Home Stiri medicale Dr. Tudor Ciuhodaru vrea eliminarea coplatii si scutirea de la CAS a medicilor

Dr. Tudor Ciuhodaru vrea eliminarea coplatii si scutirea de la CAS a medicilor

9 Octombrie 2012 10:07
REPERE DIN STIRE
  • Dr. Tudor Ciuhodaru vrea eliminarea coplatii
  • Medicii si profesorii ar putea fi scutiti de la plata CAS
  • Potrivit doctorului Tudor Ciuhodaru UE recomanda ca medicii sa primeasca un salariu de doua sau trei ori mai mare fata de media pe economie.
Dr. Tudor Ciuhodaru vrea eliminarea coplatii si scutirea de la CAS a medicilor
FOTO: http://www.politicalocala.ro

Medicul Tudor Ciuhodaru solicita public primului ministru si ministrului interimar al sanatatii avizul favorabil pentru adoptarea proiectului legislativ privind eliminarea coplatii aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor.

"In acest moment mai avem doar doua obstacole pentru eliminarea coplatii: avizul favorabil al guvernului si votul parlamentului. Din pacate traseismul de idei risca sa duca la respingerea acestui proiect legislativ. Cu totii vrem sa stim, mai ales ca se apropie alegerile parlamentare, daca acest guvern sustine sau nu eliminarea coplatii", a declarat dr. Ciuhodaru.

"Coplata este doar o noua taxa pe sanatate ce creaza doua probleme majore pacientilor si serviciilor de urgenta. Pacientii vor evita sa plateasca aceasta taxa suplimentara in doua moduri: fie apeland la 112 chiar si pentru afeciuni minore ceea ce va duce la aglomerarea pana refuz a ambulantei si a unitatilor de primire urgente ce vor deveni rapid ineficiente, fie amanand prezentarea la spital cu risc de agravare a afectiunii", mai spune Ciuhodaru.

Legea privind introducerea coplatii a fost propusa de Ministerul Sanatatii iar adoptarea ei s-a facut cu avizul favorabil al guvernului.

In urma cu ceva timp, coplata a starnit nemultumiri atat din partea asociatiilor profesionale, dar mai ales din partea asociatiilor de pacienti. Ministerul a obtinut o amanare a introducerii coplatii pe serviciile medicale in urma unor discutii purtate cu FMI.

Medicii si profesorii ar putea fi scutiti de la plata CAS

Doctorul Tudor Ciuhodaru va initia de asemenea un proiect legislativ ce va scuti de la plata contributiei la asigurarile sociale de sanatate pe cei care lucreaza in sistemul medical si invatamant. ,,Suntem pe ultimele locuri in UE la numarul de medici raportat la numarul de locuitori dar pe primul loc la morti evitabile, mortalitate infantila sau la tuberculoza. Peste 100 de localitati nu au medic si sunt judete in care anumite specialitati au disparut. Operatii majore se amana sau nu au loc pentru ca medicii parasesc aceasta tara." afirma medicul Ciuhodaru.

Potrivit doctorului Tudor Ciuhodaru UE recomanda ca medicii sa primeasca un salariu de doua sau trei ori mai mare fata de media pe economie. Scutirea de la plata CAS va duce la cresterea salariilor din sanatate cu 5,5 %. "Aceasta masura (...) nu presupune alocari bugetare suplimentare si va conduce la economii prin faptul ca pacientii vor putea fi tratati in cotinuare in Romania, cu costuri mai mici decat cele din strainate iar sumele alocate formarii personalului medical nu vor mai fi ,,donate" catre alte tari prin plecarea medicilor in straintate." este de parere Dr. Ciuhodaru.

Deputatul considera ca un astfel de proiect legislativ ofera alternative pentru personalul medical care in acest moment pleaca sa isi exercite profesia in afara tarii din cauza salariilor insuficiente.

Sursa: PaginaMedicala.ro
2934 vizualizari
Adauga comentarii
2 comentarii
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate