5 Femeile ajung tarziu la chirurg, in cazul rupturii de perineu .Stiri Medicale - PaginaMedicala.ro
Home Stiri medicale Femeile ajung tarziu la chirurg, in cazul rupturii de perineu

Femeile ajung tarziu la chirurg, in cazul rupturii de perineu

26 Iulie 2012 17:49
REPERE DIN STIRE
  • Medicii de la Spitalul de Urgenta "Prof. Dr. Dimitrie Gerota" au realizat o interventie chirurgicala dificila pentru a trata o ruptura de perineu
  • Operatia a constat in montarea unui sistem de sustinere suburetrala cu bandeleta
  • Ruptura de perineu, tratata de cele mai multe ori in stadii avansate
  • Ruptura de perineu - una dintre cele mai intalnite afectiuni in randul femeilor
Femeile ajung tarziu la chirurg, in cazul rupturii de perineu
FOTO: mycanceradvisor.com

Medicii de la Spitalul de Urgenta "Prof. Dr. Dimitrie Gerota" din Bucuresti au realizat o interventie chirurgicala dificila pentru a trata o ruptura de perineu. Pacienta, in varsta de 60 de ani, suferea de incontinenta urinara de efort de la varsta de 23 de ani. Operatia a constat in montarea unui sistem de sustinere suburetrala cu bandeleta.

“Interventia operatorie a fost dificila pentru ca pacienta mai fusese operata de doua ori pe cale clasica, insa simptomele au revenit. Evolutia in primele zile postoperatorii este favorabila, sansele ca ruptura de perineu sa recidiveze fiind minime", a declarat conf.univ.dr. Laurentiu Belusica, seful Sectiei de Chirurgie a Spitalului Clinic de Urgenta M.I.R.A "Dimitrie Gerota" din Bucuresti.

Interventia propriu-zisa consta in disectia mucoasei vaginale de vezica urinara, impingerea vezicii urinare la locul ei si montarea unei plase care se exteriorizeaza prin spatele oaselor descendente ale bazinului. Legat de etapele interventiei chirurgicale de tratare a rupturii de perineu, conf. Belusica recomanda identificarea si tratarea infectiei urinare, daca este cazul, inainte de efectuarea operatiei in sine.

Ruptura de perineu, tratata de cele mai multe ori in stadii avansate

Afectiunea este adesea tratata in stadii avansate, pentru ca fie trece neobservata, fie femeile se jeneaza sa vorbeasca despre o problema atat de intima.

In prezent, exista metode de tratament care nu presupun un stres operator marit si care sunt eficiente chiar si in cazuri grave. Este vorba chiar de operatia de montare a unui sistem de sustinere suburetrala cu bandeleta. Operatia are loc sub anestezie peridurala in majoritatea cazurilor, dar si sub anestezie generala.

Printre avantajele acestei proceduri amintim durata scazuta si agresivitatea mica a interventiei, precum si eficacitatea crescuta a acesteia. Operatia nu dureaza mai mult de 15-30 de minute si este suportata cu mare usurinta atat de femeile varstnice cat si de cele tinere. Un alt beneficiu este costul bandeletei care este suportat in intregime de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru pacientele asigurate.

Ruptura de perineu este una dintre cele mai intalnite afectiuni in randul femeilor, aflandu-se in spatele multor manifestari neplacute ce le insotesc pe acestea. De multe ori pacientele vin la medic dupa ani de chin si disconfort, acuzand pierderi de urina la efort fizic, la tuse, la urcatul scarilor, la stranut, la alergat sau ridicat greutati.

Aceste pierderi sunt deseori asociate infectiilor urinare, confuzie care amana vizita la un medic specialist. Astfel, pacientele cred ca au infectie urinara, o trateaza ca atare, insa problema nu dispare. In aceste cazuri, este recomandat consultul la un medic chirurg, deoarece singura rezolvare pentru aceasta afectiune este interventia chirurgicala.

Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro
10069 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs