Home Stiri medicale Farmaciile, fara medicamente

Farmaciile, fara medicamente

20 August 2009 12:41
Farmaciile, fara medicamente
Situatia financiara din sistemul sanitar este exploziva. Cel putin asa considera distribuitorii de medicamente. In plus, farmacistii anunta ca nu au mai primit bani pentru medicamentele eliberate de la Casa de Asigurari de cateva luni bune, dupa cum informeaza Cotidianul.

"Datoriile la distribuitori se tot aduna. Situatia din sistem este una exploziva. Multe farmacii sunt in pragul falimentului. Spitalele nu platesc medicamentele sau au restante vechi", a declarat Viorel Vasile, presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR).

Presedintele ADMR sustine ca la nivelul asociatiei, suma datorata se ridica la 1.800 de miliarde de lei vechi, adica aproximativ 400 de milioane de euro, potrivit facturilor din perioada 2006 - 31 decembrie 2008.

Pe 2009, inca nu s-a facut nicio centralizare a datoriilor pe care le au de incasat de la spitale sau de la farmacii.

"Daca situatia nu se schimba, este o chestiune de timp pana cand sistemul sanitar se va bloca. Daca nu platim medicamentele, producatorii nu ne mai dau altele", a mai explicat Viorel Vasile.

MS vrea un nou mecanism financiar, distribuitorii sunt in ceata

In acest context, Ministerul Sanatatii intentioneaza sa introduca un nou mecanism financiar de factoring, prin care farmaciile sa poate cesiona facturile catre distribuitori, dar si prin care distribuitorii sa poata sconta facturile in sistemul bancar. Acesta va fi implementat in Romania in septembrie sau octombrie, potrivit directorului de comunicare al Ministerului Sanatatii, Oana Grigore.

Presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR), Viorel Vasile, spune ca institutia pe care o conduce nu a fost invitata la discutiile despre implementarea noului mecanism financiar.

"Am aflat din presa despre aceasta initiativa. Nu este in regula. Avem deja foarte multe pierderi. Noul mecanism al Ministerului Sanatatii ne-ar aduce si mai multe datorii", a declarat seful ADMR pentru Paginamedicala.ro.

Vasile a explicat ca prin sistemul propus de MS, prin care distribuitorii vor putea sconta facturile in sistemul bancar, un procent de 15% din suma ce revine distribuitorilor va trebui lasata la banca. Prin urmare, distribuitorii vor primi doar 85% din bani.

Presedintele ADMR a mai spus ca a fost invitat la Minister, pe 25 august, la discutii cu Ministerul Sanatatii. "Vom incerca fie negocierea acestui procent de 15%, fie gasirea unei alte solutii."

Ministerul Sanatatii a avut discutii pe tema implementarii noului sistem de factoring doar cu Asociatia Romana a producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si intentioneaza sa se intalneasca, in acest sens, si cu reprezentantii Ministerului de Finante, potrivit directorului de comunicare al MS.

Patronatul Medicilor de Familie (PFDR) nu a fost chemat la discutii pe aceasta tema.

"Casa de Asigurari de Sanatate va discuta cu depozitul de medicamente care are cele mai multe creante. Este practic o concurenta neloiala pentru ca CNAS nu va mai vorbi direct cu noi farmaciile, mai ales cu cele independente, ci cu depozitele. Farmaciile au muncit pe adaos de 0,5-1%, in timp ce angrosistii aveau adaos de 20%. Farmacistii nu au fost consultati si nici bagati in seama in aceasta problema, desi Patronatul Farmacistilor din Romania este parte consultativa ", a declarat farm. Ioana Cacovean, presedinta PFDR.
Sursa: Paginamedicala.ro
1771 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs