Home Stiri medicale FSSR: Coplata nu poate fi introdusa in absenta unei alternative de finantare

FSSR: Coplata nu poate fi introdusa in absenta unei alternative de finantare

14 August 2012 17:27
REPERE DIN STIRE
  • FSSR se opune introducerii coplatii, in absenta definirii optiunii strategice privind noul model de sanatate
  • Coplata trebuie pusa in discutie doar impreuna cu alternativa de finantare din care face parte
  • Coplata - pusa in carca pacientilor
FSSR: Coplata nu poate fi introdusa in absenta unei alternative de finantare
FOTO: tlcmgmt.com

Ministerul Sanatatii a amanat introducerea sistemului de coplata in sanatate, insa aceasta taxa suplimentara pe care orice roman va trebui sa o plateasca in momentul in care va avea nevoie de un serviciu medical ramane in picioare. Bineinteles ca reprezentantii pacientilor continua sa se opuna coplatii, indiferent de valoarea acesteia. La fel si cadrele medicale, care sunt alaturi de pacientii lor. Medicul Tudor Ciuhodaru chiar a realizat un proiect legislativ pentru desfiintarea acestei masuri.

Acum, reprezentantii Federatiei „Solidaritatea Sanitara” din Romania (FSSR), invitati sa participe la negocierile privind stabilirea coplatii, se opun introducerii in mod separat a coplatii, in absenta definirii optiunii strategice privind noul model de sanatate si in afara crearii posibilitatii de recuperare a costurilor cu coplata prin intermediul asigurarilor complementare de sanatate.

"Consideram coplata drept un instrument de finantare si de ponderare a exceselor in ceea ce priveste accesarea serviciilor medicale, care merita luat in considerare in ceea ce priveste construirea unor strategii alternative de imbunatatire a finantarii si functionarii sistemului de sanatate din Romania. Din aceasta perspectiva, din punctul nostru de vedere coplata trebuie pusa in discutie doar impreuna cu alternativa de finantare din care face parte, pentru a-i intelege rostul in ansamblul constructiei. Ceea ce inseamna ca discutia privind introducerea sau nu a coplatii este parte integranta si de neseparat a dezbaterii privind introducerea uneia sau alteia din alternativele de finantare si eficientizare a sistemului sanitar", explica Viorel Rotila, presedintele Federatiei „Solidaritatea Sanitara” din Romania.

In opinia sindicalistilor, introducerea coplatii in absenta unui mecanism de asigurare de sanatate care sa asigure rambursarea sumelor platite de catre cetateni cu acest titlu, conduce la mari dificultati.

"Atat in varianta unor sume mici reprezentate de coplata cat si, mai ales, in varianta in care se iau in considerare valori mari ale coplatii, suntem in situatia constituirii unui domeniu al accesului la servicii medicale care nu respecta principiul solidaritatii", a mai adaugat presedintele FSSR.

Coplata - pusa in carca pacientilor

In cazul in care se va cadea de acord asupra implementarii coplatii, sindicalistii mai sustin ca indiferent de cuantumul sau, aceasta taxa suplimentara este pusa pe umerii pacientilor. Drept urmare, stabilirea valorilor este direct legata de posibilitatea cetateanului de a-si acoperi astfel de costuri prin intermediul unor asigurari complementare.

"In lipsa acestei posibilitati fie nu poate fi pusa in discutie introducerea coplatii (varianta sustinuta de sindicalisti, n. red.), fie nu pot fi luate in considerare decat contributii cu valori foarte mici. In aceasta ultima varianta insa, este denaturat pana si efectul inhibitor al coplatii in ceea ce priveste abuzul in zona accesarii de servicii medicale, deoarece reducerea accesului se face in mod invers proportional cu nivelul de venit. Ceea ce conduce la o restrictionare discriminatorie a accesului la servicii medicale - aceasta fiind de fapt una din marile probleme ale coplatii", explica Viorel Rotila.

Printre efectele negative ale introducerii acestei masuri, in conditiile actuale, se numara:
- cresterea artificiala a sarcinilor de serviciu ale personalului din sistem, conexe operatiunii de incasare a coplatii, in conditiile unui deficit recunoscut de personal;
- beneficul financiar nu va acoperi costurile de incasare a coplatii;
- personalul va fi expus nemultumirilor populatiei generate de o masura insuficient popularizata si acceptata social; - va creste numarul cetatenilor asigurati care, aflati in situatii de boala, nu acceseaza serviciile medicale din lipsa resurselor financiare;
- vor creste asteptarile pacientilor fata de cantitatea si calitatea serviciilor medicale fara ca sistemul, in lipsa reformelor, sa fie pregatit sa le acopere, conducand iarasi la o supraexpunere a personalului din sistem si exemplele pot continua.

In consecinta, reprezentantii FFSR sustin ca aceasta taxa suplimentara, desi este folosita si in alte state, nu poate fi aplicata in Romania fara un studiu de fezabilitate si fara un studiu pilot anterior.

Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro
1881 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate