5 Ghid pentru diagnosticul si tratamentul osteoporozei la barbat .Stiri Medicale - PaginaMedicala.ro
Home Stiri medicale Ghid pentru diagnosticul si tratamentul osteoporozei la barbat

Ghid pentru diagnosticul si tratamentul osteoporozei la barbat

21 Martie 2011 20:25
REPERE DIN STIRE
  • Diagnosticul osteoporozei la barbati
  • Indicatiile absorbtiometriei duale cu raze X
  • Evaluarea pacientului
  • Tratament osteoporoza la barbati

Osteoporoza la barbati are aceleasi caracterisici ca cea aparuta la femei, potrivit Ghidului de specialitate prezentat de Ministerul Sanatatii: este o boala scheletica sistemica ce se caracterizeaza prin masa osoasa scazuta si deteriorare microarhitecturala a tesutului osos, cu cresterea consecutiva a fragilitatii osoase si a riscului de fracturi.

O particularitate a osteoporozei la barbati exista sub aspect microarhitectural si consta in conservarea numarului de trabecule, potrivit aceluiasi document.

Aceasta afectiune este marcata de fracturi de fragilitate, definite ca fracturi consecutive unui traumatism care in conditiile unui os sanatos nu s-ar solda cu fractura sau a carui intensitate nu depaseste pe cea a unui traumatism prin cadere din pozitia bipeda. Fracturile pot aparea la coloana vertebrala, sold, antebrat distal, humerus proximal. O treime din fracturile de sold apar la barbati, iar mortalitatea in cazul acestora este mai mare decat la femei. Rata fracturilor vertebrale este aproximativ jumatate din cea a femeilor la varste de peste 65 ani. Spre deosebire de femei, rata fracturilor vertebrale scade la varste mai avansate ale barbatilor.

Diagnosticul

Diagnosticul osteoporozei la barbati se stabileste prin densitometrie osoasa DXA, la nivelul coloanei lombare (in incidenta antero-posterioara) sau/si sold (locurile diagnostice sunt numai colul femural si/sau soldul total). Diagnosticul densitometric se bazeaza pe valoarea cea mai mica a scorului T la nivelul coloanei lombare, colului femural si soldului total.

Categoriile diagnostice ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, bazate pe masurarea densitatii minerale osoase (DMO) prin absorbtiometrie duala cu raze X (DXA), la femeile in post-menopauza se aplica acum si la barbatii in varsta de peste 50 ani. Acestea pot fi:
- Osteoporoza, daca scorul T este mai mic sau egal cu -2,5 DS
- Osteoporoza severa, daca pe langa criteriul densitometric este prezenta cel putin o fractura de fragilitate.
- Pre-osteoporoza (scor T cuprins intre -1 DS si -2,5 DS), anterior denumita osteopenie, nu este considerata o situatie morbida, fiind utilizata in studii epidemiologice si pentru demonstrarea fragilitatii in prezenta unei fracturi.

Indicatiile absorbtiometriei duale cu raze X

Factorii de risc pentru osteoporoza la barbati sunt:
• Varsta peste 70 ani
• Utilizarea de glucocorticoizi ( cel putin 7,5 mg/zi timp de mai mult de 3 luni)
• Excesul de alcool
• Hipogonadism
• Fractura de fragilitate
• Antecedente familiale de fractura de sold
• Greutate mica BMI<20 kg/m2
• Osteoporoze secundare (endocrine, reumatologice, digestive, boli congenitale ale colagenului)

Evaluarea pacientului

Dupa stabilirea diagnosticului cu DXA, medicul specialist (endocrinolog, reumatolog, recuperator) trebuie sa examineze si sa investigheze starea initiala a pacientului, prin densitometrie osoasa DXA, la coloana lombara si/sau sold si radiografii osoase pentru confirmarea fracturilor non-vertebrale si vertebrale.

Medicul specialist ortoped are responsabilitatea trimiterii pentru evaluare a pacientului cu fracturi de fragilitate.

Evaluarea de laborator trebuie sa includa teste pentru excluderea cauzelor secundare de osteoporoza si teste aditionale - in functie de evaluarea clinica, evaluarea riscului de fractura, conform unui algoritm OMS.

Tratament

Tratamentul trebuie initiat de medicul specialist endocrinolog, reumatolog, de recuperare si ortoped. Optiunile terapeutice includ atat o abordare non farmacologica, cat si o interventie terapeutica cu agenti farmacologici. In cazul tratamentului non-farmacologic, sunt prevazute exercitii fizice pentru reducerea riscului de cadere, suplimentarea cu calciu (800-1200 mg pe zi) si vitamina D (800-1000 UI) si evitarea excesului de alcool

Indicatiile tratamentul farmacologic:
• Scor T mai mic sau egal cu -2,5 DS
• Scor T mai mic sau egal cu -2 DS plus o fractura de fragilitate (vertebrala sau non-vertebrala).

In cadrul mijloacelor terapeutice se regasesc bifosfonatii, agentii anabolici si terapia cu testosteron

Monitorizarea tratamentului se face masurand DMO cu DXA la 1-2 ani.

Durata tratamentului nu este standardizata. Studiile clinice cu bifosfonati au avut o durata de 1-2 ani, cu teriparatide 18 luni.

Specialistii Ministerului Sanatatii recomanda medicilor sa consulte acest ghid, dar sa nu renunte la judecata clinica necesara individualizarii tratamentului pentru fiecare pacient.

Cititi intreg Ghidul pentru diagnosticul si tratamentul osteoporozei la barbat, pentru informatii detaliate.

PaginaMedicala a mai prezentat pana acum urmatoarele ghiduri: Ghid pentru diagnosticul si tratamentul osteoporozei de postmenopauza, Ghid de diagnostic si tratament al varicocelului, Ghid de diagnostic si tratament in boala Parkinson, Ghid de tratament al spondilitei anchilozante, Ghidul gastritelor acute, Protocol de diagnostic si tratament pentru vezica neurogena, Program terapeutic privind accesul pacientilor cu psoriazis la tratament, Ghidul de diagnostic si tratament pentru disfunctia erectila, Protocol de diagnostic si tratament pentru infertilitatea masculina, Protocolul de diagnostic si tratament pentru incurbarea peniana, Ghidul de tratament al poliartritei reumatoide, Protocolul de diagnostic, tratament si urmarire in tumorile peniene, Ghidul pentru cancerul colorectal., Ghid de diagnostic si tratament in demente si Ghidul de diagnostic si tratament pentru incontinenta urinara de efort.

Serialul ghidurilor clinice, initiat de PaginaMedicala.ro in 2010, v-a prezentat si Ghidul de diagnostic si tratament pentru hiperaldosteronismul primar, Ghidul pentru diagnosticul si tratamentul tumorilor neuroendocrine, Ghidul pentru diagnosticul si tratamentul feocromocitomului, Ghidul de diagnostic si tratament in boala Cushing, Ghidul pentru tratamentul cu hormon de crestere la copil.

Autor: Adelina Titire
Sursa: PaginaMedicala.ro
5097 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs