Home Stiri medicale Duta: Principala problema a medicilor de familie este ca vor bani mai multi

Duta: Principala problema a medicilor de familie este ca vor bani mai multi

18 Martie 2011 14:38
REPERE DIN STIRE
  • Medicii de familie sunt singurii din bransa medicala din Romania permanent nemultumiti de sistem
  • Medicii de familie apeleaza anual la proteste si contesta de fiecare data Contractul-Cadru
  • Fondurile alocate medicilor de familie sunt aceleasi ca si cele de anul trecut
  • Raportul 50%-50% si bugetul orientativ trebuie mentinute
  • Duta: Principala problema a medicilor de familie este ca vor bani mai multi
Duta: Principala problema a medicilor de familie este ca vor bani mai multi
FOTO: romania-actualitati.ro

Medicii de familie sunt singurii din bransa medicala din Romania permanent nemultumiti de sistem. Mai mult, practicienii din medicina primara apeleaza anual la proteste si contesta de fiecare data Contractul-Cadru, sustine presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), dr. Nicolae Lucian Duta. El a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca singura problema a medicilor de familie este ca "vor bani mai multi si nu vor reguli in sistem".

"Eu m-am saturat. In fiecare an, singurii care ne ameninta cu greva si singurii care fac presiuni pe acest sistem - cei mai mari contestatari ai acestui sistem sunt aceeasi si aceeasi medici de familie", a declarat in cadrul unei conferinte de presa, dr. Nicolae Lucian Duta, presedintele CNAS.

Potrivit acestuia, veniturile medicilor de familie sunt aceleasi ca si in anul precedent. Asta in conditiile in care finantarea la spitale anul acesta a scazut cu 10%, masura ale caror efecte sunt destul de grave, facand situatia din unitatile sanitare dificil de administrat.

"Chiar daca se vor supara, modul dansilor de actiune din fiecare an, modul de santaj, de presiune pe care au pus-o pe Casa Nationala, din punctul meu de vedere, va spun ca este incorect atat timp cat banii care li s-au alocat sunt aceeasi ca anul trecut. Sunt singurii carora nu le-au fost luate din resurse", a explicat Duta, adaugand ca medicii contesta Contractul-Cadru si nu normele metodologice.

"Ei nu contesta in realitate normele Contractului-Cadru, si am inregistrarea sedintei pe care o pot face publica oricand, ci contesta Contractul si informatizarea sistemului medical. Contractul-Cadru, in realitate, creste finantarea pentru medicii care ofera servicii medicale, deci pentru cei care muncesc. Raportul 50% - 50% exact acest lucru il asigura. In ceea ce priveste informatizarea de care se plang de fiecare data, in realitate aportul dansilor este acela de a-si cumpara un cititor de carduri si de a avea o legatura la internet. Cititorul de carduri costa 100 euro si il poti folosi multi ani de zile, iar legatura de internet costa 8 euro pe luna", a precizat presedintele CNAS.

Raportul 50%-50% si bugetul orientativ trebuie mentinute

Le-am zis ca daca nu le convin normele sa si le faca singuri, insa sa tina cont de regulile 50% - 50% si, mai ales, de bugetul orientativ la prescriptor.

"Bugetul orientativ ne permite identificarea foarte rapida a celor care nu se incadreaza intr-o medie de prescriptie. Cu alte cuvinte, a celor care nu au destule cunostinte medicale, ca sa spun asa, si prescriu mai multe medicamente decat trebuie. Cu cat medicul este mai competent, cu atat el se fereste sa prescrie mai multe medicamente la pacient", a explicat dr. Nicolae Lucian Duta.

Potrivit sefulului CNAS, principala problema a medicilor de familie este ca vor bani mai multi si vor sa nu aiba reguli in sistem, pentru ca ii deranjeaza regulile care nu ii mai lasa sa fac ce vor: "Ei mi-au spus clar ca vor o crestere a veniturilor cu 30% si uite ca nu se poate. O astfel de crestere ar insemna ca platile care se fac pentru medicii de familie sa fie mai mari decat platile facute catre medicii specialisti. Nu putem fi de acord cu acest lucru pentru ca nivelul de competenta al medicilor de familie este mai scazut decat al medicilor specialisti".

Ce se intampla de la 1 aprilie?

Mesajul medicilor de familie este foarte clar: nu vor semna noul Contract-Cadru si vor face toate formalitatile necesare pentru a pleca sa lucreze in strainatate.

Medicii care nu vor semna Contractul nu vor mai intra in contract cu Casa, sustine Duta, adaugand ca nu crede ca toti medicii refuza sa semneze documentul. In orice caz, reprezentantii Casei vor cauta si alternative la refuzul in masa al medicilor.

"Eu va spun ca sunt medici care vor sa intre in sistem si care nu pot pentru ca oligarhii sistemului tin practic sistemul in mana prin listele de pacienti. Daca vor sa iasa din sistem, sa lase atunci pacientii liberi si eu va spun ca sunt destui medici tineri care asteapta sa intre in sistem. In plus, prin noul Contract Cadru, medicii specialisti pot prelua o parte din serviciile facute de medicii de familie. Inca o data va spun ca nu poti sa faci santaj si presiuni fara sa tii cont ca resursele sunt limitate si fara sa-ti pese de ceea ce se intampla in celelalte domenii de sanatate", a conchis presedintele CNAS.

Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro
5754 vizualizari
Adauga comentarii
5 comentarii
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate