5 Cum se trateaza epilepsia pediatrica .Stiri Medicale - PaginaMedicala.ro
Home Stiri medicale Cum se trateaza epilepsia pediatrica

Cum se trateaza epilepsia pediatrica

20 Iunie 2011 15:36
REPERE DIN STIRE
  • Sindromul epileptic in pediatrie consta in convulsii absente
  • Dieta acetogenica este un tratament ce trebuie supravegheat indeaproape
  • Dieta cu un indice glicemic scazut poate fi tinuta cu usurinta
  • Stimularea nervului vagal, metoda utilizata pentru tratarea copiilor refractari la terapia cu medicatie

Conform studiilor, la copiii peste 14 ani si la adulti cele mai comune cauze ale epilepsiei sunt vasculare, traumatice, de dezvoltare, infectioase, neoplazice si bolile degenerative. La copiii sub 14 ani, in schimb, cauzele cel mai des intalnite sunt cele de dezvoltare.

Sindromul epileptic in pediatrie consta in convulsii absente, in sindromul Lennox-Gastaut (LGS), in epilepsia beningna rolandica si in epilepsia juvenila cu mioclonie (JME). In ceea ce priveste prima boala, potrivit Tarei Jeninngs care a sustinut o prezentare pe tema ingrijirii copiilor cu probleme neurologice in cadrul celui de-al II-lea Simpozion Romano-American in Ingrijiri Paliative (gazduit de Scoala Sanitara Postliceala "Carol Davila"), "copilul nu este constient de aparitia convulsiei". Dupa varsta de 10 ani, micutii inceteaza sa mai prezinte astfel de convulsii.

Pe de alta parte, Sindromul Lennox-Gastaut (LGS) este caracterizat prin convulsii severe in copilarie. Acesta cuprinde mai multe tipuri de convulsii: tonice, atonice si absente, copiii intrand deseori si in "status epilepticus". Pentru aceste cazuri, medicii trebuie sa recomande banzel sau acid valproic, lamotrigine, clobazam, clonazepam, topiramate, dieta acetogenica sau interventie chirurgicala de ablatie a corpului calos.

Epilepsia beningna rolandica este gasita la 10-20% din cazurile de epilepsie la copii. In aceste cazuri se intalnesc convulsii mai ales pe timp de noapte, acestea oprindu-se insa in decurs de doi ani de la debut.

O boala pe viata este considerata in schimb epilepsia juvenila cu mioclonii, aceasta fiind diagnosticata mai ales in cazul adolescentilor sanatosi. Ca tratament se recomanda: valproic acid, lamotrigine, topiramate, levetiracetam si clonazepam.

Terapia anti-epileptica

Aspectele care trebuie luate in considerare inainte de inceperea terapiei anti-epileptice sunt eficienta, costul, forma de prezentare, efectele secundare, interactiunile medicamentoase, monoterapia vs. politerapia.

Dieta acetogenica este un tratament ce trebuie supravegheat indeaproape de un dietetician care lucreaza in colaborare cu sectia de neurologie. Mai mult decat atat, aceasta dieta este dificil de mentinut pe termen lung, raspunsul clinic este rapid (termen de cateva saptamani). Aceasta dieta nu trebuie tinuta mai mult de doi ani.

Pe de alta parte, dieta cu un indice glicemic scazut poate fi tinuta cu usurinta, insa exista putine trialuri care sa demonstreze eficienta ei in tratamentul epilepsiei.

In ceea ce priveste interventia chirurgicala- hemisferectomia, aproape 58% dintre copii nu mai prezinta convulsii in urmatorii cinci ani dupa interventie. Tara Jennings (a urmat The Master of Science in Nursing-MSN) sustine ca studiile arata ca aceasta interventie chirurgicala realizata precoce produce cele mai bune rezultate. In astfel de cazuri, complicatiile pot fi meningitele aseptice, hidrocefalia, pierderea sangvina, infectia sau hemoragie.

Metoda stimularii nervului vagal

Stimularea nervului vagal este o metoda utilizata pentru tratarea copiilor refractari la terapia cu medicatie si care nu sunt nici candidati pentru interventia chirurgicala.

Este vorba despre un dispozitiv care stimuleaza electric intermitent nervul vag si a fost aprobat pentru tratarea copiilor de peste 12 ani care au convulsii partiale. Pana acum, metoda a fost utilizata pentru tratamentul a peste 30.000 de pacienti din intreaga lume.

Acest dispozitiv este setat pentru a transmite impulsuri electrice de 30 de secunde la un interval de cinci minute. De asemenea, pacientii primesc un magnet cu care se poate inteti eliberarea de impulsuri, acestea fiind mai intense decat cele obsinuite.

Autor: Oana Ciornia
Sursa: PaginaMedicala.ro
3704 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs