Home Stiri medicale Deputatul Tudor Ciuhodaru vrea eliminarea coplatii

Deputatul Tudor Ciuhodaru vrea eliminarea coplatii

26 Martie 2013 10:11
REPERE DIN STIRE
  • Deputatul PP-DD de Vaslui Tudor Ciuhodaru a depus, luni, un proiect legislativ privind eliminarea coplatii.
  • Deputatul a mai precizat ca cele doua principii pe baza carora va fi introdusa coplata sunt gresite.
Deputatul Tudor Ciuhodaru vrea eliminarea coplatii
FOTO: medicalnet.ro

Parlamentarul considera coplata o suprataxa "abuziva si discriminatorie", care incalca dreptul constitutional la sanatate si care ar putea avea drept consecinte negative imediate limitarea accesului la asistenta medicala si cresterea cheltuielilor din sistem.

"Noua taxa guvernamentala limiteaza accesul la sanatate intr-o tara cu o populatie si asa saraca si bolnava. Taxa este una abuziva si discriminatorie, intrucat doar cei contribuie la asigurarile de sanatate sunt pusi sa plateasca, fiind astfel incalcate flagrant principiile solidaritatii si subsidiaritatii clamate in legea 95/2006", a explicat intr-un comunicat de presa deputatul Tudor Ciuhodaru.

Acesta a mai precizat ca cele doua principii pe baza carora va fi introdusa coplata sunt gresite.

"Primul dintre ele sustine ca se vrea limitarea internarilor abuzive, dar exista deja suficiente mecanisme de control si sanctionare si este greu de crezut ca sume de 5-10 lei vor fi mai eficiente in aceste situatii. Al doilea pretinde ca se vor colecta sume suplimentare pentru sistemul sanitar dar, in realitate, valoarea acestora e nesemnificativa si este iluzorie ideea ca vor acoperi investigatiile si tratamentele necesare chiar si pentru afectiuni minore", a mentionat Ciuhodaru.

Deputatul a criticat, totodata, faptul ca guvernantii nu au realizat un studiu de impact privind consecintele de ordin medical si financiar ale acestei noi taxe.

Tudor Ciuhodaru considera grav faptul ca aceasta taxa va genera disfunctionalitati si cheltuieli suplimentare sistemului medical, avertizand asupra faptului ca pacientii platitori de taxe vor evita sa plateasca si se vor prezenta tardiv la spital, cu afectiuni agravate, generatoare de investigatii si terapii suplimentare extrem de costisitoare.

In acelasi timp, coplata ar duce, in opina deputatului PP-DD la aglomerarea serviciilor de urgenta, crescand riscul de eroare medicala si malpraxis.

Sursa: PaginaMedicala.ro
3169 vizualizari
Adauga comentarii
2 comentarii
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate