Home Stiri medicale Ghidul pentru tratamentul cu hormon de crestere la copil

Ghidul pentru tratamentul cu hormon de crestere la copil

18 Ianuarie 2011 12:02
REPERE DIN STIRE
  • Ghidul pentru tratamentul cu hormon de crestere la copil
  • Sindromul Turner, acesta apare 1 din 20.000 de nounascuti de sex feminin
  • Sindromul Prader- Willi are prevalenta de 1 la 10.000 nasteri
Ghidul pentru tratamentul cu hormon de crestere la copil

Serialul "Ghiduri de practica medicala", initiat de PaginaMedicala.ro, continua cu prezentarea "Ghidului pentru tratamentul cu hormon de crestere la copil".Potrivit documentului, hormonul de crestere (GH-growth hormone) a fost utilizat pentru tratamentul copiilor care un deficit in acest sens. Indicatiile tratamentului cu GH la copii sunt urmatoarele:

  • Deficitul de hormon de crestere
  • Sindromul Turner
  • Insuficienta renala cronica
  • Copiii nascuti mici pentru varsta gestationala sau cu intarziere de Crestere intrauterina
  • Sindromul Prader-Willi
  • Deficitul statural la pubertate
  • Statura joasa idiopatica

"Deficitul de GH poate fi datorat anomaliilor la nivelul hipotalamusului si mai rar conditiilor patologice la nivelul hipofizei . Exista cateva cauze genetice cum ar fi anomaliile genei GH, ale genelor Pit-1 sau POU1F1 care regleaza dezvoltarea celulelor hipofizare secretante de GH", prevede ghidul.

Pas cu pas, documentul prezinta toate cele opt situatii, luandu-se in considerare mai multe aspecte. De exemplu, in ceea ce priveste Sindromul Turner (ST), acesta apare 1 din 20.000 de nounascuti de sex feminin,  este cauzat de anomaliile sau absenta unui cromozom X. ST si este frecvent asociat cu statura joasa (95% din cazuri), care poate fi ameliorata prin tratamentul cu GH".

Informatii despre Sindromul Prader- Willi (SPW)

Pe de alta parte, Sindromul Prader- Willi (SPW) este caracterizat in cadrul acestui ghid ca fiind o afectiune genetica caracterizata prin hipotonie severa la nou-nascut, obezitate in copilarie, hipogonadism, statura joasa. Prevalenta sa este de 1 la 10.000 nasteri si este cea mai frecventa cauza sindromica a obezitatii.

"In unele cazuri alterarea secretiei de GH poate fi rezultatul disfunctiei hipotalamice; in alte situatii este rezultatul obezitatii. Testarea rezervei de GH nu este obligatorie pentru recomandarea tratamentului cu GH. La acesti pacienti, utilizarea dozelor standard recomandate la copiii cu DGH determina accelerarea cresterii, reducerea masei grase si cresterea masei musculare", se arata in ghid.

Efectele adverse ale tratamentului cu GH

Documentul ii va ajuta astfel pe medici sa afle care sunt modalitatile de testare, testele de simulare, testele de screening si diagnostic initiale, recomandarile terapeutice, raspunsul la tratament si efectele adverse.

Astfel, in ceea ce priveste tratamentul cu GH, medicii trebuie sa stie ca acesta poate avea anumite efecte adverse cum ar fi aparitia edemelor artralgii, mialgii, parestezii si sindrom de tunel carpian.

"Tratamentul cu GH este optim efectuat sub indrumarea specialistului endocrinolog. La pacientii sub acest tratament este necesara monitorizarea efectelor adverse si efectelor tratamentului. Tratamentul cu GH se administreaza subcutan o data pe zi in abdomen, de preferinta de catre pacient, seara", mai este precizat in ghid.

Paginamedicala.ro urmeaza sa va prezinte si "Ghidul de diagnostic si tratament pentru hiperaldosteronismul primar".

Cititi si informatii din urmatoarele ghiduri: "Ghidul pentru diagnosticul si tratamentul hiperparatiroidismului primar", "Ghidul pentru diagnosticul si tratamentul tumorilor neuroendocrine", "Ghidul pentru diagnosticul si tratamentul feocromocitomului" si "Ghidul de diagnostic si tratament in boala Cushing".
 

Autor: Oana Ciornia
Sursa: PaginaMedicala.ro
4299 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate