5 Dr. Felicia Buruiana, medic roman in Anglia si vicepresedinte al SMR-UK .Stiri Medicale - PaginaMedicala.ro
Home Stiri medicale Dr. Felicia Buruiana, medic roman in Anglia si vicepresedinte al SMR-UK


Dr. Felicia Buruiana, medic roman in Anglia si vicepresedinte al SMR-UK

1 Decembrie 2011 14:11
REPERE DIN STIRE
  • Dr. Felicia Buruiana, un membru de baza al nucleului SMR-UK
  • Dr. Felicia Buruiana, medic in cadrul Spitalului Bedford din Marea Britanie
  • A plecat in strainatate in anul 2005, iar Marea Britanie a fost mai degraba o intamplare
Dr. Felicia Buruiana, medic roman in Anglia si vicepresedinte al SMR-UK
FOTO: Arhiva personala dr. Buruiana

"Nu este usor printre straini, cel putin la inceput, dar cel mai important este felul in care te-ai mentalizat in momentul in care ai plecat, ce anume iti doresti de la viata", sustine dr. Felicia Buruiana, vicepresedintele Societatii Medicale Romane (SMR) din UK.

A plecat in strainatate in anul 2005, iar Marea Britanie a fost mai degraba o intamplare. Putea, la fel de bine, sa aleaga Germania, Franta sau Spania.

 "Nu am dorit sa plec mai departe de Europa deoarece am vrut sa raman relativ aproape de parintii mei", a explicat Felicia. 

Desi este unicul lor copil, parintii au sprijinit-o mereu, fiind alaturi de ea in fiecare decizie pe care a luat-o de-a lungul timpului. Chiar si in aceea de a parasi Romania. Si nu a plecat din tara din cauza banilor, ci din cauza lipsei de apreciere profesionala si a insatisfactiilor, tot profesionale, in ciuda muncii depuse "cu varf si indesat".

"Evident, eram constienta ca a lucra in strainatate urma sa imi aduca un venit mai mare, insa nu acesta a fost motivul pentru care am emigrat. Cadru didactic si medic rezident in Romania, mi-as fi dorit sa castig mai mult, mi-as fi dorit ca din salariul meu sa imi permit o viata decenta, sa nu le mai cer parintilor, sa nu mai numar banii atunci cand sunt in situatia de a-mi cumpara o bluza, insa nu acesta a fost motivul primordial, ci tratamentul de care am avut parte", spune medicul.

Sistemul medical englez este, cu certitudine, radical diferit de cel romanesc

In Anglia a gasit un sistem sanitar total diferit de al nostru. Cu toate acestea, fiind o persoana usor adaptabila si determinata sa-si indeplineasca obiectivele, dr. Felicia Buruiana s-a acomodat rapid.

Evident, eram constienta ca a lucra in strainatate urma sa imi aduca un venit mai mare, insa nu acesta a fost motivul pentru care am emigrat
 
 
Dr. Felicia Buruiana
Medic in UK
 

"Nu mi-a fost greu deloc, desi este o societate diferita de cea din Romania si de alte societati in care viata m-a mai plimbat. In ceea ce priveste sistemul sanitar englez, diferentele fata de cel romanesc sunt majore, incepand de la numarul de ani si concurenta pentru a intra in acest sistem de pregatire, pana la atributiile fiecarui grad de pregatire. La acestea se adauga si faptul ca formarea medicului pentru o anumita specialitate este, cu cateva exceptii, defalcata si nu continua, ci intai se face o etapa, apoi urmatoarea etc", explica doctorul.

O alta diferenta este faptul ca nu exista un sef de departament (care in Romania si in alte tari europene este Profesorul, n.red.), ci fiecare Consultant (medicul primar in Romania, n.red.) are echipa lui de doi, trei medici si ia decizii in mod independent cu privire la pacientii sai.

"Sistemul medical englez este, cu certitudine, radical diferit de cel romanesc si de oricare alt sistem european, de la modul de organizare al spitalului, a departamentelor si pana la atributiile fiecarui medic dintr-o echipa. In consecinta, un medic roman care decide sa lucreze, sa se formeze in Marea Britanie, trebuie sa inteleaga ca nu poate incepe decat de la un nivel, de cele mai multe ori, cu mult inferior celui la care se afla in Romania", a declarat vicepresedintele SMR-UK.

Medic in cadrul Spitalului Bedford din Marea Britanie

In prezent, dr. Felicia Buruiana este Core Surgical Training Year 2 Traumatologie si Ortopedie in cadrul Spitalului Bedford din Marea Britanie. A durat, insa, doi ani pana sa se poata inscrie in General Medical Council (GMC), si, ulterior, sa aplice pentru job-uri.

"Eu am ajuns in UK in noiembrie 2005, inainte ca Romania sa fi intrat in Uniunea Europeana. A trebuit sa obtin un rezultat anume la examenul de limba, IELTS Academic, ca sa am dreptul sa sustin examenul pentru medicina, respectiv PLAB. A fost un proces care a durat mult, am picat o data, apoi Romania a intrat in UE, GMC-ul nu stia ce sa faca cu romanii si cu bulgarii, m-au sfatuit sa renunt la PLAB si sa aplic pentru recunoasterea directa (cu multe acte de care aveau nevoie si evidente, n.red.). Opt luni mai tarziu imi scriau ca nu trebuia sa renunt la PLAB. In concluzie, in cazul celor care am venit inainte ca Romania sa intre in UE a fost cu mult mai greu decat in ziua de azi, cand am inteles ca inregistrarea dureaza o zi", a marturisit doctorul.

Opinii despre dr. Buruiana:
 
 
 

"Felicia a avut intotdeauna o atitudine profesionala, onesta si creativa. Entuziasmul Feliciei este unul contagios" -  dr. Radu Burtan, presedinte SMR-UK

"Felicia Buruiana aduce profesiei ei de medic o constelatie de calitati: inteligenta, perseverenta, ambitia, spiritul de cercetator, compasiunea, bunul simt " - dr. Claudiu Carmaciu, medic psihiatru, UK 

 
 

Potrivit acesteia, in activitatea curenta din UK exista asa numitele intalniri intre echipe multidisciplinare (MDT) care au loc saptamanal. In cadrul lor, specialistii din mai multe ramuri medicale dezbat cazurile unor pacienti. Spre exemplu, un pacient cu un anumit tip de cancer este discutat intre chirurg, medicul internist, oncolog, radiolg si eventual, o alta specialitate prin teleconferinta.

"Avantajele sunt mari, deoarece o afectiune trebuie privita in toata complexitatea sa, de la nivel chirurgical, la complicatiile de ordin medical si pana la nivel histologic, radiologic si, in aceste conditii, fiecare specialist isi poate aduce contributia prin prisma expertizei sale", a explicat dr. Felicia Buruiana.

Medicul doreste sa impartaseasca cele invatate in Anglia pentru a contribui la imbunatatirea sistemului sanitar romanesc, despre care considera ca are nevoie de schimbari majore, nu numai la nivel de dotari, ci incepand de la formarea medicului.

"Schimbarile ar trebui facute de la nivel universitar, de la modul in care este pregatit un student la medicina, si apoi mergem mai departe la restructurarea spitalelor si la aparatura. Senzatia mea este ca formarea medicului in Romania a ramas la un nivel foarte teoretic, se studiaza teorie detaliata, complexa, sofisticata, care de multe ori nu are relevanta in aplicabilitatea clinica", precizeaza doctorul. 

Dr. Felicia Buruiana, un membru de baza al nucleului SMR-UK

In calitatea sa de vicepresedinte al Societatii Medicale Romane din UK, Felicia Buruiana reuseste sa adune laolalta o parte din medicii romani aflati pe teritoriul Marii Britanii.

"Ne intalnim cu cei care sunt membri sau mentin contactul cu noi la evenimentele pe care le organizam de cateva ori pe an. Suntem imprastiati pe tot teritoriul Marii Britanii, fiecare are programul extrem de incarcat, insa ne unesc mai ales problemele medicale. Totodata, majoritatea celor care ne contacteaza o fac pentru a inter-relationa cu alti medici romani aflati aici si pentru a fi ajutati cu diferite sfaturi. Unitatea acestei comunitati se manifesta mai ales la nivel virtual si la evenimente, unde am placerea sa constat ca de fiecare data sunt mai multe persoane", a tinut sa sublinieze dr. Buruiana.

Mini CV Felicia Buruiana:
 
 
 
 
  • Core Surgical Training Year 2 Traumatologie si Ortopedie, Spitalul Bedford, UK
  • Vicepresedinte SMR-UK si purtator de cuvant
  • 12 publicatii, dintre care 3 publicatii peer review in perioada 2009 - 2010
  • Nominalizare la Gala Tinerilor Medici 2010
 
 

Un membru de baza al nucleului SMR-UK, neobosita in activitatile profesionale si voluntare, tenace, creativa, loiala si cu tact - asa o caracterizeaza colegii pe dr. Felicia Buruiana.

"Felicia a avut, de fiecare data, o atitudine profesionala, onesta si creativa. A fost intotdeauna o placere sa lucram cu Felicia, al carei entuziasm este contagios", a declarat dr. Radu Burtan, presedintele Societatii Medicale Romane din UK.

In opinia medicului psihiatru Claudiu Carmaciu, dr. Felicia Buruiana aduce profesiei de medic o constelatie de calitati. "Printre acestea as accentua inteligenta, perseverenta, ambitia, spiritul de cercetator, compasiunea, bunul simt si, nu in ultimul rand, o cultura generala impresionanta si stapanirea multor limbi de circulatie internationala", a precizat dr. Claudiu Carmaciu.

De altfel, romanca este purtatorul de cuvant al Societatii Medicale Romane in UK. Tine, totusi, sa puncteze ca nu toti medicii din Marea Britanie sunt membri ai SMR-UK si ca, in acelasi timp, organizatia nu detine o evidenta a cadrelor medicale de nationalitate romana aflate pe teritoriul britanic.

Intentioneaza sa revina in Romania? Din pacate, nu. Pe langa motivele strans legate de activitatea sa profesionala, se numara si cele legate de viata privata, pe care si-a cladit-o in tara adoptiva: "Sotul meu nu este roman, nu cunoaste limba deloc si chiar nu isi doreste sa emigreze in Romania".

In orice caz, vine in tara de cateva ori pe an pentru a-si vizita parintii. "Pe aceasta cale, doresc sa le multumesc din adancul sufletului meu pentru educatia, sustinerea si increderea pe care mi le-au acordat dintotdeauna. Ei au fost si sunt mult mai fericiti sa ma stie fericita oriunde, decat nefericita si neimplinita la mine in tara. Cum am spus deja, este vorba de modul in care te mentalizezi in momentul in care ai decis sa pleci si de scopul pentru care pleci", a conchis Felicia Buruiana.

Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro
12082 vizualizari
Adauga comentarii
2 comentarii
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs