Home Stiri medicale Durere cronica autohtona, in cautare de algeziologi romani

Durere cronica autohtona, in cautare de algeziologi romani

9 Noiembrie 2009 12:55
REPERE DIN STIRE
  • Mungiu:"Nu avem si nu stiu daca am sa vad vreun spital dedicat durerii pana mor"
  • Potrivit Legii 339/2005, toti medicii pot prescrie opioide, daca considera necesar
  • Mosoiu:"Paliatia, in care se studiaza terapia durerii cronice, obligatorie la Facultatea de Medicina din Brasov"
  • Cursuri de competenta in algeziologie pentru anestezisti si medici de alte specialitati
  • De anul viitor, cursuri online de prescriere a opioidelor pentru medicii de familie
Durere cronica autohtona, in cautare de algeziologi romani
"Noi nu avem si nu stiu daca am sa vad vreun spital dedicat durerii pana mor", a marturisit prof. dr. Ostin Mungiu, presedintele Asociatiei Romane de Algeziologie, in cadrul unui workshop desfasurat in perioada 30-31 octombrie la Sibiel, pe tema impactului durerii cronice asupra pacientilor.

Un sondaj facut in randul medicilor americani in urma cu un secol a reliefat ca opiumul, medicamentul lui Dumnezeu (cum era denumit in evul mediu), ar fi nelipsit din trusa lor. Intrebati fiind daca ar ramane pe o insula pustie, care ar fi singurul medicament pe care l-ar lua cu ei, 98% din medicii americani chestionati au raspuns: opium, motivand ca acesta indeparteaza durerea, confera o stare de bine, este un bun antitusiv, combate colicile. Practic, intr-un singur preparat se regasesc mai multe actiuni farmacodinamice utile.

La o suta de ani distanta, americanii se lauda cu spitale specifice terapiei durerii in care se folosesc frecvent opioide. Thailandezii se mandresc si ei cu patru spitale de durere, fiecare avand dimensiunea similara cu cea a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti. Iar romanii se lauda cu medicii algeziologi care-i pleaca, din cauza salariilor si a faptului ca nu exista nici un spital dedicat durerii cronice.

Profesorul Mungiu, preocupat fiind de algeziologie, a incercat timp de 40 de ani sa formeze generatii de medici, sa scrie carti in domeniu si ghiduri, sa infiinteze centre si sa faca legi pentru prescrierea opioidelor.

La studenti, curs optional
Gratie Legii 339 din anul 2005, toti medicii romani pot prescrie opioide, daca considera necesar acest lucru.
Este un drept castigat cu multa munca, drumuri la autoritati, nervi si sudoare. Medicii pot prescrie mai multe tipuri de opioide pe acelasi tip de reteta. Dar cine are curajul sa prescrie aceste substante, daca in facultatea de medicina nu s-a familiarizat cu ele?
Algeziologia sau stiinta despre durere a fost introdusa doar in anumite facultati si are regim de curs optional, studiindu-se in anul patru. In prezent, beneficiari sunt studentii de la UMF Iasi "Grigore T. Popa", de la Universitatea din Bacau, de la colegiile din Botosani si Iasi, precum si cei care urmeaza studii postuniversitare la UMF Cluj Babes-Bolyai.

"Initial a fost introdusa in anul sase algeziologia, dar cum nu sunt permise cursuri optionale in ultimul an, a ajuns la nivelul anului patru. Personal, cred ca ar trebui studiata in anii mai mari si ca ar trebui sa fie disciplina obligatorie, fiindca toata lumea care iese de pe bancile scolii de medicina trebuie sa stie sa trateze durerea", a subliniat prof. Mungiu.

In timp ce la Universitatea de Medicina din Capitala, urmasii lui Carol Davila nu pot frecventa nici macar un optional de algeziologie, fiindca acesta nu exista, la Facultatea de Medicina din Brasov studentii in an terminal sunt de-a dreptul privilegiati.

"In cadrul cursului de paliatie, studentii studiaza si terapia durerii cronice. Incepand din acest an cursul optional a devenit obligatoriu pentru toti studentii din anul sase", a declarat in exclusivitate pentru paginamedicala.ro prof.dr. Daniela Mosoiu,directorul medical al Hospice-ului "Casa Sperantei" Brasov.

Cu competenta in buzunar
Totusi, medicii pasionati de tratamentul durerii pot urma cursuri de competenta in algeziologie, organizate la Bucuresti. Ministerul Sanatatii a avizat crearea in cadrul specialitatii ATI a supraspecializarii si obtinerii competentei in "terapia durerii acute si cronice". Nu doar anestezistii se pot inscrie, ci si medici de alte specialitati (inclusiv medicina de familie). Durata programului este de 6 saptamani, impartit in 3 module de cite 2 saptamani fiecare. Numarul cursantilor este de 10-15 pe serie, intr-un an putandu-se pregati 1-3 serii. Desi inscrierea in program nu este conditionata de vechimea in specialitate si nici de programe de perfectionare efectuate anterior, lumea medicala nu prea se inghesuie la aceste cursuri.

"Anul acesta nu s-a tinut nici un curs de competenta in terapia durerii, comparativ cu anii trecuti cand au venit in jur de 25-30 persoane", a declarat in exclusivitate pentru paginamedicala.ro dr. Virgil Suru, unul din lectorii cursului.

Una din conditiile necesare pentru a se putea inscrie la cursurile de competenta este aceea ca medicii respectivi sa fie membrii Asociatiei Romane pentru Studiul Durerii (ARSD). Competenta in tratamentul durerii acute si cronice se acorda in urma promovarii examenului final. Practicarea privata sau in centre organizate specializate a terapiei durerii acute si cronice ca supraspecializare este permisa numai medicilor care au obtinut competenta in acest domeniu.

In privinta medicilor de familie care au urmat diverse cursuri privind utilizarea si prescrierea opioidelor, peste 3500 au beneficiat pana acum de ele, potrivit dr. Daniela Mosoiu.

"Intentionam ca de anul viitor sa organizam cursuri online de prescriere a opiodelor. Doar cateva sesiuni sa fie face-to face, in rest, tot cursul sa se desfasoare online pentru a permite unui numar cat mai mare de medici sa urmeze aceste cursuri", a afirmat. prof. Mosoiu.

Cabinete dedicate terapiei durerii, ici-colo
Practic, cei care se aleg cu competenta pot sa-si deschida cabinete specializate in terapia durerii, dar deocamdata acestea sunt rara avis in Romania.

"Competenta de la Bucuresti, din pacate, este destul de superficial facuta. Iar in privinta cabinetelor de tratarea durerii, acestea sunt foarte putine si disparate", a precizat prof. Mungiu.

Exista totusi cateva cabinete care functioneaza in Bucuresti, Iasi (in special pe langa cabinetele de reumatologie), Resita, Deva, in care medicii asteapta sa le intre acei pacienti care considera durerea lor o boala si vor s-o trateze.

De pilda, dr. Virgil Suru, de formatie medic de familie combina in cabinetul sau de la Resita c ...
Sursa: PaginaMedicala.ro
Pagina 1 din 2
5552 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate