5 E-sanatate pentru Romania .Stiri Medicale - PaginaMedicala.ro
Home Stiri medicale E-sanatate pentru Romania

E-sanatate pentru Romania

24 Iunie 2009 04:11
Actualul proiect de reforma a sectorului sanitar include ca prioritate si informatizarea sistemului de sanatate.
Obiectivele noii reforme vizeaza imbunatatirea managementului si a finantarii sectorului sanitar, permitand un control mai eficient al distributiei resurselor financiare, intarirea posibilitatii de control, eficientizarea sistemului, imbunatatirea calitatii serviciilor de sanatate.
Noua dimensiune a sistemului sanitar constitutie o sursa enorma de economii financiare pentru sistem, acestea contribuind in mod direct la cresterea calitatii serviciilor de sanatate.

E-health-ul sau e-sanatatea cum a fost adoptat de catre specialisti, permite folosirea tehnologiilor informationale si de comunicare in sectorul medical, realizand fisele medicale, prescriptiile in format electronic, facilitand accesul, crescand calitatea actului medical, reducand costurile si eficientizand sistemele de sanatate.

In absenta unor reglementari unitare privind standardele de informatizare, precum si datorita inexistentei unui sistem de acreditari, certificari, avizari pentru furnizori, sistemele informatice s-au realizat si implementat intr-o maniera dezorganizata. Acest lucru a facut ca informatica, in loc sa ajute activitatea medicala, sa genereze mai degraba confuzie, birocratie si nesiguranta. Au aparut paralelisme in culegerea datelor primare, dublarea unor circuite de raportare, incompatibilitati datorita utilizarii unor definitii diferite ale indicatorilor si a unor codificari proprietare etc.

Resursele financiare tot mai reduse din domeniul sanitar influenteaza in mod direct utilizarea eficienta a acestor resurse.

In acest context, compania FinMedia organizeaza luna viitoare la Bucuresti conferinta cu tema "Strategii actualizate pentru informatizarea sanatatii in Romania – Sistemul Informatic Integrat al Sanatatii".

Scopul conferintei este acela de a stabili bazele unui sistem informatic national coerent, care sa se poata realiza prin adoptarea unei strategii cadru de informatizare in sanatate si prin constituirea unor organisme aferente si adoptarea unor reglementari, asemanator sistemului electronic national de plati din sectorul finante-banci, care opereaza in mod unitar, centralizat si accesibil toate tranzactiile financiare din sistem, la fel trebuie sa existe si in sanatate un sistem informatic in care sa se regaseasca „contul de sanatate” al fiecarui cetatean.

Invitatii speciali ai acestui eveniment sunt: Ion Bazac, ministrul Sanatatii, Prof. Dr. Irinel Popescu, presedinte, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Virgil Paunescu, consilier de Stat, Administratia Prezidentiala, Victor Olsavsky, reprezentant in Romania al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Robert Taylor, manager Health Advisory, IFC World Bank, dr. Vasile Astarastoae, presedinte, Colegiul Medicilor din Romania, dr. Radu Dop, vicepresedinte, Asociatia Medicilor din Romania, precum si alti specialisti in domeniu.

Tematica conferintei va include subiecte de interes major pentru sistemul informatizat sanitar:
- prioritatile nationale privind reforma in e-health
- dosarul medical ( EHR, patient summaries) - dosarul electronic al pacientului
- identitatea electronica (eID, eCards)
- servicii ePrescription
- realizarea sistemul central de date de sanatate
- accesul la date, securitatea datelor, asigurarea mobilitatii
- sistemul integrat de monitorizare a asistentei medicale (SIMAM)

La acestea se adauga teme ce au ca scop furnizarea de informatii privind elaborarea sistemului de evidenta primara prin implementarea la nivelul tuturor centrelor medicale a unei metodologii comune pentru culegerea, inregistrarea, centralizarea, si perfectionarea datelor, elaborarea indicatorilor de evaluare a calitatii actului medical de specialitate si a eficientei activitatii, efectuarea de materiale si studii in probleme de statistica medicala, planificare, economie sanitara, statistica matematica, date privind efectuarea de cercetari operationale cu privire la optimizarea tratamentului medical, utilizarii la randament maxim a serviciilor si cabinetelor de consultatie, diagnostic si tratament, aprovizionarii cu medicamente si materiale sanitare, circuitului bolnavilor in spital si centrele medicale.

Toate acestea au ca scop implementarea unui instrument informatic modern de urmarire si evidentiere a costurilor, pe pacient, pe medic de specialitate, pe centru medical, de previzionare a necesarului de fonduri, de fundamentare, realizare si executie a bugetului pe subdiviziunile clasificatiei bugetare la nivelul fiecarui cordonator sau administrator desemnat de credite.

Compania Finmedia doreste pe aceast cale sa realizeze o informare cat mai buna asupra unor probleme de interes general, precum si de a identifica noi oportunitati, care sa contribuie la dezvoltarea sectorului sanitar.


Aura Fratila
Sursa: PaginaMedicala
740 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs