile mari.

"In acest caz, coplata va fi platita la externare", se arata in comunicatul de presa.

Persoane exceptate de la coplata serviciilor medicale

Prin urmare, coplata nu se va aplica serviciilor de urgenta, in ambulatoriul de specialitate, medicina de familie sau in cazul analizelor. De asemenea, nu vor co-plati pentru serviciile medicale obtinute in spital persoanele exceptate prin lege - copiii, gravidele, pensionarii sub 740 lei/luna, bolnavii inclusi in programele nationale in conditiile in care nu realizeaza venituri din munca si veteranii de razboi.

Suma stabilita ca si coplata va fi una modica, sustin oficialii, in timp ce premierul a anuntat un cuantum de maximum 10 lei.

"In urma discutiilor cu FMI, am ajuns la concluzia ca putem sa introducem numai limitat si pentru o perioada de timp, ca sa putem sa controlam costurile din sectorul cel mai cheltuitor, si anume sectorul spitalicesc, o coplata care, asa cum am convenit cu FMI, sa aiba o valoare modesta, in sensul in care ea sa fie utilizata strict pentru controlul costurilor. Adica, sa stim cum se intra, cum se utilizeaza si cum se iese din sistem", a declarat azi ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu.

Coplata nu va aduce un beneficiu sistemului de sanatate

Cu toate acestea, reprezentantii pacientilor nu sunt de acord cu introducerea acestui mecanism.

"Noi am respins-o dintotdeauna (coplata, n.red.), chiar daca suma este modica. Chiar nu inteleg de ce va fi introdusa, nu inseamna ca va aduce un plus spitalelor, ba dimpotriva, le va impovara. Nu stiu in ce fel va insemna un beneficiu pentru sistemul de sanatate. Probabil ca vor sa limiteze cazurile care merg in spital", a declarat pentru PaginaMedicala.ro Cezar Irimia, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Cronice (APCR), organizatie de pacienti care a semnat un pact de colaborare cu Ministerul Sanatatii in urma cu cateva saptamani.

"Ce e drept, trebuie facuta ordine in sistemul sanitar, insa atata timp cat nu exista transparenta cu privire la banii alocati sanatatii, iar Ministerul Finantelor Publice nu spune cati bani se dau la sanatate, putem sa ne luam la revedere de la transparenta", a completat Irimia. 

Scrisoarea inaintata de Guvern FMI-ului mai prevede o revizuire a listei de medicamente compensate, precum si introducerea unor mecanisme pentru reducerea perioadei de spitalizare si cresterea gradului de utilizare a serviciilor ambulatorii.

Managerii unitatilor sanitare vor fi evaluati trimestrial

In plus, managerii unitatilor sanitare vor fi evaluati trimestrial, iar daca institutiile pe care le conduc inregistreaza datorii pentru trei luni consecutive, vor fi inlocuiti din functie.

Reamintim ca pe 3 august, Ministerul Sanatatii a pus in dezbatere publica proiectul de ordin privin modificarea coplatii, la mai mult de jumatate de an de la data in care aceasta masura trebuia sa intre in vigoare. Documentul a stranit atat nemultumirea asociatiilor de pacienti, cat si a medicilor.

Legea privind introducerea coplatii a fost publicata in Monitorul Oficial, la finalul lunii noiembrie 2011, la mai bine de un un si jumatate de la primele dezbateri publice. Desi trebuia sa intre in vigoare in ianuarie 2012, a fost amanata pentru luna februarie din lipsa normelor de aplicare. Nu a putut intra in vigoare nici atunci pentru ca autoritatile si reprezentantii Fondului Monetar International si-au dat seama ca mecanismul este foarte greu de aplicat, iar legea trebuia modificata.

Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro
3248 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate